Είστε εδώ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ από το Νότιο Σουδάν

«Ονομάζομαι  Γιώργος Παπούλιας. Βρίσκομαι με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Νότιο Σουδάν, στο Yambio στα σύνορα με το Κονγκό.

Ένας Έλληνας εθελοντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στέλνει μήνυμα από το Νότιο Σουδάν
Για το 2014 εύχομαι πολύ λιγότερη κακουχία γι’ αυτούς που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και οι υπόλοιποι να είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουμε.

Η δουλειά μου έχει να κάνει με την τεχνική υποστήριξη. Κατασκευάζω, επισκευάζω και ανακαινίζω νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, κλινικές, αποθήκες φαρμάκων με στόχο να δημιουργώ το κατάλληλο περιβάλλον έτσι ώστε το ιατρικό προσωπικό της οργάνωσης να δουλεύει καθημερινά σε σωστές συνθήκες. Μετά από 13 χρόνια σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, το 2011 αποφάσισα να στείλω βιογραφικό στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Μου άρεσε πολύ η πρώτη αποστολή και  έτσι συνέχισα. Εκτός από το Νότιο Σουδάν, έχω βρεθεί στη Ζάμπια, στην Αιθιοπία και στο Αφγανιστάν.

Στο πρόγραμμα που είμαι τώρα στο Yambio State Hospital, υποστηρίζουμε το υπάρχον μαιευτήριο και χειρουργείο, ενώ παρέχουμε επίσης πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η βάση μου είναι 4 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο ενώ υποστηρίζουμε 3 ακόμη απομακρυσμένες κλινικές μέσα στη ζούγκλα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στο Yambio απο το 2006 με ένα πρόγραμμα για την ασθένεια του ύπνου, ενώ στην πορεία έγινε εμφανής η ανάγκη να υποστηρίξουμε το μεγάλο νοσοκομείο της Επαρχίας καθώς η θνησιμότητα ήταν πολύ μεγάλη, εξαιτίας της έλλειψης καταρτισμένου προσωπικού. Ενισχύσαμε το νοσοκομείο με 260 άτομα. Με σεμινάρια και εντατική δουλεία μειώθηκε εντυπωσιακά η θνησιμότητα στις καισαρικές και στους φυσικούς τοκετούς. Επίσης υπήρξε και μεγάλη αύξηση του αριθμού των άρρωστων με ελονοσία παιδιών ιδιαίτερα στην ετήσια  πεντάμηνη περίοδο των βροχών.

Αυτό που έχω μάθει στις αποστολές μου με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι ότι το μυαλό πρέπει να λειτουργεί τελείως διαφορετικά προκειμένου να βρίσκει διαρκώς λύσεις, καθώς τα μέσα που διαθέτουμε είναι πολύ περιορισμένα. Άλλη μια πρόκληση είναι η συνεργασία με ανθρώπους που έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη και κουλτούρα, γεγονός που απαιτεί να προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα.  Αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις στις αποστολές αλλά σίγουρα τα πλεονεκτήματα υπερτερούν. Αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις είναι το να βλέπεις τους ανθρώπους που κατάφεραν να επιβιώσουν.

Για το 2014 εύχομαι πολύ λιγότερη κακουχία γι’ αυτούς που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους και οι υπόλοιποι να  είμαστε ευγνώμονες για όλα αυτά που έχουμε».

Επιμέλεια: Δημήτρης Ρουμπής, Υπεύθυνος Τύπου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Σχολίασε, πες μας τις εντυπώσεις σου,  κάνε like ή στείλε μήνυμα στον Γιώργο Παπούλια, μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook: https://el-gr.facebook.com/msf.greece 

Οι MSF εργάζονται στην περιοχή που αποτελεί σήμερα τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν από το 1983. Είναι παρόντες σε οκτώ από τις δέκα πολιτείες της χώρας και ανταποκρίνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης  συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμών μεγάλης κλίμακας,  της εισροής  προσφύγων, των περιπτώσεων διατροφικών κρίσεων, επιδημιών και φυσικά στην παροχή πρωτοβάθμιας αλλά και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας.

ΕΚΔΟΣΗ
Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2009, με τίτλο «Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα:...
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.