Είστε εδώ

Ιράκ: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακαινίζουν ένα από τα δύο κατεστραμμένα νοσοκομεία στο Σιντζάρ

Η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας στο Σιντζάρ έχει περιοριστεί δραστικά εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί οι ιατρικές υποδομές

Maya Zahran

Τις δραστηριότητές τους στο γενικό νοσοκομείο του Σινούνι, στο Σιντζάρ του Ιράκ ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Ιράκ, προκειμένου να καλυφθεί η επείγουσα ανάγκη για υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας για τους ανθρώπους που επιστρέφουν στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εργάζονται στο Σινούνι, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο Σιντζάρ, αφού διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολύ λίγες υπηρεσίες πέρα από τη βασική φροντίδα υγείας, με ιδιαίτερα αισθητή την απουσία υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών καθώς και μαιευτικών και παιδιατρικών υπηρεσιών.

Για τους ανθρώπους που ζουν στο Σιντζάρ, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι απίστευτα δύσκολη, αφότου η περιοχή καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και έπειτα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιοχής. «Η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας στο Σιντζάρ έχει περιοριστεί δραστικά εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί οι ιατρικές υποδομές, εξαιτίας του εκτοπισμού των επαγγελματιών υγείας και της συνεχιζόμενης έλλειψης ασφάλειας σε τμήματα της επαρχίας» λέει ο Μόρις Ν. Ράμναπς, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Σινούνι.

Από τον Ιούλιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το γενικό νοσοκομείο του Σινούνι, ανακαινίζοντας και λειτουργώντας το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Λειτουργεί, επίσης,  υπηρεσία ασθενοφόρων για παραπομπή για περαιτέρω φροντίδα και η μόνη μαιευτική δομή που διαθέτει χειρουργείο στην περιοχή. «Ο αριθμός των ασθενών στο μαιευτικό τμήμα αυξάνεται αφότου το ανοίξαμε ξανά. Πλέον έχουμε κατά μέσο όρο 25 τοκετούς την εβδομάδα» λέει η Πρισίλα Γκιτάι, επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Σινούνι.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρουν επίσης ότι λόγω του ιστορικού βίας σε αυτή την περιοχή του Ιράκ, οι Γιαζίντι μερικές φορές είναι απρόθυμοι να αποδεχτούν ιατρικές παραπομπές σε απομακρυσμένες δομές σε πόλεις, όπως η Μοσούλη ή το Ταλ Αφάρ.

Μέσα στο 2018 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο Σινούνι, λόγω της μεγάλης ζήτησης και ανάγκης στην περιοχή για συμβουλευτική για ψυχικά τραύματα και για ψυχιατρική και φαρμακευτική θεραπεία ψυχικών ασθενειών.

 «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται επίσης για τη βελτίωση της πρόσβασης σε τριτοβάθμια περίθαλψη, καθώς το 90% των παραπομπών από το Σιντζάρ σε δομές σε άλλες περιοχές υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» εξηγεί ο Ράμναπς.

Μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων τον Νοέμβριο του 2015, η επιστροφή των κατοίκων στο Σιντζάρ γίνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν αυτή τη στιγμή στο διαμέρισμα πλησιάζει τις 100.000 και αποτελείται κυρίως από μέλη της κοινότητας Γιαζίντι, ενώ πριν από την κρίση υπήρχε ένας πολυφυλετικός πληθυσμός περίπου 400.000 ανθρώπων.

Η αργή επιστροφή των κατοίκων στο Σιντζάρ οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως είναι η εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών και των κατοικιών στην περιοχή, ιδίως στη νότια πλευρά του όρους Σιντζάρ, και η πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Ιράκ από το 1991. Με περισσότερους από 1.500 εργαζομένους παρέχουν δωρεάν ποιοτική φροντίδα υγείας για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, φύλου ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υπηρεσίες βασικής και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, που περιλαμβάνουν υπηρεσίες για εγκύους και νέες μητέρες, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, χειρουργικές επεμβάσεις και αποκατάσταση για τραυματίες πολέμου, υποστήριξη ψυχικής υγείας και δραστηριότητες εκπαίδευσης υγείας. Αυτή τη στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στις επαρχίες Ερμπίλ, Ντιγιάλα, Νινευή, Κιρκούκ, Ανμπάρ, καθώς και στη Βαγδάτη.

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.