Είστε εδώ

Επίθεση σε θεραπευτικό κέντρο χολέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη

Ένα νέο θεραπευτικό κέντρο χολέρας χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή στο Αμπς της Υεμένης τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 5:40 π.μ. Το θεραπευτικό κέντρο ήταν άδειο εκείνη τη στιγμή, καθώς δεν είχε δεχτεί ακόμη ασθενείς.

-

Ένα νέο θεραπευτικό κέντρο χολέρας χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή στο Αμπς της Υεμένης τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 5:40 π.μ. Το θεραπευτικό κέντρο ήταν άδειο εκείνη τη στιγμή, καθώς δεν είχε δεχτεί ακόμη ασθενείς. Δεν υπήρξαν τραυματίες ή νεκροί εργαζόμενοι ή ασθενείς.

Το θεραπευτικό κέντρο χολέρας απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το υποστηριζόμενο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα επαρχιακό νοσοκομείο του Αμπς, το οποίο διαθέτει 147 κρεβάτια και εξυπηρετεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Το κτίριο διέθετε ευδιάκριτη σήμανση στη στέγη που δήλωνε ότι το θεραπευτικό κέντρο χολέρας είναι δομή υγείας.

Ως αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής, το θεραπευτικό κέντρο είναι εκτός λειτουργίας. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο ασφάλειας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους στο Αμπς μέχρι να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό και οι ασθενείς τους είναι ασφαλείς.

«Η σημερινή επίθεση σε ένα θεραπευτικό κέντρο χολέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τον συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στις ιατρικές δομές και τους ασθενείς. Πρόκειται για πράξη εντελώς απαράδεκτη, ανεξάρτητα από το αν ήταν σκόπιμη ή αποτέλεσμα αμέλειας. Το κτίριο διέθετε ευδιάκριτη σήμανση που δήλωνε ότι είναι δομή υγείας, ενώ οι συντεταγμένες του είχαν γνωστοποιηθεί στον συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τις μισές μόνο δομές υγείας στην Υεμένη να λειτουργούν πλήρως, σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν επείγουσες ανάγκες, και μια αναμενόμενη επιδημία χολέρας, το θεραπευτικό κέντρο χολέρας είχε κατασκευαστεί για να σώζει ζωές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους στο Αμπς μέχρι να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό και οι ασθενείς τους είναι ασφαλείς» δήλωσε ο Ζοάο Μαρτίνς, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη.