Είστε εδώ

Η διαδρομή ενός εμβολίου: Από τον κατασκευαστή μέχρι το μπράτσο ενός παιδιού

Η ομάδα των τεχνικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφει πώς οργανωσε έναν εμβολιασμό στη Σάμο.

© Kyriaki Margariti / MSF

Σάββατο 1η Δεκεμβρίου. 8:10 το πρωί. Δύο μεγάλα μπλε κουτιά βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Είναι τα ειδικά cool boxes που μεταφέρουν τα εμβόλια που θα κάνουν περίπου 800 παιδιά τα οποία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό.

Ο Κώστας, ο Αποστόλης, η Βανέσα και ο Βαγγέλης, όλοι τους τεχνικοί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα βρίσκονται από πολύ νωρίς εκεί μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Βαγγέλης που μετέφερε εκτάκτως το προηγούμενο βράδυ μία παρτίδα εμβολίων από τη Λέσβο στη Σάμο ξυπνούσε κάθε μισή ώρα όλη τη νύχτα για να ελέγξει εάν η θερμοκρασία στα ειδικά φορητά cool boxes είναι η σωστή (μεταξύ 2 με 8 βαθμούς) ώστε να διατηρηθούν με ασφάλεια τα εμβόλια μέχρι να φτάσουν στα παιδιά.

Αυτό είναι και το βασικότερο στοίχημα μίας επιτυχημένης εκστρατείας εμβολιασμού. Η σωστή διαδρομή ενός εμβολίου. Η ψυκτική αλυσίδα που γίνεται από τη στιγμή που το εμβόλιο φεύγει από τον κατασκευαστή μέχρι να φτάσει στο μπράτσο ενός μικρού παιδιού.

«Μία εκπαιδευμένη ομάδα χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα προετοιμασίας για μία εκστρατεία εμβολιασμού περίπου 800 παιδιών. Για τον εμβολιασμό στη Σάμο, πρώτα ήρθε μία ομάδα τριών ανθρώπων στο νησί, αξιολόγησαν τις ανάγκες που υπάρχουν, τους φορείς με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε, τον πληθυσμό που θα εμβολιαστεί, τον χώρο που θα γίνει ο εμβολιασμός και μετά βγάλαμε το πλάνο μας» λέει ο Κώστας Γεωργίου, συντονιστής της τεχνικής ομάδας.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τους εμβολιασμούς είναι εγκεκριμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι υψηλών προδιαγραφών. Κάθε φορά που γίνεται εμβολιασμός χρησιμοποιούνται τα φορητά cool boxes όπου μαζί με παγοκύστες και ειδικά θερμόμετρα που ρυθμίζονται να μετρούν θερμοκρασία κάθε 5-10 λεπτά διατηρούν σε σωστά επίπεδα την ψυκτική αλυσίδα.

 

«Όσο πιο συχνά μπορείς να ελέγχεις τη θερμοκρασία είναι ασφαλέστερο για τα εμβόλια» λέει ο Αποστόλης Ρυακιωτάκης, τονίζοντας ότι στις παγοκύστες ο πάγος θα πρέπει να βρίσκεται στη μέση και γύρω γύρω να είναι το νερό, διότι αυτό είναι που ψύχει και προστατεύει τα εμβόλια.

Τι γίνεται όμως όταν η ψυκτική αλυσίδα σπάσει; Όταν δηλαδή υπάρχει αστάθεια στη θερμοκρασία των εμβολίων και ξεφύγει από τους 2-8 βαθμούς; Η μη τήρηση της αλυσίδας είναι ένα θέμα στο οποίο οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Παρακολουθούμε την αναφορά με τις μεταβολές της θερμοκρασίας και εξετάζουμε τις προδιαγραφές του κάθε κατασκευαστή για το εμβόλιο για να κρίνουμε εάν τελικά θα χρησιμοποιηθεί ή όχι. Ο λόγος που μία παρτίδα εμβολίων στην οποία δεν έχει τηρηθεί η ψυκτική αλυσίδα δεν χρησιμοποιείται είναι ότι μειώνεται η δραστικότητα και η ισχύς των εμβολίων» υπογραμμίζει ο Κώστας.

 

Ο Αποστόλης και ο Βαγγέλης κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους στα εμβόλια.

 

Τα θερμόμετρα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μετρηθεί η θερμοκρασία των εμβολίων.

 

Τα ειδικά φορητά cool boxes διατηρoύν σε ασφαλείς συνθήκες τα εμβόλια μέχρι να φτάσουν στα παιδιά.

 

Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι εμβολιασμοί οπουδήποτε και αν γίνονται από την μακρινή Αφρική μέχρι τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά είναι μια διαδικασία που οφείλει να τηρεί ευλαβικά κάποιες προδιαγραφές: σωστός εξοπλισμός, εκπαιδευμένο προσωπικό και ψυκτική αλυσίδα.

 

Για τη Βανέσα Λιώση ο εμβολιασμός μικρών παιδιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας είναι μια προσωπική ικανοποίηση. «Βλέπεις για ποιους ανθρώπους δουλεύεις, είσαι στο πεδίο και αυτό σου δίνει ικανοποίηση».

«Τα παιδάκια, τα μπαλόνια, τα κλάματα στην αρχή και μετά τα γέλια. Συναίσθημα» λέει ο Κώστας και ο Αποστόλης συμφωνεί και συμπληρώνει ότι «και για μας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική διαδικασία».
 

«Όταν βλέπεις το παιδάκι που εμβολιάζεται και σκέφτεσαι ότι στη χώρα του δεν θα είχε αυτή τη δυνατότητα, νιώθεις όμορφα. Συμβάλλεις ώστε το παιδί αυτό να έχει ένα καλύτερο αύριο» τονίζει ο Βαγγέλης Πολυζώνης.

 

*Ο Κώστας Γεωργίου, ο Αποστόλης Ρυακιωτάκης, η Βανέσα Λιώση και ο Βαγγέλης Πολυζώνης ήταν η ομάδα των τεχνικών που οργάνωσε τον εμβολιασμό που έγινε στη Σάμο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν τους τελευταίους τρεις μήνες (Οκτώβριο – Νοέμβριο - Δεκέμβριο) περίπου 2.200  παιδιά σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.