Είστε εδώ

Κονγκό: Αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη επιδημία χολέρας των τελευταίων 20 ετών

Έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα Κινσάσα

Carl Theunis/MSF

Αντιμέτωπη με την σοβαρότερη επιδημία χολέρας των τελευταίων 20 ετών βρίσκεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 2017, 55.000 άνθρωποι νόσησαν σε 24 από τις 26 επαρχίες της χώρας και 1.190 πέθαναν.

Η επιδημία έχει φτάσει πλέον στην πρωτεύουσα της χώρας, την Κινσάσα. Αυτή η πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων (το ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού) είναι η καρδιά του εμπορίου της χώρας. Είναι ευάλωτη στη χολέρα εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, αποχέτευσης και κατάλληλων υποδομών υγείας. Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 826 πιθανά νέα κρούσματα και 32 θανάτους (ποσοστό θνησιμότητας 3,8%).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ιατρικής και ανθρωπιστικής παρέμβασης, περιθάλποντας τα μισά κρούσματα (περίπου 25.300 ανθρώπους) σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στις επαρχίες κεντρικό Κονγκό, Κουιλού, Κασάι, Χοτ-Λομάμι, Μανιέμα, Τανγκανίκα, Νότιο Κιβού, Ιτούρι και Μπας Ουέλε.

Για να περιοριστεί η επιδημία, οι δύο θεραπευτικές μονάδες χολέρας στο Καμπ Λούκα και το Πακαντζούμα ενισχύθηκαν με ομάδες από το πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης στο Κονγκό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εξασφαλίζοντας έτσι τη φροντίδα των ασθενών όλο το 24ωρο στις υγειονομικές ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο (Μπίνζα Μέτεο, Κιτάμπο και Λιμέτε). Από την αρχή των δραστηριοτήτων (16 Ιανουαρίου), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 157 ασθενείς, από τους οποίους σχεδόν το 40% είχε σοβαρή αφυδάτωση: οι 133 έχουν πάρει εξιτήριο ήδη, ενώ 1 ασθενής πέθανε.

«Για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας, την προηγούμενη εβδομάδα κλιμακώσαμε την παρέμβασή μας παρέχοντας βοήθεια στους ασθενείς στα θεραπευτικά κέντρα, 10 σημεία ενυδάτωσης, δραστηριότητες επιδημιολογικής επιτήρησης, εκπαίδευση και υπηρεσία ασθενοφόρων» λέει ο Τζιν Λιγιολόνγκο, από το πρόγραμμα επείγουσας παρέμβασης στο Κονγκό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Η χολέρα πλήττει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κινσάσα, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε γρήγορα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας. Με την παροχή έγκαιρης και δωρεάν θεραπείας στους ασθενείς, παράλληλα με την υποστήριξη προς τους παρόχους φροντίδας υγείας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη φροντίδα για όσους νοσούν».

Σε περιοχές με ανεπαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση, η χολέρα είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος. Προκαλεί έντονη διάρροια και εμετό, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αφυδατώνονται πολύ γρήγορα. Η χολέρα υπάρχει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τη δεκαετία του 1970 και είναι ενδημική σε εννέα επαρχίες, ιδιαίτερα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πριν από λίγες μέρες αρρώστησα βαριά, με έντονη διάρροια και εμετό. Στη γειτονιά μου, εδώ στο Καμπ Λούκα, υπήρχαν ήδη πολλά κρούσματα χολέρας, γι' αυτό ζήτησα από τον άντρα μου να με πάει στο κέντρο υγείας» λέει η Mαρί[1], μια ασθενής στο κέντρο υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ένιωθα μεγάλη αδυναμία, οπότε προσπαθήσαμε να πάρουμε μια μοτοσικλέτα-ταξί, κανείς όμως δεν μας έπαιρνε. Εδώ στην Κινσάσα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κοινωνικού στιγματισμού γύρω από τη χολέρα, οι ασθενείς ντρέπονται γι' αυτήν. Ο άντρας μου αναγκάστηκε να με κουβαλήσει στην πλάτη του για τρία χιλιόμετρα για να με φέρει εδώ».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 1981. Σήμερα εργάζονται σε 20 από τις 26 επαρχίες της χώρας, προσφέροντας ιατρική φροντίδα σε θύματα συγκρούσεων και βίας, σε εκτοπισμένους και σε όσους πλήττονται από επιδημίες ή πανδημίες, όπως χολέρα, ιλαρά και HIV/AIDS. Οι ομάδες επείγουσας παρέμβασης είναι έτοιμες να δράσουν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας σε περίπτωση επιδημίας, φυσικής καταστροφής ή συγκρούσεων.

 

[1] Το όνομα δεν είναι το πραγματικό, για να προστατευθεί η ανωνυμία της ασθενούς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.