Είστε εδώ

Καταπολέμηση της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον μας

Φεβρουάριος 2018- Μέσω θεσμοθετημένων μηχανισμών, όλα τα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνονται να αναφέρουν την ανάρμοστη συμπεριφορά ή την κακοποίηση είτε στους ανωτέρους τους, είτε μέσω συγκεκριμένων διαύλων αναφοράς και καταγγελίας.

msf logo
-

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προάγουν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς παρενόχληση και κακοποίηση. Ως παγκόσμιος οργανισμός, που απασχολούσε περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους το 2017, έχουμε δεσμευτεί κατηγορηματικά να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον μας.

Απαιτούμε από το σύνολο του προσωπικού μας να τηρεί τις κατευθυντήριες αρχές μας, όπως αυτές ορίζονται στο καταστατικό μας, και να σέβονται τον επαγγελματικό κώδικα ηθικής.

Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι δεν ανεχόμαστε καμία συμπεριφορά από το προσωπικό μας η οποία εκμεταλλεύεται την ευάλωτη κατάσταση των άλλων, ή από εργαζόμενους που εκμεταλλεύονται τη θέση τους για προσωπικό όφελος. Δεν ανεχόμαστε καμία σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους, ή οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μέσω θεσμοθετημένων μηχανισμών, όλα τα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνονται να αναφέρουν την ανάρμοστη συμπεριφορά ή την κακοποίηση είτε στους ανωτέρους τους, είτε μέσω συγκεκριμένων διαύλων αναφοράς και καταγγελίας, χρησιμοποιώντας διευθύνσεις email που υπάρχουν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, εκτός ιεραρχίας. Αντίστοιχα, τα θύματα ή οι μάρτυρες από τις κοινότητες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνονται να αναφέρουν περιστατικά και να προβαίνουν σε καταγγελίες σε αρμόδιους εκπροσώπους της οργάνωσης, ώστε οι κατηγορίες να μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Μας απασχολούν ιδιαίτερα όλα τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ή παρενόχλησης, και αυτό παραμένει από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ως παγκόσμιο ανθρωπιστικό κίνημα, δεσμευόμαστε να εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας για να κάνουμε γνωστούς τους μηχανισμούς καταγγελιών μέσα σε όλη την οργάνωση και να τους βελτιώνουμε διαρκώς.

Η επίτευξη και διατήρηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς κακοποίηση και παρενόχληση είναι μια διαρκής προσπάθεια για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για την οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Δεσμευόμαστε, τέλος, να μην βλάπτουμε σε καμία περίπτωση τους ευάλωτους ανθρώπους που αγωνιζόμαστε καθημερινά να βοηθήσουμε.

 

 

Το 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούσαν περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθώς και της ενθάρρυνσης των καταγγελιών και της αποτροπής καταχρηστικών συμπεριφορών από το προσωπικό τους, ανακοίνωσαν ότι μέσα στο 2017 δέχθηκαν 146 παράπονα και επισημάνσεις από το πεδίο στα κεντρικά γραφεία, σχετικά με μια ποικιλία θεμάτων όπως κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς. Από αυτά τα περιστατικά, τα 24 αφορούσαν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, για τα οποία 19 εργαζόμενοι απολύθηκαν. Στα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού επιβλήθηκαν άλλες μορφές κυρώσεων, όπως προειδοποιήσεις ή προσωρινή αργία.

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.