Είστε εδώ

Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των θυμάτων βασανιστηρίων

Ένα διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Τρόποι αποκατάστασης για πρόσφυγες θύματα βασανιστηρίων» διοργανώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Reed Smith και το Human Rights in Trauma Mental Health Laboratory του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Stanford την Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Gazarte στο Γκάζι.

Η αφίσα της διοργάνωσης

Ένα διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Τρόποι αποκατάστασης για πρόσφυγες θύματα βασανιστηρίων» διοργανώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Reed Smith και το Human Rights in Trauma Mental Health Laboratory του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Stanford την Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Ιουνίου στο Gazarte στο Γκάζι.

Με περισσότερους απο 40 ομιλητές, ειδικούς στο θέμα, και 150 συμμετέχοντες απο το πεδίο, το  διήμερο συνέδριο στοχεύει στο να διερευνηθούν, οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα θύματα  βασανιστηρίων που φτάνουν στην Ελλάδα.

 Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα ένα τέτοιο συνέδριο. Οι προκλήσεις όμως που αντιμετωπίζουν  τα θύματα βασανιστηρίων δεν συναντώνται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου αυτού θα βρεθούν οι εξειδικευμένες ανάγκες της πιο ευάλωτης κατηγορίας προσφύγων και μέσα από μία ολιστική προσέγγιση θα αναζητηθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την αναγνώριση, την κατάλληλη θεραπεία, τη φροντίδα, την προστασία και την αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, λειτουργούν κλινική αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2014. Η κλινική αυτή παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα σε θύματα βασανιστηρίων και άλλων μορφών βίας και κακοποίησης. Η ομάδα έχει αναπτύξει μια διεπιστημονική προσέγγιση για να βοηθήσει τα θύματα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συστηματικής βίας που έχουν υποστεί στη σωματική και την ψυχική υγεία τους. Στα θύματα βασανιστηρίων προσφέρονται υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και ένταξης, καθώς και νομική βοήθεια για διευκόλυνση της πρόσβασής τους στο σύστημα ασύλου.

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.