fbpx ΗΠΑ/Μεξικό/COVID-19: Η ένταξη αιτούντων άσυλο στα μέτρα πρόληψης κατά της επιδημίας πιο αποτελεσματική από το κλείσιμο των συνόρων | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

ΗΠΑ/Μεξικό/COVID-19: Η ένταξη αιτούντων άσυλο στα μέτρα πρόληψης κατά της επιδημίας πιο αποτελεσματική από το κλείσιμο των συνόρων

Η απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει τις διαδικασίες ασύλου και να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, με την αιτιολογία του περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, απειλεί την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναγκάζονται να επιστρέψουν στο Μεξικό, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

MSF

Από το Σάββατο 21 Μαρτίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν καταγράψει την εξαναγκαστική μεταφορά Μεξικανών και Κεντροαμερικανών μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ματαμόρος και έπειτα στο νότιο Μεξικό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούμε για τα συστημικά αυτά μέτρα που εφαρμόζονται χωρίς σχέδιο διαχείρισης των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους.

«Η χρήση του COVID-19 ως επιχείρημα για την αποφυγή των διεθνών τους υποχρεώσεων απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνο απαράδεκτη, αλλά και αναποτελεσματική για τον έλεγχο της πανδημίας» , λέει η Δρ Ίζαμπελ Μπελτράν, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική. «Αυτού του τύπου τα μέτρα είναι περιττά και δυσανάλογα, καθώς δημιουργούν διακρίσεις και στιγματίζουν ένα μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα εμποδίζουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τις συγκρούσεις να αναζητήσουν προστασία και ασφάλεια». Ως διεθνής ιατρική οργάνωση έχουμε ανταποκριθεί σε αμέτρητες επιδημίες ανά τον κόσμο, και γνωρίζουμε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λειτουργούν όταν αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ αποτυγχάνουν, όταν ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι μετανάστες, αποκλείονται από αυτά.

Επιπλέον, όπως έχουμε επισημάνει σε πολλές περιπτώσεις, οι αμερικανικές μεταναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται από το Μεξικό, όπως το λεγόμενο Πρωτόκολλο Προστασίας Μεταναστών (MPP), θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όσων είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την επεξεργασία της αίτησης ασύλου τους στο Μεξικό.

Καθώς η εξάπλωση του ιού COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρακολουθούμε τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας, ενώ οργανώνουμε τη δράση μας για τη διατήρηση και την κλιμάκωση παροχής ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών. Παρόλα αυτά, ανησυχούμε για τον αντίκτυπο της πανδημίας εκεί που οι άνθρωποι δεν έχουν συχνή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και ζουν σε επισφαλείς συνθήκες που διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού.

«Έχουμε ενισχύσει τις ιατρικές μας δραστηριότητες στο Ματαμόρος λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης φροντίδας μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, όπου διαμένουν 2.000 αιτούντες άσυλο. Παρέχουμε βασική ιατρική φροντίδα και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ ανταπτύσσουμε και δράσεις προαγωγής της υγείας. Παρά τις προσπάθειές μας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού, όπως η απολύμανση δημόσιων χώρων, το συχνό πλύσιμο των χεριών και οι κοινωνικές αποστάσεις, σε ένα μέρος όπου ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται μαζί κάτω από μια σκηνή», συμπληρώνει η Μπελτράν.

Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουμε τη δράση μας ώστε να φτάσουμε στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον πληθυσμό και παροτρύνουμε τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού να αναλάβουν την ευθύνη να εφαρμόσουν μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης της επιδημίας που θα αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού. Επίσης, τις καλούμε να διασφαλίσουν την παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας, ειδικά σε ανθρώπους που διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες, όπως οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται σε υπερπλήρεις χώρους που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουμε τις κολοσσιαίες προκλήσεις που συνοδεύουν την πανδημία, και γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο οι υγειονομικοί φορείς να συντονίσουν δράσεις που περιλαμβάνουν αυτούς τους πληθυσμούς στα σχέδια πρόληψης, και αν χρειαστεί στα περιοριστικά μέτρα», δήλωσε ο Μαρσέλο Φεμάντεζ, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μεξικό.