fbpx Ιταλία/COVID-19: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλιμακώνουν τις δράσεις τους στη βόρεια Ιταλία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Ιταλία/COVID-19: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλιμακώνουν τις δράσεις τους στη βόρεια Ιταλία

Στην προστασία ευπαθών ομάδων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και την εκπαίδευση γενικών ιατρών για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας στα νοσοκομεία επικεντρώνονται οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Μάρκε, της βόρειας Ιταλίας, σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές.

MSF

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα ημερών των δραστηριοτήτων της, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενη από γιατρούς, νοσηλευτές, ειδικούς υγιεινής και τεχνικούς, επισκέφθηκε αρκετές δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Σε κάποιες από αυτές είχαν καταγραφεί τα πρώτα περιστατικά COVID-19 και σε άλλες είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό όλοι οι ηλικιωμένοι ένοικοι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν εκπαίδευση και υποστήριξη στο προσωπικό, το οποίο εργάζεται μέρα νύχτα για εβδομάδες για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από τον ιό.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις δομές, οι ομάδες της οργάνωσης είχαν την ευκαιρία να δουν τη σπουδαία δουλειά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι καταβαλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούν στην επιδημία με τα μέσα προστασίας που έχουν στη διάθεσή τους.

«Στη δομή μας ζουν 240 φιλοξενούμενοι, το 90% των οποίων δεν αυτοεξυπηρετείται. Η υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι έχουν βιώσει από πρώτο χέρι επιδημίες, όπως του Έμπολα ή του Σαρς, βοήθησε πάρα πολύ. Απο κοινού εξετάσαμε τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε. Επιπλέον, η εκπαίδευση που έγινε στο προσωπικό μας χαρακτηριζόταν από εμπειρία και ανθρωπιά. Μπορώ μόνο να τους ευχαριστήσω.» αναφέρει ο Βιτόριο Σγκρέτσια, ιατρικός υπεύθυνος της δομής φροντίδας ηλικιωμένων Opera Pia Mastai Ferretti στη Σενιγκάλια.

Δομές φροντίδας ηλικιωμένων: προστατεύοντας τους ευπαθείς

Έχουμε επιλέξει να εργαστούμε σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, σε συνεργασία με το εθνικό και τοπικό σύστημα υγείας, για να βοηθήσουμε τους πιο ευπαθείς απέναντι στον COVID-19.

Δεν πρόκειται για νοσοκομεία, αλλά για δομές όπου ζουν ηλικιωμένοι που συχνά δεν είναι πλέον αυτοεξυπηρετούμενοι και πρέπει κάποιος να τους φροντίζει με ιδιαίτερη αφοσίωση. Σε αυτές τις δομές υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι για φαγητό, χώροι όπου οι ηλικιωμένοι παρακολουθούν τηλεόραση και μπορούν να κοινωνικοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές έχουν αναγκαστεί να αναθεωρήσουν πλήρως τον τρόπο εργασίας τους προκειμένου να περιορίσουν τους πολλαπλούς παράγοντες μετάδοσης του ιού.

«Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητο να παρέμβουμε στην περιοχή για να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού και να συμβάλουμε στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθούμε στις πιο ευπαθείς κοινότητες, όπως οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων, όπου ο ιός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζονται στενή επαφή με τον άνθρωπο που τους φροντίζει, χρειάζονται βοήθεια για να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Συνεπώς, η προστασία τους έχει διπλή αξία», αναφέρει ο Τομάσο Φάμπρι, συντονιστής της παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιφέρεια Μάρκε.

Παρέχουμε στο προσωπικό πρακτική εκπαίδευση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γάντια, μάσκες κλπ.

Και εκπαιδεύοντας το προσωπικό

Σε περίπτωση πιθανών ή θετικών περιστατικών που δεν απαιτούν νοσηλεία, σε συνεργασία με τους εργαζομένους των δομών ορίζονται συγκεκριμένες ζώνες στις οποίες εξυπηρετούνται τα συγκεκριμένα περιστατικά. Εν συνεχεία ορίζεται μία ροή, δηλαδή μία συγκεκριμένη διαδρομή, την οποία όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθούν προκειμένου να περνούν με ασφάλεια από "καθαρές" σε "μολυσμένες" ζώνες, κι ενώ ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για να φορέσουν αλλά και να βγάλουν τον προστατευτικό εξοπλισμό τους με τρόπο που να μπορεί να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

«Η επιδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μέσα στη δομή. Έπρεπε να απαγορεύσουμε όλες τις επισκέψεις και η απομάκρυνση των φιλοξενούμενών μας από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τους προκαλεί πόνο. Βάζουμε τα πάντα, την ψυχή, την καρδιά, το σώμα μας, 24 ώρες την ημέρα. Είναι μια δύσκολη στιγμή για εμάς τους εργαζόμενουςς, αλλά πάνω απ’ όλα για αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα, με τα μέτρα και την υποστήριξη που έχουμε λάβει, όλοι αισθανόμαστε καθησυχασμένοι», σημειώνει η Μάρτα, νοσηλεύτρια στη δομή φροντίδας ηλικιωμένων Opera Pia Mastai Ferretti στη Σενιγκαλία.

Γενικοί ιατροί: κρατήστε τον ιό έξω από την πόρτα

Στο νοσοκομείο της περιοχής Τζέσι, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Carlo Urbani, πρώην πρόεδρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και την καταπολέμη επιδημιών, όπως το Sars, η ομάδα της οργάνωσης διεξάγει, επίσης, έναν κύκλο εκπαίδευσης για τους γιατρούς της περιφέρειας Μάρκε. Το συγκεκριμένο ιατρικό προσωπικο θα βοηθά τους ασθενείς με COVID-19 που παραμένουν στο σπίτι ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου οι ασθενείς βρίσκονται στη διαδικασία της ανάρρωσης αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του επιμέρους προστατευτικού εξοπλισμού.

Για έναν γιατρό που κάνει καθημερινά πολλές επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, είναι απαραίτητο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τον εαυτό του και τους οικείους του, να χρησιμοποιεί τον προστατευτικό εξοπλισμό όσο γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στις δραστηριότητές οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντούν καθημερινά εργαζομένους στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά του νέου κορωνοϊού, οι οποίοι για πολλές εβδομάδες εργάζονται ακούραστα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλοί από αυτούς ζουν με το φόβο ότι μπορεί να μολύνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Για το λόγο αυτό, στην εκπαίδευση που πραγματοποιείται γίνεται αναφορά σε όλα τα μέτρα και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στο σπίτι για να κρατήσουν τον ιό έξω από την πόρτα" υπογραμμίζει σχετικά η Μπάρμπαρα Μακάνο, ιατρική υπεύθυνη των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μάρκε.

Πρώτη ανακοίνωση:

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) στην Ιταλία παρέχουν υποστήριξη στις ιταλικές υγειονομικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19 (κορονοϊός). Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν τοποθετηθεί σε τέσσερα νοσοκομεία της επαρχίας Λόντι στη βόρεια Ιταλία, που ανήκει στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Λόντι αποτελείται από Ιταλούς λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές και υπεύθυνους logistics, οι οποίοι με την παγκόσμια εμπειρία τους στη διαχείριση επιδημιών στις χώρες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα παρέχουν υποστήριξη στα ιταλικά νοσοκομεία. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεργάζεται με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και το προσωπικό των νοσοκομείων στις πόλεις Λόντι, Κοντόνιο, Καζαλπουστερλένγκο και Σαντ' Άντζελο Λοντιτζάνο σε διάφορες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν πρόληψη ασθενειών και περίθαλψη ασθενών.

Με την προσθήκη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο του Κοντόνιο θα μπορέσουν να ανοίξουν πάλι περίπου 20 κλίνες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνταν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα εργάζεται μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές από άλλα τμήματα του νοσοκομείου για την περίθαλψη των ασθενών της νόσου COVID-19.

«Έχουμε γνωρίσει γιατρούς και νοσηλευτές στην επαρχία Λόντι οι οποίοι εργάζονται ακούραστα εδώ και εβδομάδες σε μια πρωτοφανή κατάσταση» λέει η Δρ Κλαούντια Λοντεζάνι, λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος του Ιταλικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία συντονίζει την παρέμβαση της οργάνωσης για τη νόσο COVID-19 στην Ιταλία. «Παρέχουμε υποστήριξη για να συμβάλουμε στις τεράστιες ανάγκες και τον φόρτο εργασίας του προσωπικού των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και να βοηθήσουμε στην περίθαλψη των ασθενών.»

Οι δραστηριότητες υποστήριξης θα ενισχύσουν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου που εφαρμόζονται ήδη στα νοσοκομεία για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού και τη διασφάλιση της υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

«Σε μια επιδημία σαν αυτή, η διακοπή της μετάδοσης του ιού είναι κρίσιμη. Στα νοσοκομεία, είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί ο κίνδυνος για το προσωπικό πρώτης γραμμής, που αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την καταπολέμηση της επιδημίας» λέει η Δρ Λοντεζάνι. «Έξω από αυτά, πρέπει όλοι να τηρούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα και να μην επιβαρυνθούν κι άλλο τα νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν περίθαλψη για άλλες ασθένειες και για τραύματα.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόσφεραν την υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 στην Ιταλία, καθώς είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Οι ομάδες μας εργάζονται σε αλληλεγγύη με τον ιταλικό πληθυσμό και τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση της επιδημίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι επίσης σε επαφή με τις υγειονομικές αρχές σε άλλες χώρες όπου εργαζόμαστε, σχετικά με την πανδημία της νόσου COVID-19. Δεδομένης της κλίμακας της πανδημίας, η δυνατότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να υποστηρίξουν και άλλες χώρες θα εξαρτηθεί από τη φύση της επιδημίας αλλά και από τη δυνατότητα της οργάνωσης για αποστολή προσωπικού.