fbpx Μια τραγική μέρα τυφλών επιθέσεων στο Ιντλίμπ της Συρίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Μια τραγική μέρα τυφλών επιθέσεων στο Ιντλίμπ της Συρίας

Ο απολογισμός των τυφλών επιθέσεων σε περιοχές αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ήταν βαρύς, όπως ήταν αναμενόμενο δυστυχώς.

MSF

Τρία νοσοκομεία κοντά στις γραμμές που μετώπου που υποστηρίζονται από την ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) δέχθηκαν 185 τραυματίες, ενώ άλλοι 18 ήταν ήδη νεκροί όταν έφτασαν.

«Ο φοβερός χθεσινός βομβαρδισμός από αέρος και εδάφους δεν μπορεί παρά να έγινε από τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της» δήλωσε η Γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μίνι Νικολάι. «Δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να τους κάνουμε να σταματήσουν τις τυφλές επιθέσεις, ούτε ξέρουμε πώς να τους κάνουμε να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου. Έχουμε κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στις εμπόλεμες πλευρές του πολέμου της Συρίας, στους συμμάχους τους και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση αυτή, με τον πιο επιτακτικό τρόπο. Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές. Η έκκλησή μας για σεβασμό των κανόνων του πολέμου ισχύει τόσο για τις ομάδες της αντιπολίτευσης και τις τουρκικές δυνάμεις όσο και για τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του κύριου στρατιωτικού συμμάχου της.»

Όλο το απόγευμα και το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, βόμβες και οβίδες έπλητταν πυκνοκατοικημένες περιοχές με εκτοπισμένους στις πόλεις Ιντλίμπ και Μαρίτ Μισιρίν και γύρω από αυτές. Τουλάχιστον δύο σχολεία και δύο νηπιαγωγεία που φιλοξενούσαν εκτοπισμένες οικογένειες χτυπήθηκαν.

Σε μια πρωτοφανή βραδιά επειγόντων περιστατικών, τρία υποστηριζόμενα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα νοσοκομεία της περιοχής κατακλύστηκαν από επείγουσες εισροές ασθενών. Ένας από τους χειρουργούς στο χειρουργικό νοσοκομείο του Ιντλίμπ δήλωσε στην ομάδα υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: «Είχαμε ακρωτηριασμούς, νευρολογικά τραύματα, καθώς και τραύματα πολλών άλλων ειδών. Η κατάσταση στην πόλη ήταν χαοτική. Ο ήχος των εκρήξεων σε συνδυασμό με τις σειρήνες προκαλούσε κρίσεις πανικού στους κατοίκους. Ήταν μια δύσκολη, αιματοβαμμένη μέρα».

Δύο από τα νοσοκομεία –το κεντρικό νοσοκομείο του Ιντλίμπ και το νοσοκομείο του Μαρίτ Μισιρίν– μπόρεσαν να δώσουν κάποια πρώτα στοιχεία για τους ασθενείς που δέχτηκαν. Σύμφωνα με αυτά, 66 ασθενείς είχαν σοβαρά ή κρίσιμα τραύματα που απαιτούσαν μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις. Τουλάχιστον 14 από τους σοβαρά τραυματίες ήταν παιδιά.

Το κεντρικό νοσοκομείο του Ιντλίμπ και το νοσοκομείο του Μαρίτ Μισιρίν κινδύνευσαν να χτυπηθούν από βόμβες ή οβίδες, καθώς έπεσαν βλήματα σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά. Τέσσερις εργαζόμενοι του κεντρικού νοσοκομείου του Ιντλίμπ υπέστησαν ελαφρά τραύματα από την έκρηξη.

«Πόσες μητέρες πρέπει να κρατούν τα μωρά τους στην αγκαλιά τους ενώ πέφτουν βόμβες παντού; Πόσοι πατέρες πρέπει να καθησυχάζουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν να γελάνε ενώ γύρω τους ξεσπούν πυρκαγιές;» λέει ο Κρίστιαν Ρέντερς, Συντονιστής προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη βορειοδυτική Συρία. «Ένα πράγμα ελπίζουν οι άνθρωποι στο Ιντλίμπ: να μείνουν ζωντανοί. Όμως οι ελπίδες τους μειώνονται μέρα με τη μέρα, λεπτό το λεπτό.»

Οι τυφλοί βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του πολέμου της Συρίας. Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου.