Είστε εδώ

Η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα

«Είμαστε ανακουφισμένοι που επικράτησε η ανθρωπιά και η Carola Rackete, πλοίαρχος του Sea Watch 3, αφέθηκε ελεύθερη» δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης.

Guillermo Algar/MSF

«Ας μην ξεχνάμε ότι η πλοίαρχος του Sea Watch 3 αναγκάστηκε να δράσει μετά από 17 ημέρες παραμονής στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των οποίων μετέφερε περισσότερους από 40 ευάλωτους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν διαφύγει από τη Λιβύη, όπου πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, και πολλοί από τους οποίους βρίσκονται κυριολεκτικά σε διασταυρούμενα πυρά μιας ενεργούς σύγκρουσης.

Αυτή η απόφαση πρέπει να αποτελέσει μία έκκληση για αφύπνιση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αγνοήσει τις ευθύνες τους για μεγάλο διάστημα, αφήνοντας στις ΜΚΟ το καθήκον να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να αντιταχθούν στην παράλογη ποινικοποίηση του να σώζεις ζωές.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η σύλληψη της Carola Rackete προκάλεσε κύμα οργής στην Ευρώπη όπως και το ότι αναγνωρίζεται ως καθήκον το να σώζεις ζωές στη θάλασσα» δηλώνει η Hassiba Hadj-Sahraoui, σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.