fbpx Μαιζέλ Μουτίντα Μιλογιόμο - Βοηθός Ενημέρωσης στο πρόγραμμα κατά του AIDS στη Ζάμπια | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μαιζέλ Μουτίντα Μιλογιόμο - Βοηθός Ενημέρωσης στο πρόγραμμα κατά του AIDS στη Ζάμπια

Αφιέρωμα -  Συνεντεύξεις -  Σεραφία Καλαμίτσου - Γιατρός
                          
                         
                          Μαιζέλ Μουτίντα Μιλογιόμο - Βοηθός Ενημέρωσης
                          
Φωτογραφίες - Το HIV/AIDS πρόγραμμα των ΓΧΣ στη Ζάμπια

 

Μαιζέλ Μουτίντα Μιλογιόμο,
βοηθός Συμβούλου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας των ΓΧΣ
Καπίρι Μ'Πόσι, Ζάμπια

Πώς έμαθες για τους ΓΧΣ;
Ήμουν ασθενής των ΓΧΣ. Πήγα στην κλινική τους για το AIDS τον περασμένο Αύγουστο με σκοπό να εξεταστώ για HIV, όπου και αποδείχθηκε ότι ήμουν θετική. Έτσι συμμετείχα στις Ομάδες Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με AIDS, όπου οι ΓΧΣ είδαν πόσο αφοσιωμένη ήμουν κι έτσι άρχισα να εργάζομαι μαζί τους.  

Τώρα μέρος της δουλειάς μου είναι να οργανώνω Ομάδες Υποστήριξης, να ετοιμάζω επικοινωνιακό και ενημερωτικό υλικό και να διδάσκω τους συνανθρώπους μου για τον HIV, τη μετάδοση, την προφύλαξη και τη θεραπεία.

Πιστεύεις στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το AIDS;
Για μένα δεν έχει να κάνει τόσο με την εκπαίδευση, όσο με το να μοιράζεσαι τη γνώση με τους συνανθρώπους σου. Όταν μοιράζεσαι ιδέες, γνώσεις και ξέρεις ότι και οι άλλοι άνθρωποι γνωρίζουν, τότε είναι ευκολότερο να τους πλησιάσεις και να τους βοηθήσεις. 

Πως είναι η συνεργασία σου με τους ΓΧΣ;
Μου αρέσει η δουλειά μου γιατί οι ΓΧΣ ασχολούνται με ανθρώπινα προβλήματα και έχουν στο επίκεντρο της δουλειάς τους τον άνθρωπο. Δίνουν ελπίδα όχι μόνο σε μένα αλλά και στους ανθρώπους της κοινότητας.

Πιστεύεις ότι είναι σημαντικό για τους ΓΧΣ να δουλεύουν μαζί με ντόπιο προσωπικό στις κοινότητες;
Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με ντόπιο προσωπικό γιατί εμείς αποτελούμε μέλη της κοινότητας. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι δηλώνουμε ανοιχτά ότι είμαστε θετικοί στον ιό του HIV και ενθαρρύνουμε έτσι πολλούς ακόμα να κάνουν ένα βήμα μπροστά: να εξεταστούν με τη δική τους θέληση.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς σου;
Το πιο δύσκολο κομμάτι στη δουλειά μου είναι... οι άντρες γιατί δε θέλουν να παραδεχτούν ότι έχουν την ασθένεια και να συμμετάσχουν σε Ομάδες Υποστήριξης. Αν ένα ζευγάρι έχει μολυνθεί, συνήθως έρχεται μόνο η γυναίκα για συμβουλευτική και υποστήριξη. Αν δεν ενημερωθεί όμως και ο άντρας πιθανά θα συνεχίσουν να μολύνουν ο ένας τον άλλο. Στη Ζάμπια οι γυναίκες είναι κατώτερες και αν οι άντρες δεν αποδεχτούν ότι έχουν AIDS, η κατάσταση δε θα αλλάξει ποτέ προς το καλύτερο. Και προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνουμε όλες μας τις προσπάθειες και την ενέργεια.  

Ποιες είναι εμπειρίες σου δουλεύοντας με τις Ομάδες Υποστήριξης;
Οι άνθρωποι που έρχονται στις Ομάδες Υποστήριξης είναι διαφορετικοί μεταξύ τους πλην όμως μοιράζονται την πληροφόρηση και τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν πια ότι το AIDS τους σκοτώνει, αλλά αυτό που τους βοηθά να παρατείνουν τη ζωή τους, δεν είναι μόνο τα φάρμακα που τους δίνουμε αλλά παράλληλα, η ενημέρωση και πληροφόρηση.

Τι θα ήθελες να δεις στο μέλλον;
Θα ήθελα να δω περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στις Ομάδες Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με AIDS, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε το κοινωνικό στίγμα. Ενθαρρύνουμε όσους έχουν HIV αλλά και όσους δεν έχουν μολυνθεί, να γίνουν μέλη γιατί πιστεύουμε ότι η ενεργή συμμετοχή είναι το «κλειδί» για να διαδώσουμε την ενημέρωση για το AIDS.

ΔΡΑΣΕΙΣ