fbpx Τα κράτη που υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι συνένοχα στην πολιτική καταστροφής στη Γάζα | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Τα κράτη που υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι συνένοχα στην πολιτική καταστροφής στη Γάζα

Η Caroline Seguin, επικεφαλής των προγραμμάτων άμεσης παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, περιγράφει τη συνεχιζόμενη καταστροφική κατάσταση εκεί.

MSF

Στις 26 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιους σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός καταυλισμού εκτοπισμένων στο Tal Al-Sultan στη Rafah, στη Γάζα της Παλαιστίνης. Περισσότεροι από 180 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό σημείο σταθεροποίησης με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δύο ημέρες αργότερα, το Ισραήλ βομβάρδισε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Al-Mawasi, δυτικά της Rafah, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας 64 άτομα. Οι σφαγές αυτές λαμβάνουν χώρα λίγες ημέρες αφού το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε στις 24 Μαΐου το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη Rafah, κατ' εφαρμογή της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Η Caroline Seguin, επικεφαλής των προγραμμάτων άμεσης παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, περιγράφει τη συνεχιζόμενη καταστροφική κατάσταση εκεί.

Τι συνέβη μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό εκτοπισμένων στο Tal Al-Sultan στις 26 Μαΐου;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριζαν ένα σημείο σταθεροποίησης που λειτουργούσε όλο το εικοσιτετράωρο ακριβώς δίπλα στο σημείο όπου έγιναν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Οι ομάδες μας περιέθαλψαν περισσότερους από 180 ανθρώπους με περίπλοκα τραύματα, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων από θραύσματα, κατάγματα και εκτεταμένα εγκαύματα. Δεχτήκαμε επίσης 28 άτομα που ήταν ήδη νεκρά κατά την άφιξη στο σημείο σταθεροποίησης ή πέθαναν από τα τραύματά τους αμέσως μετά. Οι ομάδες εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να σταθεροποιήσουν τους ασθενείς και να τους μεταφέρουν σε δομές υγείας που βρίσκονται δυτικότερα κοντά στην Al-Mawasi. Αναγκάστηκαν να φύγουν την επόμενη νύχτα καθώς οι μάχες εντάθηκαν στην περιοχή, θέτοντας για άλλη μια φορά τέλος στις ζωτικής σημασίας ιατρικές δραστηριότητες για τους κατοίκους της Γάζας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες, συχνά αποτελούμενες από πολλές δεκάδες άτομα, που κοιμούνται σε σκηνές και ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Πρόκειται για πολίτες που για άλλη μια φορά τραυματίζονται και σκοτώνονται από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το χτύπημα αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά την πλήρη αδιαφορία των ισραηλινών δυνάμεων για τις ζωές των Παλαιστινίων. Η περιοχή στην οποία έγιναν οι αεροπορικές επιδρομές είναι ένας καταυλισμός εκτοπισμένων και οι άμαχοι εκεί δεν είχαν λάβει καμία εντολή να εκκενωθούν. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα για τους αμάχους.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είχαν γλιτώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις μάχες στο έδαφος, βρίσκουν καταφύγιο στη Rafah, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει εκτοπιστεί βίαια πολλές φορές σε έναν πόλεμο χωρίς ανάπαυλα για τους αμάχους. Σε ποιες συνθήκες ζουν οι εκτοπισμένοι από την έναρξη της επίθεσης στη Rafah στις 6 Μαΐου;

Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Rafah από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στην πόλη και τα περίχωρά της. Εκτοπίστηκαν βίαια για πολλοστή φορά, αυτή τη φορά προς το Al-Mawasi, μια αμμουδιά κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, στο Deir Al-Balah και στο Khan Younis.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σπρώχνει αμείλικτα τους κατοίκους της Γάζας σε περιοχές που χαρακτηρίζει ασφαλείς, αλλά που στην πραγματικότητα είναι εκτεθειμένες σε βομβαρδισμούς και μάχες. Στις 16 Μαΐου οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το 78% της Λωρίδας της Γάζας. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι τώρα παγιδευμένοι στις μάχες και στριμωγμένοι σε μια μικροσκοπική περιοχή, προσπαθώντας να επιβιώσουν σε αδύνατες συνθήκες χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας.

Οι μαζικοί και αδιάκριτοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζουν να καταστρέφουν τη βόρεια και κεντρική Γάζα, συμπεριλαμβανομένων επανειλημμένων αεροπορικών επιδρομών στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat και στο νότο με την τρέχουσα επίθεση στη Rafah. Από την αρχή του πολέμου, περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός έχει τραυματιστεί και χρειάζεται θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να εκκενώσουν 12 δομές υγείας τους τελευταίους επτά μήνες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που δέχθηκαν επίθεση. Αξίζει να επαναλάβουμε ότι οι συνάδελφοί μας έχουν υποστεί 23 βίαια περιστατικά - άμεσες επιθέσεις, μερικές φορές συλλαμβάνονται, βασανίζονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Πρόκειται για μια σφαγή που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, στην οποία τα κύρια θύματα είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Σήμερα στη Γάζα, όλος ο πληθυσμός βρίσκεται σε απόσταση βολής από βόμβες, πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης, και οποιοσδήποτε μπορεί να σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε μια εμφανώς αναγνωρίσιμη αυτοκινητοπομπή, όπως συνέβη με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τον Νοέμβριο του 2023 και την World Central Kitchen τον Απρίλιο του 2024.

MSF

Κανένα φορτηγό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν έχει εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Μαΐου. Στις 26 Μαΐου επετράπη σε περίπου 130 οχήματα που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν από το πέρασμα Kerem Shalom, το οποίο ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό. Η επιχείρηση ανεφοδιασμού διακόπηκε από μάχες, αναγκάζοντας περίπου 70 φορτηγά να γυρίσουν πίσω. Ποιες είναι οι συνέπειες για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και πώς συνεχίζουν να εργάζονται οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα;

Από το ολικό κλείσιμο του περάσματος της Rafah στις 7 Μαΐου, γινόμαστε μάρτυρες ενός περαιτέρω στραγγαλισμού της Λωρίδας της Γάζας, μιας νέας συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων. Αναγκαστήκαμε να αναδιοργανώσουμε τα νοσοκομεία στα οποία εργαζόμαστε, κλείνοντας εγκαταστάσεις και μεταφέροντας ασθενείς από τα νοσοκομεία της Ινδονησίας και των Εμιράτων στη Rafah στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, όπου αντιμετωπίζουμε τραύματα και εγκαύματα και παρέχουμε παρακολούθηση.

Η παροχή νερού είναι κρίσιμη σε όλη τη Γάζα. Λόγω της έλλειψης καυσίμων, οι μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν σε μειωμένο επίπεδο. Αυτή την εβδομάδα μπορέσαμε να διανείμουμε μόνο 50.000 λίτρα νερού λόγω της έλλειψης καυσίμων, σε σύγκριση με 400.000 λίτρα την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχουν περισσότερα εισαγόμενα τρόφιμα διαθέσιμα σε ορισμένες αγορές, όπου περνούν με φορτηγά ιδιωτικών εταιρειών, αλλά είναι απλησίαστα για τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας.

Το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής βοήθειας- βλέπουμε αυτή την παρεμπόδιση της βοήθειας να συνδυάζεται με μια παρωδία που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι η βοήθεια μπορεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της πλωτής προβλήτας που κατασκεύασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή μέσω του περάσματος Kerem Shalom. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οκτώ μήνες μετά, εξακολουθούμε να βλέπουμε αποκλεισμό, παρεμπόδιση και τρομακτικές καθυστερήσεις στη μεταφορά του εξοπλισμού που χρειάζονται οι ασθενείς για τη θεραπεία, όπως γεννήτριες, αντλίες νερού, σαρωτές, εξοπλισμό ακτίνων Χ, οξυγόνο, εξοπλισμό αποστείρωσης και άλλα. Η βοήθεια, όταν δεν είναι εντελώς αποκλεισμένη, έρχεται με το σταγονόμετρο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει επαρκώς τις τεράστιες ανάγκες των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές αν η ισραηλινή κυβέρνηση σταματούσε να εμποδίζει σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια. Εκτός από τους βομβαρδισμούς, άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της ισραηλινής παρεμπόδισης της βοήθειας.

Ο μόνος τρόπος για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα σήμερα είναι να αυξηθεί ο αριθμός των σημείων οδικής εισόδου σε περιοχές όπου δεν κινδυνεύουν οι ζωές των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις - περιοχές που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όπως συμβαίνει σήμερα στο Kerem Shalom, κάτι που δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες ενός κατεστραμμένου πληθυσμού. Πρέπει να έχουμε τα μέσα για να διανείμουμε τη βοήθεια και πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε ανεμπόδιστα και με ασφάλεια. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι περισσότεροι από 220 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου.

MSF

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση και κάθε άλλη ενέργεια στο κυβερνείο της Rafah» που θα μπορούσε να επιφέρει «τη φυσική καταστροφή» των Παλαιστινίων. Τι αλλάζει αυτή η απόφαση με συγκεκριμένους όρους στο έδαφος;

Για τους Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται και είναι παγιδευμένοι στις μάχες, η απόφαση δεν αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά τους. Τα μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο είναι νομικά δεσμευτικά, αλλά δεν έχει κανένα μέσο να τα επιβάλει. Στις 26 Ιανουαρίου, εξέδωσε προσωρινά μέτρα που διέταξαν το Ισραήλ να αποτρέψει και να τιμωρήσει πράξεις γενοκτονίας και να διασφαλίσει ότι οι βασικές υπηρεσίες και η βοήθεια θα φτάσουν στους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, τόσο όσον αφορά την πίεση που ασκούν στο Ισραήλ όσο και την κάλυψη που λαμβάνουν από τα μέσα ενημέρωσης, αναδεικνύουν τη συστηματική και έκδηλη φύση της καταστροφής των μη στρατιωτικών υποδομών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε νοσοκομεία - τις οποίες έχουμε καταγράψει τους τελευταίους μήνες - καθώς και σε σχολεία, τζαμιά, πανεπιστήμια, δρόμους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πολλά άλλα. Αυτά καταστρέφονται σκόπιμα και μεθοδικά. Ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός της Γάζας εκμηδενίζεται.

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας συνεχίζουν να γίνονται στόχος επιθέσεων και έχουν υποστεί μαζικές καταστροφές, όπως τα νοσοκομεία Al-Awda και Kamal Adwan. Δεν υπάρχει πλέον ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο στη Rafah, αφού το νοσοκομείο του Kuwaiti τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δύο μέλη του προσωπικού του. Από την αρχή του πολέμου, το σύστημα υγείας - νοσοκομεία, ασθενοφόρα, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς - έχει γίνει στόχος σκόπιμων και συστηματικών επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό. Επί του παρόντος, το Ισραήλ αρνείται να δεχτεί ασθενείς, ιδίως παιδιά, που δεν μπορούν να θεραπευτούν στη Γάζα, και η ιατρική εκκένωση προς την Αίγυπτο δεν είναι δυνατή από τότε που το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο των συνόρων.

Είναι ζωτικής σημασίας και επείγουσα ανάγκη να αναγκαστεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την πολιτική καταστροφής όλων των πηγών ζωής στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιτίθενται συστηματικά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούν κατάπαυση του πυρός, είναι συνένοχες σε αυτή την πολιτική καταστροφής και την τροφοδοτούν, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν συμμαχήσει με το Ισραήλ. Οι χώρες αυτές πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων και να αποτρέψουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.