fbpx Συρία: Οι γυναίκες και τα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν στον καταυλισμό Αλ Χολ | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Συρία: Οι γυναίκες και τα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν στον καταυλισμό Αλ Χολ

Στον καταυλισμό Αλ Χολ στη βορειοδυτική Συρία τα παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και οι γυναίκες γεννούν σε μη ασφαλείς συνθήκες. Εκεί στεγάζονται εκτοπισμένοι από την επαρχία Ντέιρ Εζ Ζορ, όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

 

MSF

Στον καταυλισμό Αλ Χολ στη βορειοδυτική Συρία τα παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και οι γυναίκες γεννούν σε μη ασφαλείς συνθήκες. Εκεί στεγάζονται εκτοπισμένοι από την επαρχία Ντέιρ Εζ Ζορ, όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες μάχες ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις αρχές του καταυλισμού, αυτή τη στιγμή ο υπερπλήρης καταυλισμός στεγάζει περίπου 73.000 άτομα, που επιτηρούνται από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας για να μην βγαίνουν από τα όριά του. Το 94% είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έφτασαν στο Αλ Χολ μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, είτε για να γλιτώσουν από τις χερσαίες μάχες και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς είτε επειδή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Κάποιοι ήταν τραυματισμένοι και οι περισσότεροι ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και της απουσίας ιατρικής φροντίδας που βίωσαν για εβδομάδες κοντά στις γραμμές του μετώπου. Η ίδια η διαδικασία εκτοπισμού επιδείνωσε την κακή κατάσταση υγείας τους, καθώς το μακρύ ταξίδι έγινε σε άσχημες καιρικές συνθήκες, με τα μέτρα ασφαλείας να προηγούνται των αναγκών και της προστασίας του άμαχου πληθυσμού.

«Έφταναν στοιβαγμένοι σε φορτηγά» λέει ο Γουίλ Τέρνερ, υπεύθυνος επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία. «Οι περισσότεροι ήταν γεμάτοι λάσπες και πολλοί ήταν τραυματίες ή άρρωστοι. Ήταν φανερό ότι πεινούσαν και πολλά παιδιά ήταν υποσιτισμένα.»

Γρήγορα η έλλειψη τροφίμων, νερού, καταλυμάτων, εγκαταστάσεων υγιεινής και φροντίδας υγείας οδήγησε σε μια ανθρωπιστική κρίση στον καταυλισμό Αλ Χολ. Αρκετούς μήνες μετά, οι ανάγκες των ανθρώπων στον καταυλισμό εξακολουθούν να μην ικανοποιούνται.

Παρόλο που υπάρχει κάποια βασική φροντίδα υγείας, δεν κατανέμεται ομοιόμορφα ούτε είναι εξίσου προσβάσιμη από όλους όσους ζουν στον καταυλισμό. Υπάρχει ένας ξεχωριστός περιφραγμένος χώρος, όπου κρατούνται 11.000 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων 7.000 παιδιών. Για λόγους ασφαλείας, οι αρχές έχουν επιβάλει επιπλέον περιορισμούς σε αυτή την ομάδα εμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση σε άλλα σημεία του καταυλισμού, όπου υπάρχουν κάποιες βασικές δομές υγείας. Πολλές έγκυες γυναίκες σε αυτόν τον χώρο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να γεννήσουν μέσα στις σκηνές τους.

«Υπάρχουν ανθρωπιστικές οργανώσεις και δωρητές που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε συγκεκριμένες περιοχές του καταυλισμού εξαιτίας της πλευράς στην οποία θεωρούν ότι ανήκουν οι άνθρωποι» λέει ο Τέρνερ. «Η φροντίδα υγείας πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Ανεξάρτητα από την ομάδα όπου ανήκουν, την εθνικότητα, την ιδιότητα και την προέλευση των εκτοπισμένων, όλοι δικαιούνται έγκαιρη πρόσβαση σε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.»

Σε άλλες περιοχές του καταυλισμού, η παροχή νερού και οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το νερό στον καταυλισμό κόβεται συχνά. Πολλά αποχωρητήρια δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναγκάζονται να αφοδεύουν στο ύπαιθρο. «Βλέπουμε αρρώστους με ασθένειες όπως οξεία διάρροια που οφείλονται στην έλλειψη νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής» λέει ο Τέρνερ. «Ανησυχούμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.»

Οι ασθενείς με επιπλοκές που χρειάζονται άδεια για να παραπεμφθούν σε νοσοκομείο εκτός καταυλισμού αντιμετωπίζουν διάφορα εμπόδια, με αποτέλεσμα να καθυστερεί μερικές φορές η περίθαλψή τους. Ακόμη, όσοι παραπέμπονται τελικά σε νοσοκομείο συχνά δεν γίνονται δεκτοί λόγω έλλειψης χώρου, καθώς οι δομές υγείας της περιοχής είναι υπερπλήρεις. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι πεθαίνουν παιδιά στις σκηνές τους.

«Καθώς αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο που θα έχει σε ανθρώπους που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες» λέει ο Τέρνερ. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθαίνει από αφυδάτωση ή άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να προληφθεί εξαιτίας της αδιαφορίας και της έλλειψης πρόσβασης σε βασική φροντίδα υγείας.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να επεκτείνουν τις ιατρικές δραστηριότητές τους τόσο εντός όσο και εκτός του καταυλισμού. Καθώς οι αριθμοί των νέων αφίξεων έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανάγκες των ανθρώπων στον καταυλισμό κάθε άλλο παρά καλύπτονται, και η τωρινή κατάσταση απαιτεί μια πιο οργανωμένη και μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική παρέμβαση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να συνεχιστεί η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής παρέμβασης στο Αλ Χολ και να αποκτήσουν πρόσβαση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλα τα σημεία του καταυλισμού. Ζητούν επίσης δίκαιη και αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις αντίστοιχες αρχές.

Η παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αλ Χολ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν την παρέμβασή τους στον καταυλισμό του Αλ Χολ τον Ιανουάριο του 2019, αρχικά υποστηρίζοντας την παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας στον χώρο υποδοχής των νεοαφιχθέντων και παρέχοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δώρισαν 309 οικογενειακές σκηνές, 251 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, 24.000 κουβέρτες και 1.079 κιτ με είδη κουζίνας.

Με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γρήγορα επέκτειναν αυτή την υποστήριξη παρέχοντας επείγουσα διαλογή ασθενών στον χώρο υποδοχής και κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις ύδρευσης και υγιεινής. Τον Φεβρουάριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια δομή ολοκληρωμένης βασικής φροντίδας υγείας στον καταυλισμό, η οποία παρέχει επείγουσα φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο. Αφότου άνοιξε, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 17.113 ασθενείς, από τους οποίους οι 1.238 ήταν επείγοντα περιστατικά.

Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν τρία επισιτιστικά κέντρα εξωτερικών ασθενών για παιδιά και έγκυες γυναίκες και ένα κέντρο θεραπευτικής σίτισης με 23 κρεβάτια που παρέχει 24ωρη φροντίδα για ασθενείς με σοβαρό υποσιτισμό. Αφότου άνοιξε, το κέντρο θεραπευτικής σίτισης λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς του. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν ένα σύστημα επιτήρησης κοινοτικής υγείας για την παρακολούθηση πιθανών επιδημιών. Από τις αρχές Απριλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν φροντίδα τραυμάτων κατ' οίκον για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και οργανώνουν παραπομπές στο νοσοκομείο του Ταλ Ταμάρ, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν χειρουργική φροντίδα. Από τον Απρίλιο, η ομάδα στο Ταλ Ταμάρ έχει πραγματοποιήσει 75 επεμβάσεις.

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν τοποθετήσει μια κινητή μονάδα στον χώρο του καταυλισμού όπου κρατούνται οι αλλοδαποί. Έως τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.500 ιατρικές συνεδρίες.