Είστε εδώ

SOS Συρία: Η ανθρωπιστική δράση σε κίνδυνο

Στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας 3.700 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 700 σκοτωθήκαν σε μόλις 7 ημέρες από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. 14 νοσοκομεία και κέντρα υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καταστράφηκαν. Εξαιτίας της πολιορκίας και του αποκλεισμού απαραίτητα φάρμακα είναι σε έλλειψη. Και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται… 

► 21 Μαρτίου

Νοσοκομεία και κλινικές εκκενώνονται. Το προσωπικό τους απομακρύνεται για να ξεφύγει από τη γραμμή του μετώπου που πλησιάζει. Στην ανατολική Γκούτα η σφοδρότητα του πολέμου συνεχίζεται. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν πλέον μόλις ένα νοσοκομείο. Τα υπόλοιπα έχουν ερημώσει.

«Η σφοδρότητα του πολέμου στην ανατολική Γκούτα βάζει όρια στις δυνατότητές μας να παρέχουμε βοήθεια. Καθώς η γραμμή του μετώπου έχει μετακινηθεί και η συριακή κυβέρνηση έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις εδάφους στη μάχη της ανατολικής Γκούτα, τα νοσοκομεία και οι κλινικές που υποστηρίζουμε έχουν εκκενωθεί και το προσωπικό απομακρύνεται για να ξεφύγει από τη γραμμή του μετώπου που πλησιάζει. Από τις 20 δομές που υποστηρίζαμε πριν από μία εβδομάδα, έχουμε μείνει με μόλις ένα υποστηριζόμενο νοσοκομείο. Tα αποθέματα ιατρικού υλικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε μία περιοχή όπου ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση. Λόγω των δυσκολιών στη μετακίνηση του ιατρικού υλικού εξαιτίας των βομβαρδισμών από αέρος και εδάφους και της ταχύτητας της στρατιωτικής προέλασης, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να διανεμηθούν τα είδη που απομένουν στις δομές που λειτουργούν ακόμη στις πολιορκημένες περιοχές, όπου ο ανεφοδιασμός με ιατροφαρμακευτικό υλικό έχει περιοριστεί πολύ από τη συριακή κυβέρνηση ή έχει απαγορευτεί εντελώς. Έχοντας πλέον εξαιρετικά μειωμένη δυνατότητα ιατρικής υποστήριξης, συνεχίζουμε να προσφέρουμε όση τεχνική και ηθική υποστήριξη μπορούμε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που αγωνίζονται να διατηρήσουν κάποια ιατρική φροντίδα πρώτης ανάγκης σε συνθήκες αφάνταστα τραγικές».

Λορένα Μπιλμπάο, Συντονίστρια προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία

 

► 9 Μαρτίου 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φέρνουν στη δημοσιότητα ιατρικά στοιχεία τα οποία συνέλεξαν από τα νοσοκομεία και τις κλινικές που υποστηρίζουν στον πολιορκημένο θύλακα της ανατολικής Γκούτα στη Συρία. Τις δύο εβδομάδες από το βράδυ της 18ης Φεβρουαρίου μέχρι το βράδυ της 3ης Μαρτίου, καταγράφηκαν 4.829 τραυματίες και 1.005 νεκροί, δηλαδή 344 τραυματίες και 71 νεκροί την ημέρα κατά μέσο όρο. Τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν από 10 δομές υγείας στις οποίες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης, καθώς και από άλλες 10 δομές στις οποίες η οργάνωση παρέχει έκτακτες ιατρικές δωρεές από τα εναπομείναντα αποθέματα ιατρικού υλικού της μέσα στον θύλακα της ανατολικής Γκούτα.

Mια επίσημη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έλαβε άδεια εισόδου στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όμως οι συριακές αρχές αφαίρεσαν ιατρικά είδη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που ήταν συνδιαχειριστής της αυτοκινητοπομπής. Η ανάγκη για μεγάλης κλίμακας ανεφοδιασμό με ιατροφαρμακευτικό υλικό, χωρίς να αφαιρούνται είδη πρώτης ανάγκης, γίνεται όλο και πιο επιτακτική κάθε ώρα που περνά.  Συνολικά, 15 από τα 20 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν βομβαρδιστεί από αέρος ή εδάφους, με μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Αυτό μειώνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά τους να παρέχουν περίθαλψη. Τέσσερις από τους γιατρούς που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί.

 

► 5 Μαρτίου 

«Η είδηση ότι εμπλεκόμενες στις εχθροπραξίες αρχές αφαίρεσαν ιατρικά είδη πρώτης ανάγκης από τη σημερινή προτεινόμενη επίσημη αυτοκινητοπομπή βοήθειας για την ανατολική Γούτα είναι το τελευταίο σκαλί στην κυνική προσπάθεια να γίνει η ζωή αφόρητη σε αυτή την πολιορκημένη περιοχή – για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αρρώστων και όσων έχουν ασθενική υγεία. Οι κανόνες του πολέμου είναι ξεκάθαροι: τα βασικά είδη που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών υλικών, πρέπει να μπορούν να φτάνουν στους αμάχους που τα χρειάζονται. Όσον αφορά την ιατρική βοήθεια, πρέπει να παρέχεται στον καθένα που την έχει ανάγκη, είτε είναι άμαχος είτε μαχητής. Αυτοί είναι πολύ απλά οι κανόνες. Αυτή τη στιγμή παραβιάζονται, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό που υποστηρίζουμε να μην μπορεί να περιθάλψει ούτε τα επείγοντα περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον πόλεμο ούτε τους τραυματίες πολέμου. Καθώς παραβιάζονται οι κανόνες, η αποφασιστικότητά μας πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Όλες οι εμπόλεμες πλευρές πρέπει να αφήσουν τα απαιτούμενα ιατρικά υλικά να φτάσουν στις δομές υγείας που λειτουργούν ακόμη».

Λορένα Μπιλμπάο, Συντονίστρια προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία

 

► 24 Φεβρουαρίου:  Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γκούτα της Συρίας, προκειμένου να φτάσει βοήθεια στους χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στον πολιορκημένο θύλακα της ανατολικής Γκούτα αυξάνεται συνεχώς, τη στιγμή που οι δυνατότητες για παροχή φροντίδας υγείας ελαχιστοποιούνται. Γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς εργάζονται ασταμάτητα, προσπαθώντας να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν το 58% των τραυματιών και το 48% των νεκρών που κατέγραψαν οι 9 υποστηριζόμενες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δομές που μπόρεσαν να αναφέρουν στοιχεία. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στους ασθενείς και τους τραυματίες,  κάτι που αποτελεί στοιχειώδη πράξη ανθρωπισμού.

«Ως νοσηλεύτρια που έχει εργαστεί σε ιδιαίτερα άγριους πολέμους, συγκλονίζομαι όταν ακούω γιατρούς και νοσηλευτές στην ανατολική Γκούτα να λένε ότι είχαν 100 τραυματίες αλλά το νοσοκομείο δεν λειτουργούσε, επειδή μόλις είχε βομβαρδιστεί και είχε γίνει συντρίμμια. Όταν εργάζεσαι ασταμάτητα χωρίς να βρίσκεις χρόνο για να κοιμηθείς ή να φας, γύρω σου πέφτουν βόμβες συνεχώς και βρίσκεσαι στο κέντρο της απόλυτης δυστυχίας, είναι φυσικό να νιώθεις απόγνωση και εξάντληση. Η αδρεναλίνη δεν μπορεί να σε κρατήσει όρθιο για πολύ. Όταν καταρρέουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, καταρρέει η ανθρωπιά. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Μέινι Νικολάι, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Βέλγιο

 

23 Φεβρουαρίου:  Την Παρασκευή 23/2, μαιευτική κλινική στην Ανατολική Γκούτα χτυπήθηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την υποστήριζαν από το 2014. Δείτε πώς ήταν πριν και πώς είναι τώρα αυτή η κλινική.

 

► 21 Φεβρουαρίου: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται σε ιατρικές δομές που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στον ελεγχόμενο από τους αντάρτες πολιορκημένο θύλακα της ανατολικής Γκούτα κοντά στη Δαμασκό της Συρίας. Την ώρα που οι ανάγκες είναι τεράστιες, εξαντλούνται βασικά φάρμακα και ιατρικά είδη από νοσοκομεία και κλινικές.

Είναι το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σφοδρών πλέον βομβαρδισμών από αέρος και εδάφους της περιοχής. Συνολικά 13 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζονται τακτικά ή περιστασιακά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχουν χτυπηθεί και υποστεί ζημιές ή καταστραφεί σε μόλις τρεις μέρες, μειώνοντας τις δυνατότητες φροντίδας υγείας, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ιατρικές ανάγκες. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης πολιορκίας, το ιατρικό προσωπικό δεν έχει πρόσβαση σε αναγκαία ιατρικά είδη.

«Η ανάγκη για επείγουσα φροντίδα στην ανατολική Γκούτα είναι μεγαλύτερη από ποτέ από την έναρξη του πολέμου. Εξακολουθούμε να ανεφοδιάζουμε τις δομές που υποστηρίζουμε με ορισμένα βασικά ιατρικά είδη και επίσης παρέχουμε ιατρικές δωρεές κατά περίπτωση στις δομές που δεν υποστηρίζουμε σε τακτική βάση όταν έχουν άμεση ανάγκη. Υπάρχουν όμως ορισμένα είδη στα οποία δεν έχουμε πρόσβαση και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Σύρους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Απευθύνουμε έκκληση σε όσους βρίσκονται μέσα και γύρω από την ανατολική Γκούτα και διαθέτουν ιατρικό υλικό να επιτρέψουν αμέσως την πρόσβαση στα αποθέματα αυτά στους γιατρούς της ανατολικής Γκούτα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Λορένα Μπιλμπάο, συντονίστρια προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία.

 

Καθώς πολλές ιατρικές δομές έχουν χτυπηθεί και έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί, οι δρόμοι για τη μεταφορά των ασθενών είναι αδιάβατοι είτε από τα συντρίμμια είτε εξαιτίας του φόβου των βομβαρδισμών, τα ιατρικά υλικά είναι περιορισμένα ή και εξαντλημένα, οι αριθμοί των ασθενών είναι πρωτοφανείς και το ιατρικό προσωπικό είναι εντελώς εξουθενωμένο. Απαιτείται επειγόντως ανθρωπιστική παρέμβαση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • παύση των βομβαρδισμών από αέρος και εδάφους προκειμένου να αναδιοργανωθεί η ιατρική παρέμβαση
  • διακομιδή των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
  • είσοδο ανεξάρτητων ανθρωπιστικών ιατρικών οργανισμών στην περιοχή για να προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια
  • μαζικό ανεφοδιασμό με φάρμακα και ιατρικά υλικά που σώζουν ζωές
  • διασφάλιση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παύση των συγκρούσεων ότι δεν θα πληγούν περιοχές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών δομών.
msf logo
29/03/2018

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πάνω από ένας μήνας έχει περάσει αφότου η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της κλιμάκωσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην ανατολική Γκούτα. Πάνω από ένας μήνας ανελέητων βομβαρδισμών...

09/03/2018

Ανατολική Γκούτα. 71 νεκροί και τουλάχιστον 344 τραυματίες κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες. Μια πρωτοφανής τραγωδία με μαζικές απώλειες εξαιτίας του ανελέητου βομβαρδισμού. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans...

06/03/2018

Συντρίμμια και καταστροφή παντού. Μια πόλη που φλέγεται. Σπίτια και νοσοκομεία βομβαρδίζονται. Άμαχοι πεθαίνουν. Στη Γκούτα της Συρίας η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου. Την ώρα που οι ανάγκες είναι...

02/03/2018

«Όταν καταρρέουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, καταρρέει η ανθρωπιά». Αυτή τη μαιευτική κλινική την υποστηρίζαμε από το 2014.