fbpx Ένα γήπεδο μετατρέπεται σε κέντρο για τα ύποπτα κρούσματα Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Ένα γήπεδο μετατρέπεται σε κέντρο για τα ύποπτα κρούσματα Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ενώ εξελίσσεται η δέκατη και χειρότερη επιδημία Έμπολα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

MSF

Κέντρο για ύποπτα κρούσματα Έμπολα ανοίγουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Μπενί, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εκεί όπου εντοπίζεται το επίκεντρο επιδημίας. Η δομή κατασκευάστηκε σε ένα πρώην γήπεδο με έκταση 8 στρεμμάτων και χρειάστηκε μία εβδομάδα εντατικών εργασιών. Με τη βοήθεια των νέων που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε εκείνο το σημείο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αψήφησαν τις συχνές καταιγίδες και ξεπέρασαν σημαντικά υλικοτεχνικά εμπόδια για να ολοκληρώσουν τις εργασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Σκοπός αυτού του κέντρου διέλευσης είναι να αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα για φροντίδα ασθενών στο Μπενί: αφότου η πόλη έγινε το νέο επίκεντρο της επιδημίας τον Οκτώβριο, συχνά εμφανίζονται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πολλές γειτονιές. Το νέο κέντρο διέλευσης κατασκευάστηκε πολύ κοντά στο υπάρχον θεραπευτικό κέντρο Έμπολα, το οποίο έχει κορεστεί. Η εγγύτητά τους θα φέρει πιο κοντά τα διάφορα στοιχεία της αντιμετώπισης στην πόλη» λέει η Μαρί Μπέρτον, συντονίστρια προγράμματος.

Οι ασθενείς που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα Έμπολα θα παραμένουν στο κέντρο διέλευσης μέχρι να επιβεβαιωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις τους. Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα παρέχει άμεση φροντίδα σύμφωνα με την κλινική κατάσταση του κάθε ασθενούς. Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, οι ασθενείς που είναι θετικοί στον Έμπολα θα μετακινούνται στο γειτονικό θεραπευτικό κέντρο, ενώ εκείνοι που είναι αρνητικοί θα μετακινούνται σε άλλες δομές υγείας, όπου θα τους παρέχεται περαιτέρω φροντίδα. Μέχρι πρόσφατα, τόσο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα όσο και τα ύποπτα εισάγονταν στο θεραπευτικό κέντρο, αν και οι δύο πτέρυγες ήταν απομονωμένες.

Στο νέο κέντρο προτιμήθηκαν ξεχωριστά δωμάτια αντί για μεγάλες σκηνές, για την καλύτερη απομόνωση των ασθενών. Στα χωρίσματα τοποθετήθηκαν μεγάλα παράθυρα από πλεξιγκλάς ώστε το ιατρικό προσωπικό να έχει οπτική επαφή με τους ασθενείς, αλλά και για να μπορούν οι ασθενείς να βλέπουν την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα όταν τους επισκέπτονται. Η αρχική δυναμικότητα του κέντρου είναι 16 κρεβάτια και μπορεί να αυξηθεί σε 32 ή ακόμη και σε 48 σε περίπτωση ανάγκης, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Καθώς η επιδημία έχει φτάσει σε νέα επίπεδα, οι ομάδες απασχολούνται όλο και περισσότερο με την ανίχνευση των ύποπτων κρουσμάτων. Καθημερινά εντοπίζονται έως 30 νέα ύποπτα κρούσματα και εισάγονται στο κέντρο διέλευσης στο Μπενί.

 

Η χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό

Μέσα σε τρεις μόλις μήνες αφότου κηρύχθηκε, αυτή η επιδημία Έμπολα –η δέκατη στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό– εξελίχθηκε στη χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί 341 κρούσματα, από τα οποία τα 303 ήταν επιβεβαιωμένα. Το επίκεντρο μετακινήθηκε από τη μικρή πόλη Μανγκινά, όπου βρέθηκαν τα πρώτα λίγα κρούσματα, στη μεγαλύτερη πόλη Μπενί, όπου ο αριθμός των νέων ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα αυξάνεται σταθερά εδώ και εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καλυφθεί πλήρως η δυναμικότητα για φροντίδα ασθενών. Από την 1η Αυγούστου ο ιός έχει σκοτώσει 215 ανθρώπους, και πολλές οργανώσεις κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Πάνω από 100 ασθενείς έχουν μπορέσει να αναρρώσουν μέχρι τώρα. Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και δυσκολία πρόσβασης σε τμήματα του πληθυσμού, η παρέμβαση έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες και η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο ακόμη.

«Αφότου το επίκεντρο μετακινήθηκε από το Μανγκινά στο Μπενί, ο έλεγχος της επιδημίας έχει γίνει δυσκολότερος. Παρατηρούμε πλέον έναν αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων πιο νότια, στην ακόμη μεγαλύτερη πόλη Μπουτέμπο: φοβόμαστε ότι η διαχείριση της κατάστασης μπορεί να γίνει ακόμη δυσκολότερη αν δεν ενισχυθεί σημαντικά η αντιμετώπιση σε αυτή την περιοχή» λέει η Γκουενολά Σερού, Συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Παρίσι.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκε πράγματι αισθητή αύξηση των νέων κρουσμάτων στο Μπουτέμπο, έναν τοπικό εμπορικό κόμβο, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα. Οι τελευταίες εξελίξεις εδώ απαιτούν περισσότερους πόρους και επαγρύπνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η μεγάλη πόλη να γίνει ένα νέο επίκεντρο της επιδημίας.

 

Ο φόβος για την ασθένεια

Πέρα από το γεγονός ότι ο πληθυσμός μετακινείται διαρκώς, πολλές από τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση της επιδημίας οφείλονται στον φόβο των ανθρώπων για τη θανατηφόρα ασθένεια, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη σχέση τους με τους εργαζόμενους υγείας. Κατά συνέπεια, συχνά παρατηρούμε απροθυμία των κατοίκων να δηλώσουν τα νέα κρούσματα, να παρουσιαστούν στα θεραπευτικά κέντρα ή να αποδεχτούν την παρέμβαση των ομάδων που είναι υπεύθυνες για την ασφαλή και αξιοπρεπή ταφή των θυμάτων του Έμπολα.

«Διαπιστώνουμε την ανάγκη για καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ υψηλό. Οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι οι ασθενείς πηγαίνουν στα θεραπευτικά κέντρα για να πεθάνουν, αλλά στην πραγματικότητα δεκάδες ασθενείς μπόρεσαν να αναρρώσουν. Η εισαγωγή σε ένα θεραπευτικό κέντρο σε πρώιμο στάδιο της νόσου αυξάνει τις πιθανότητες κάποιου να αναρρώσει» λέει η Δρ Αξέλ Ρονς, συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον Έμπολα.

 

Δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση του Έμπολα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Μπενί από την έναρξη της επιδημίας τον Αύγουστο και δραστηριοποιούνται σε πολλά μέτωπα, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού του Βόρειου Κιβού (Kivu). Μαζί με άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισκέπτονται τακτικά 24 κέντρα υγείας για να προσφέρουν εκπαίδευση και υλικά. Επίσης, έχουν τακτικές συναντήσεις με τις τοπικές κοινότητες για να τις ενημερώσουν σχετικά με τη νόσο και τους τρόπους αποφυγής της μόλυνσης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι ομάδες της οργάνωσης πραγματοποιούν απολύμανση στα κέντρα υγείας μετά τον εντοπισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα και τη μετακίνησή τους στις κατάλληλες δομές.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν πάνω από 600 άτομα, εργαζόμενους υγείας πρώτης γραμμής και άτομα που είχαν επαφές με ασθενείς του Έμπολα, στο Μπενί τον Οκτώβριο. Εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε επίσης στο Μπουτέμπο τον Νοέμβριο.

 

Από την έναρξη της επιδημίας την 1η Αυγούστου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του Έμπολα στο Βόρειο Κιβού και στο Ιτούρι. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν θεραπευτικά κέντρα στις πόλεις Μανγκινά, Μπουτέμπο και Τσομιά (το τελευταίο έχει κλείσει πλέον), ένα κέντρο απομόνωσης στην πόλη Μπούνια και τώρα ένα κέντρο διέλευσης στο Μπενί. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε πολιτική, θρησκευτική ή στρατιωτική αρχή και ενεργούν με αμεροληψία, αξιολογώντας τις ιατρικές ανάγκες. Η ανεξαρτησία της οργάνωσης εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι πάνω από το 80% των πόρων της προέρχεται από ιδιωτικές δωρεές.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ