fbpx Κρίση στο Νίγηρα: στο επισιτιστικό κέντρο των ΓΧΣ στο Μαραντί | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κρίση στο Νίγηρα: στο επισιτιστικό κέντρο των ΓΧΣ στο Μαραντί

{mosimage}ΣτονΝίγηρα οι κακές σοδειές, τα εξαντλημένα αποθέματα τροφίμων, αλλάπερισσότερο από οτιδήποτε άλλο η ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής τουmillet, ενός είδους αλευριού, προκάλεσαν μία σοβαρή επισιτιστική κρίση.Στο επισιτιστικό κέντρο στο Μαραντί, οι ΓΧΣ προσπαθούν να βοηθήσουνσοβαρά υποσιτισμένα παιδιά. Μερικά από αυτά, ηλικίας μόλις δύο ετών, δεν ζυγίζουν παραπάνω από τρία κιλά - λιγότερο από το βάρος ενός παιδιού που γεννιέται στην Ευρώπη.    

Οι μητέρες των παιδιών που νοσηλεύονται στο επισιτιστικό κέντρο τωνΓΧΣ στο Μαραντί διηγούνται όλες την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, ότι τοντελευταίο χρόνο τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα από τα προηγούμεναχρόνια. Οι σοδειές δεν ήταν καλές και πολλές οικογένειες εξάντλησαν από πολύ νωρίς τα αποθέματα τροφίμων που είχαν.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του millet εκτινάχτηκε στα ύψη. «Σήμερα,ένα σακί των 100 κιλών κοστίζει περισσότερο από 22.000 φράγκα CFA(δηλαδή 33.50 ευρώ), ενώ η κανονική τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στις8.000 και τις 12.000 φράγκα CFA (12 με 18 ευρώ),» λέει η ΡάκιαΚαριμούνε, μία 22άχρονη μητέρα, που έχει φέρει τον μικρό της γιο,Ρασίντ Ουσμάνε, στο επισιτιστικό κέντρο των ΓΧΣ. Τα ράφια τωνκαταστημάτων είναι γεμάτα, όμως με αυτές τις τιμές, οι οικογένειες δενέχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα τρόφιμα. 

Θεωρητικά,το σύστημα που έχει υιοθετηθεί σήμερα στον Νίγηρα, το οποίο επιτρέπειτην αγορά τροφίμων σε μειωμένες τιμές, θα έδινε τη δυνατότητα αγοράςτου millet στην τιμή των 10.000 φράγκων CFA (περίπου 15 ευρώ). Όμως,μιλώντας με τις μητέρες των υποσιτισμένων παιδιών, που κάθονται μέσαστη δροσερή σκηνή που έχει στηθεί στο επισιτιστικό κέντρο για τηνπροστασία των παιδιών από τον ήλιο, ανακαλύπτουμε ότι καμία από αυτέςδεν μπόρεσε να επωφεληθεί από αυτό το σύστημα.  

«Ίσως αργότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών να γίνουν εκπτώσεις στα τρόφιμα,» ελπίζει η Ζούλεϋ Χάσσα, που βρίσκεται στο επισιτιστικό κέντρο με την μόλις 9 μηνών κόρη της, Ζαχάρια Μούσσα.

Αυτόβέβαια δε θα βελτίωνε την κατάσταση ούτως ή άλλως, αφού ακόμα και τοποσό των 10.000 φράγκων CFA είναι εξαιρετικά μεγάλο για αυτές τιςοικογένειες, που κυριολεκτικά δεν έχουν τίποτα.

«Στο χωριόμου, οι ηλικιωμένοι ζητιανεύουν για φαγητό, ενώ τα «ικανά σώματα» -έτσι αποκαλούμε τους άντρες που μπορούν να εργαστούν - φεύγουν για τηνπόλη προς αναζήτηση δουλειάς,» λέει η Ζούλεϋ Χάσσα. Όταν καταφέρουννα μαζέψουν λίγα χρήματα, οι οικογένειες αγοράζουν μικρές ποσότητεςmillet, που κοστίζουν 500 με 750 φράγκα CFA (δηλαδή περίπου 75 λεπτά μεένα ευρώ) - τρόφιμα που αρκούν για να επιβιώσουν για λίγες ακόμα μέρες.

Όταν εξαντλήσουν και αυτά τα τρόφιμα, δεν τους μένει τίποτα άλλο παρά να βράζουν φύλλα μέσα σε μια κατσαρόλα.Αυτό το μίγμα, ειδικότερα όταν βράζεται μέσα σε αμφιβόλου ποιότηταςνερό, μπορεί να προκαλέσει διάρροια στα παιδιά, τα οποία κινδυνεύουνέτσι να χάσουν και άλλο βάρος και να υποκύψουν στο σοβαρό υποσιτισμό.

Ητοπική διατροφή, που περιλαμβάνει φαγητά φτιαγμένα από πάστα απόmillet, δεν είναι πλούσια, δεν έχει ποικιλία, δεν περιέχει αρκετέςβιταμίνες και συνεπώς αποδυναμώνει τους ανθρώπους, προκαλεί ασθένειεςκαι επιταχύνει τη μείωση τους βάρους. Αυτές οι διατροφικές συνήθειεςφέρνουν τα παιδιά σε κατάσταση σοβαρού υποσιτισμού. 

«Απόόλα αυτά τα παιδιά που εισάγονται στο επισιτιστικό κέντρο, είναι συχνάδύσκολο να καταλάβεις αν αρρώστησαν επειδή ήταν υποσιτισμένα καιαδύναμα ή αν ο υποσιτισμός έχει προέλθει από την αρρώστια τους,» λέει η Βανέσσα, γιατρός στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Μαραντί.

Ωστόσοένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: όταν αρρωσταίνουν, τα περισσότερα δεν έχουνπρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη καθώς πρέπει να πληρώσουν για να τηναποκτήσουν, και είναι πολύ λίγα τα παιδιά που αναρρώνουν από τονυποσιτισμό.  Ο Ρασίντ, ηλικίας 15 μηνών, ζύγιζε μόνο 5,8 κιλάκαι είχε ύψος μόλις 66 εκατοστά, όταν πρωτοήρθε στο Μαραντί. Η Ζαχάριαυποφέρει από kwashiorkor, ένα είδος σοβαρού υποσιτισμού που προκαλείπρήξιμο στην κοιλιά.  

Και τα δύο παιδιά βρίσκονταιτώρα στο «Στάδιο Νοσηλείας 1», δηλαδή το επείγον στάδιο, όπου λαμβάνουνκαθημερινά οχτώ μερίδες θεραπευτικού γάλατος, μία αντιβιοτική θεραπείαγια να αντιμετωπιστούν πιθανές μολύνσεις και μία συμπληρωματική δόσηαπό βιταμίνες.     

Τα πιο σοβαράπεριστατικά, όπως για παράδειγμα τα παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμόαλλά και από κάποια ασθένεια, εισάγονται στο θάλαμο εντατικήςθεραπείας.

Πριν από ένα μήνα, ο αριθμός των παιδιών που ήτανσε κρίσιμη κατάσταση αυξανόταν συνεχώς. Για αυτό το λόγο, οι ΓΧΣέστησαν μια επιπλέον σκηνή προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό τωνκλινών από 36 σε 54 μέσα στο θάλαμο εντατικής θεραπείας. Και οι δύοσκηνές είναι τώρα γεμάτες.

Μέσα στις σκηνές βρίσκονταιπαιδιά ηλικίας δύο ετών που δε ζυγίζουν περισσότερο από τρία κιλά -δηλαδή λιγότερο από όσο ζυγίζει ένα μωρό που γεννιέται στην Ευρώπη.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ