fbpx Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Kαταδικάζουμε τον προπηλακισμό εργαζόμενου μας στο χωριό της Μόριας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Kαταδικάζουμε τον προπηλακισμό εργαζόμενου μας στο χωριό της Μόριας

Το βράδυ του Σαββάτου, ένα από τα μέλη του προσωπικού μας προπηλακίστηκε εν ώρα εργασίας από μια μικρή ομάδα κατοίκων της Λέσβου.

MSF

Κατά τη μετάβασή του στην παιδιατρική μας κλινική  που βρίσκεται έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που είχε προκύψει. Διερχόμενος με το αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το χωριό της Μόριας, προπηλακίστηκε από μια μικρή ομάδα κατοίκων. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο από τα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά βίας στο χωριό της Μόριας, το τελευταίο χρονικό διάστημα ,εναντίον εργαζομένων σε ΜΚΟ, εθελοντών και αιτούντων άσυλο. Για πόσο ακόμα η κυβέρνηση θα συνεχίζει να αγνοεί τα αυξανόμενα φαινόμενα βίας στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου;» τονίζει ο Βασίλης Στραβαρίδης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε στη Λέσβο από το 2008, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας προσπαθούν να καλύψουν το τεράστιο κενό στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης που αδυνατεί να καλύψει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το προσωπικό μας προπηλακίζεται εν ώρα καθήκοντος. Εργαζόμαστε ασταμάτητα για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ιατρικών αναγκών για περίπου 20.000 παιδιά, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένοι στη Μόρια.

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο λόγω των αυξημένων αφίξεων, της τεράστιας συμφόρησης και της έλλειψης υπηρεσιών. Η τοπική κοινωνία έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και καλείται να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχής. Η τοπική κοινωνία έχει κουραστεί, όπως και η κοινότητα των προσφύγων.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση του νησιού το συντομότερο δυνατό και να αυξήσει την παροχή υπηρεσιών.