Είστε εδώ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκστρατεία εμβολιασμού σε Κω και Λέρο

Από σήμερα, Τρίτη και για τρεις ημέρες η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα βρεθεί στην Κω και τη Λέρο, όπου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα εμβολιάσει παιδιά απο 2 μηνών έως 15 ετών κατά του πνευμονιόκοκκου, της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των δύο νησιών.

 

Credits: MSF

Οι Γιατροί  Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τους μαζικούς εμβολιασμούς των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

Από σήμερα, Τρίτη και για τρεις ημέρες η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα βρεθεί στην Κω και τη Λέρο, όπου σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα εμβολιάσει παιδιά απο 2 μηνών έως 15 ετών κατά του πνευμονιόκοκκου, της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των δύο νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποίησαν τον «Ανθρωπιστικό Μηχανισμό», μέσω του οποίου κατάφεραν να προμηθευτούν το εμβόλιο PCV10 κατά του πνευμονιόκοκκου, σε προσιτή τιμή.  Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός αυτός προσφέρει το εμβόλιο στην ειδική μειωμένη τιμή των 9 δολαρίων ανά παιδί (για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται για πλήρη ανοσοποίηση). Η τιμή στα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι περίπου 150 ευρώ (168 δολάρια) ανά παιδί.

Για να γίνει και αυτός ο κύκλος εμβολιασμού κατά του πνευμονιόκοκκου σε Κω και Λέρο ενεργοποιήθηκε ξανά ο συγκεκριμένος μηχανισμός προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία των ευάλωτων παιδιών που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

«Σκοπός του «Ανθρωπιστικού Μηχανισμού» είναι να παρέχει το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PCV) σε προσιτή τιμή για χρήση κατά της πνευμονίας, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως», εξηγεί ο Αλέξανδρος Καπνόριζας, νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει με το συγκεκριμένο εμβόλιο χιλιάδες παιδιά που ζουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε άλλες δομές στη Σάμο, την Χίο και την Λέσβο.

Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του εμβολιαστικού κύκλου σε Κω και Λέρο, η οργάνωση θα δωρίσει στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ άλλες 350 δόσεις για την Κω και 134 για τη Λέρο για το 2ο και 3ο κύκλο.

Επιπλέον, άλλες 9.600 δόσεις του εμβολίου PCV10 κατά του πνευμονιόκοκκου θα παραχωρηθούν στο Υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες των παιδιών στην ενδοχώρα.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.