Είστε εδώ

Μεσόγειος: Διάσωση 600 ανθρώπων, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

Δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο νερό, που έχει πλέον αρκετά χαμηλή θερμοκρασία στη Μεσόγειο, υπήρξαν πολλά περιστατικά ήπιας και μέτριας υποθερμίας. Πολλοί δεν ξέρουν κολύμπι και οι περισσότεροι δεν έχουν σωσίβιο.

Maud Veith/SOS Méditerranée

(2 Νοεμβρίου 2017)

588 άνθρωποι βρίσκονται ασφαλείς στο Aquarius, το σκάφος έρευνας και διάσωσης με το οποίο επιχειρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) και η οργάνωση SOS MEDITERRANEE, όμως ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων είναι αγνοούμενοι και θεωρείται ότι έχουν πνιγεί, έπειτα από μια εξαντλητική ημέρα διασώσεων στη Μεσόγειο χθες, 1η Νοεμβρίου.

«Ξαφνικά η κατάσταση μετατράπηκε σε εφιάλτη, όταν μία από τις τρεις φουσκωτές βάρκες που ήταν υπερφορτωμένες με άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά διαλύθηκε και δεκάδες άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα» λέει ο Δρ Σείφ Χιρφάν (Seif Khirfan), ο γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο Aquarius. «Οι ομάδες μας χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο εξοπλισμό, μοίρασαν σωσίβια και έβγαλαν τους ανθρώπους από το νερό. Καταφέραμε να επαναφέρουμε έναν άντρα με καρδιακή ανακοπή, ο οποίος στη συνέχεια διακομίστηκε με ελικόπτερο στην Ιταλία. Δεν ανασύρθηκαν πτώματα, όμως είδαμε ανθρώπους να βουλιάζουν.»

Καθώς δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο νερό, που έχει πλέον αρκετά χαμηλή θερμοκρασία στη Μεσόγειο, υπήρξαν πολλά περιστατικά ήπιας και μέτριας υποθερμίας. Ακόμη, η ιατρική ομάδα φρόντισε παλιότερα τραύματα που είχαν υποστεί κάποιοι στη Λιβύη, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εκτεθειμένοι στη βία και την εκμετάλλευση.

«Ένας άντρας είχε ανοιχτό κάταγμα και εξάρθρωση του αριστερού αστραγάλου εδώ και έναν μήνα. Μου είπε ότι είχε τραυματιστεί προσπαθώντας να γλιτώσει από πυροβολισμούς στη Λιβύη» λέει ο Δρ Χιρφάν. «Ένας άλλος άντρας είχε σπάσει το χέρι του πριν από μία εβδομάδα, ενώ βρισκόταν υπό αυθαίρετη κράτηση στη Λιβύη.»

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που διασώζονται στη Μεσόγειο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουν περάσει από τη Λιβύη. Μιλούν στις ομάδες μας για την κακοποίηση που έχουν υποστεί στα χέρια διακινητών, ένοπλων ομάδων και συμμοριών. Η κακοποίηση που αναφέρουν περιλαμβάνει βία (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας), αυθαίρετη κράτηση σε απάνθρωπες συνθήκες, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οικονομική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία.

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είναι σύνθετοι, όμως από τη στιγμή που βρίσκονται στη θάλασσα πάνω σε μια άθλια και υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα, όλοι είναι ευάλωτοι και πρέπει να διασωθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Πολλοί δεν ξέρουν κολύμπι και οι περισσότεροι δεν έχουν σωσίβιο. Πρόκειται για μια δυνητική κατάσταση ζωής και θανάτου, και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού.

«Οι άνθρωποι δεν ξεκινούν αυτό το ταξίδι αβασάνιστα και δεν θα διακινδύνευαν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους εάν είχαν ευκολότερες επιλογές» λέει ο Λούκα Σαλέρνο (Luca Salerno), επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aquarius. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως προκειμένου να προσφέρουν ασφαλείς και νόμιμους διαύλους για τους ανθρώπους που θέλουν να ζητήσουν άσυλο, να δημιουργήσουν μεταναστευτικές οδούς και να διευρύνουν τη χρήση των επίσημων τρόπων εισόδου, ώστε οι απελπισμένοι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο».