fbpx Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα καθώς οι άνθρωποι συνθλίβονται από τους έντονους, συνεχείς βομβαρδισμούς | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα καθώς οι άνθρωποι συνθλίβονται από τους έντονους, συνεχείς βομβαρδισμούς

Σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 50.000 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες δέκα εβδομάδες στη Γάζα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας

MSF

Δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, τα αδιάκοπα και αδιάκριτα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα έχουν μετατρέψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας σε σωρό ερειπίων και τώρα πλήττουν τη Μέση Περιφέρεια και τον νότο με αυξημένη βαρβαρότητα. Αυτό που ζουν οι Παλαιστίνιοι που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα δεν μπορεί πλέον να εκφραστεί με λόγια.

Με σχεδόν το σύνολο των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας να συνωστίζονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, τα χτυπήματα των Ισραηλινών δυνάμεων σε μια υποτιθέμενη ασφαλή ζώνη αποδεικνύουν ότι πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια (ή ασφαλές μέρος). Σχεδόν 19.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 50.000 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες δέκα εβδομάδες στη Γάζα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, νέα θύματα κάθε μέρα.

Οι προκλήσεις της περίθαλψης τραυματιών πολέμου στη Γάζα

Στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis, στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, από τη λήξη της βραχύβιας εκεχειρίας την 1η Δεκεμβρίου οι νεκροί και οι τραυματίες καταφθάνουν μαζικά σχεδόν κάθε μέρα,. Η σοβαρότητα των τραυμάτων και ο μεγάλος αριθμός των ασθενών ωθούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας σε οριακό σημείο ακόμη και σε αυτό το τμήμα της Λωρίδας, ενώ το σύστημα στο βορρά έχει καταρρεύσει και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο ένα νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί μερικώς.

«Το τμήμα επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Nasser είναι ασφυκτικά γεμάτο και οι νέοι ασθενείς νοσηλεύονται στο πάτωμα. Οι γιατροί πατάνε πάνω σε σώματα νεκρών παιδιών για να περιθάλψουν άλλα παιδιά που θα πεθάνουν ούτως ή άλλως», λέει ο Chris Hook, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα. «Όλο και περισσότερες προσωρινές κατασκευές στήνονται, σκηνές χρησιμοποιούνται ως θάλαμοι και προσωρινές κλινικές. Κάθε άδειο κτίριο γεμίζει με κρεβάτια για ασθενείς. Χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια».

Η περίθαλψη των τραυματιών πολέμου είναι περίπλοκη, καθώς οι εκρήξεις και τα κτίρια που καταρρέουν προκαλούν πολλαπλούς, ταυτόχρονους τραυματισμούς σε πολλά μέρη του σώματος. Στη Γάζα, η πλήρης πολιορκία του Ισραήλ καθιστά αδύνατη την πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αναλγητικών φαρμάκων, τα οποία είναι κρίσιμα στις χειρουργικές επεμβάσεις, και στα ιατρικά εργαλεία που απαιτούνται για την αποκατάσταση των διαλυμένων και καμένων σωμάτων.

«Οι λίγοι τυχεροί που επιβιώνουν, έχουν τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους.

Πολλοί τραυματίες υποφέρουν από ακραία εγκαύματα, μεγάλα κατάγματα που δεν επουλώνονται σωστά και μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστούν», λέει ο Hook.

«Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς, ακόμη και αν μπορέσουν να επιστρέψουν σε κάτι που μοιάζει με φυσιολογική ζωή, θα έχουν σοβαρό χρόνιο πόνο που θα απαιτήσει ειδική διαχείριση. Αυτό θα αποτελούσε τεράστιο βάρος ακόμη και για το πιο λειτουργικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πόσο μάλλον για ένα σύστημα υπό έντονη πίεση, όπως στη Γάζα».

Στο νοσοκομείο Al Aqsa, στη Μέση Περιφέρεια της Γάζας, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε επείγουσα χειρουργική και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Από την 1η έως την 11η Δεκεμβρίου, περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (640 στους 2.058) ήταν νεκρός κατά την άφιξη. Στις 6 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών που έφθασαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa ξεπέρασε τον αριθμό των τραυματιών. Το προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί να διατηρήσει αποτελεσματικά πρωτόκολλα υγιεινής και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τους ασθενείς, ενώ αντιμετωπίζει την έλλειψη βασικών προμηθειών κι εξοπλισμού - πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, το οποίο όμως είναι κρίσιμο, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μια πρόσθετη ιατρική πρόκληση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο νότιο τμήμα της Γάζας φαίνεται να απηχεί την προσέγγιση που ακολουθούν οι Iσραηλινές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Η πολιτική της καμένης γης που δεν αφήνει ασφαλή χώρο για τους ανθρώπους, οι συνεχείς επιθέσεις και οι επανειλημμένες εντολές εκκένωσης που δίνουν οι Iσραηλινές δυνάμεις σε ολόκληρες γειτονιές, καθώς και η πλήρης πολιορκία που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των ανθρώπων στην υγειονομική περίθαλψη και την παροχή της από το ιατρικό προσωπικό. Από την 1η Δεκεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να αναστείλουν την υποστήριξή τους σε τρεις κλινικές στον νότο και να περιορίσουν την παρουσία τους στο νοσοκομείο Nasser. Ο τερματισμός του συνεχιζόμενου εκτοπισμού των ανθρώπων είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορέσουν οι ασθενείς και οι τραυματίες να λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται επειγόντως.

Οι λοιμώξεις εκτοξεύονται καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης φτάνει σε οριακό σημείο

Ενώ ο κίνδυνος βίαιων επιθέσεων για τους αμάχους στη Γάζα παραμένει, οι λοιμώξεις που οφείλονται σε πλημμελώς θεραπευμένα τραύματα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές.

«Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι απίστευτα υψηλός εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες πρέπει να ζουν οι άνθρωποι και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχής της μακροχρόνιας ενδονοσοκομειακής φροντίδας που πραγματικά χρειάζονται αυτοί οι ασθενείς», λέει ο Hook.

Στο Ευρωπαϊκό νοσοκομείο, μια μικρή ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, άρχισε πρόσφατα να περιθάλπει ασθενείς που είχαν τραυματιστεί στην αρχή του πολέμου και των οποίων τα τραύματα έχουν πλέον μολυνθεί λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Υπάρχουν μόνο λίγες δομές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής Al-Shaboura που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα - που είναι σήμερα ανοιχτές στον νότο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη διαθέσιμη θεραπεία για μολυσματικές ασθένειες όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, διάρροια, ανεμοβλογιά, ψείρες και ψώρα, οι οποίες εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα στα υπερπλήρη καταφύγια, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης κι εκτεταμένη πείνα

Η στέγαση των εκτοπισμένων αποτελεί μια άλλη πιεστική ανάγκη, καθώς οι νέοι εκτοπισμένοι προστίθενται στον ήδη μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε απελπιστικές συνθήκες. «Καθώς περνάς από τους δρόμους νότια της Khan Younis και κοντά στη Rafah, βλέπεις τα προσωρινά καταφύγια να επεκτείνονται συνεχώς καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφθάνουν. Οι γενικές συνθήκες για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους είναι φρικτές: ζουν σε προσωρινές κατασκευές από μερικά κομμάτια ξύλου και μουσαμά. Παλεύουν να βρουν αρκετό νερό για να καλύψουν τις ανάγκες υγιεινής τους». Τα σαθρά καταφύγια είναι τώρα εκτεθειμένα στους ισχυρούς ανέμους και τη δυνατή βροχή.

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να φτάνουν στον νότο, τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα και τα λίγα που είναι διαθέσιμα είναι πολύ ακριβά για να τα αγοράσουν οι άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης εκεχειρίας τον Νοέμβριο, το νοσοκομείο Nasser είχε μια σύντομη ανάπαυλα από την υποδοχή ασθενών με βίαια τραύματα και αντ' αυτού κατακλύστηκε από διαβητικούς και άλλους χρόνιους ασθενείς που δεν είχαν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια των μαχών. Αυτό άλλαξε και πάλι όταν οι εχθροπραξίες άρχισαν εκ νέου την 1η Δεκεμβρίου. Αυτή τη φορά με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν αυτοί οι χρόνιοι ασθενείς από τη στιγμή που οι δομές κατακλύστηκαν από τις μαζικές αφίξεις τραυματιών πολέμου, ούτε πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Στις 17 Δεκεμβρίου, το μαιευτήριο του νοσοκομείου Nasser δέχθηκε πυρά. Μια ασθενής σκοτώθηκε, ενώ οι υπόλοιπες τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση. Οι επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να σταματήσουν τώρα.