Είστε εδώ

Επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα στο Κονγκό: Επείγουσα παρέμβαση των MSF

Η ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδέχεται να κατασκευάσει ένα θεραπευτικό κέντρο Έμπολα και να συμβάλει στην περίθαλψη των πιθανών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού.

msf logo
-

Ένα κρούσμα Έμπολα επιβεβαιώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην υγειονομική ζώνη Likati της επαρχίας Bas Uele στη βόρεια Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Συνολικά εννέα περιστατικά ερευνώνται ως τώρα, συμπεριλαμβανομένων τριών θανάτων.

Το Σάββατο 13 Μαΐου, σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλαν μια ομάδα 14 ανθρώπων στο Likati για να ξεκινήσουν μια επείγουσα παρέμβαση, μαζί με μια ομάδα 10 ανθρώπων του υπουργείου Υγείας. Η ομάδα αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, υπεύθυνους εφοδιασμού, ειδικούς σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, υπεύθυνους προαγωγής υγείας και έναν επιδημιολόγο.

Μαζί με οργανώσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδέχεται να κατασκευάσει ένα θεραπευτικό κέντρο Έμπολα και να συμβάλει στην περίθαλψη των πιθανών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού. Εάν χρειαστεί, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούν επίσης να συνδράμουν τα τοπικά κέντρα υγείας στη διαλογή και την παραπομπή των πιθανών κρουσμάτων του Έμπολα, να υλοποιήσουν ένα κινητό σύστημα επιτήρησης και να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες υγιεινής που απαιτούνται για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού εφαρμόζονται στην πληγείσα περιοχή.

Δεκαπέντε τόνοι ιατρικού υλικού και άλλων προμηθειών θα σταλούν με μεταγωγικό αεροπλάνο από την Kinshasa, ώστε να μπορέσει η ομάδα να ξεκινήσει αμέσως την παρέμβασή της στο Likati.