fbpx Εκεί που δεν υπάρχουν νοσοκομεία, εκεί χειρουργούμε | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Εκεί που δεν υπάρχουν νοσοκομεία, εκεί χειρουργούμε

Μπορεί να λειτουργούν σε αίθουσες σχολείων που δεν χρησιμοποιούνται πια. Σε εγκαταλελειμένα κτίρια, σε υπόγεια σπιτιών, έχει τύχει ακόμη και μέσα σε σπηλιά. Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα νοσοκομεία, αυτοσχέδια χειρουργεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στήνονται στα πιο απίθανα μέρη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούμε χειρουργικά προγράμματα για περισσότερα από 40 χρόνια. Το 2017 οι ομάδες μας κάλυψαν μια πληθώρα ιατρικών αναγκών πραγματοποιώντας 110.000 σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις. Από βαριά τραύματα πολέμου μέχρι καισαρικές τομές. Από την πρώτη γραμμή του μετώπου στη Γάζα, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ μέχρι και τις σιωπηλές κρίσεις του Ν. Σουδάν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και της Νιγηρίας.

Σε περιοχές που μαίνονται οι συγκρούσεις ή που έχουν πληγεί από μία φυσική καταστροφή, καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι υπόθεση ρουτίνας. Η ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, οι συνθήκες αποστείρωσης, και η δυνατότητα μετεγχειρητικής φροντίδας αποτελούν μεγάλες προκλήσεις.

Όταν οι ανάγκες το απαιτούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούμε και στήνουμε μέσα σε 48-72 ώρες μία χειρουργική σκηνή που προσφέρει συνθήκες αποστείρωσης ενώ έχουμε δημιουργήσει κι ένα κινητό χειρουργείο σε ένα ρυμουλκούμενο για να μετακινούνται οι χειρουργικές ομάδες μας άμεσα.

Όταν υπάρχουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται επείγουσα χειρουργική φροντίδα οι ομάδες μας δεσμεύονται να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να υλοποιήσουν τις πιο σωτήριες παρεμβάσεις μας.

 

Χειρουργώντας στις γραμμές του μετώπου

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την Πέμπτη. Μόλις είχα μάθει ότι ο αδελφός μου είχε τραυματιστεί σοβαρά από βλήμα κι έτρεξα στο νοσοκομείο όπου τον είχαν μεταφέρει. Μόλις έφτασα βόμβες άρχισαν να πέφτουν και ο αέρας γέμισε με θραύσματα. Ένα μπήκε στο πόδι μου και διέλυσε το δεξί μηριαίο οστό μου. Ο πόνος ήταν αφόρητος. Για δύο μέρες οι γιατροί προσπαθούσαν ακούραστα να σώσουν το πόδι μου. Ο ακρωτηριασμός ήταν αναπόφευκτος αλλά τώρα, ζώντας με ένα πρόσθετο μέλος κι έχοντας επιστρέψει στην κανονικότητά μου, θεωρώ τον εαυτό μου πιο τυχερό από πολλούς άλλος Σύρους που τραυματίστηκαν αλλά δεν κατάφεραν να λάβουν φροντίδα» Γουαλίντ, 30 χρονών από τη Συρία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναπτύσσουμε σχεδόν το ένα τρίτο των προγραμμάτων μας σε εμπόλεμες ζώνες. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά τραύματα που οφείλονταν στις συγκρούσεις και σε εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, στη Γάζα οι χειρουργοί μας ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλο αριθμό τραυματιών που παρουσίαζαν εξαιρετικά σοβαρά τραύματα από σφαίρες.

Σε συνθήκες πολέμου οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι δυσκολίες μπορεί να είναι ανυπέρβλητες. Οι τραυματίας ενδέχεται να μην μπορούν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο λόγω των μαχών, μπορεί οι οδικές αρτηρίες να έχουν καταστραφεί, μπορεί να μην υπάρχουν ασθενοφόρα. Μετά από μια επίθεση οι αίθουσες χειρουργείων μπορεί να γεμίσουν με δεκάδες τραυματίες που χρειάζονται ταυτόχρονα χειρουργική φροντίδα.

Ο Δημήτρης Γιαννούσης είναι χειρουργός με μεγάλη εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες: «Έχει χρειαστεί να κάνω από κρανιοτομές σε παιδιά που δέχθηκαν σφαίρες, μεταμοσχεύσεις δέρματος για να κλείσω τραύμα από σφαίρα και καισαρικές, μέχρι υποστήριξη σε εγκαύματα και διαχείριση ορθοπεδικών προβλημάτων. Στον πόλεμο δεν μπορείς να στείλεις έναν ασθενή σε άλλον γιατρό, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει άλλος γιατρός. Είσαι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσεις μόνος σου όποιο πρόβλημα υπάρχει».

 

Όταν σώζεις µία μητέρα σώζεις και τη ζωή των παιδιών της

Κάθε μέρα περισσότερες από 800 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους μόνο από επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μία απλή χειρουργική επέμβαση ή μια καισαρική τομή θα μπορούσε να κρατήσει αυτές τις γυναίκες στη ζωή. Και όταν σώζεις τη ζωή µιας μητέρας σώζεις και τη ζωή των παιδιών της καθώς οι μητέρες είναι αυτές που στηρίζουν όλη την οικογένεια.

Το 2017 οι ομάδες μας βοήθησαν να γεννηθούν 308.000 μωρά, τα 35.000 με καισαρική τομή, αντιμετωπίζοντας με αυτόν τον τρόπο επικίνδυνες επιπλοκές. Γιατί οι γυναίκες δεν σταµατούν να εγκυµονούν και να φέρνουν στη ζωή παιδιά επειδή ξεσπά ένας πόλεµος ή µια φυσική καταστροφή. Απλά σε αυτές τις περιπτώσεις που οι δομές υγείας καταρρέουν γίνονται ακόμα πιο ευάλωτες.

Μία πιθανή συνέπεια του δύσκολου και παρατεταμένου τοκετού μπορεί να είναι το μαιευτικό συρίγγιο (φίστουλα), ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 1.000.000 γυναίκες. Πρόκειται για μία οπή μεταξύ του κόλπου και της ουροδόχου κύστης ή και του ορθού, που έχει ως αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων και κοπράνων. Οι γυναίκες με φίστουλα ζουν στιγματισμένες και συχνά απομονώνονται από τις οικογένειες και τις κοινότητες τους εξαιτίας της ακράτειας. Με μία χειρουργική επέμβαση το πρόβλημα μπορεί να αποκατασταθεί και οι γυναίκες να συνεχίσουν να ζουν μια φυσιολογική ζωή και να στηρίζουν την οικογένειά τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε επείγουσα μαιευτική φροντίδα σε 30 χώρες και πραγματοποιούμε χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του μαιευτικού συριγγίου.

 

Χειρουργώντας τους πιο ευάλωτους

Στο Σοκότο της Νιγηρίας υπάρχει ένα νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και που είναι μοναδικό στον πλανήτη. Είναι ένα Νοσοκομείο Παίδων που ειδικεύεται στην ασθένεια Νόμα, μια σοβαρή μόλυνση που πλήττει κυρίως παιδιά, συνήθως υποσιτισμένα και, ξεκινώντας από τα ούλα, κατατρώει όλο τους το πρόσωπο. Τα περισσότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους καθώς η ασθένεια έχει 90% θνησιμότητα αν δεν αντιμετωπιστεί. Αλλά και όσα επιβιώσουν καταλήγουν με μια τεράστια τρύπα στο πρόσωπό τους οπότε περιθωριοποιούνται από τις κοινωνίες τους αφού παρουσιάζουν ένα θέαμα πραγματικά αποκρουστικό. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν μπορούν να τραφούν κανονικά και με φυσικό τρόπο, θέτει για άλλη μια φορά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στο νοσοκομείο αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φέρνουμε πλαστικούς χειρουργούς κάθε τρεις μήνες οι οποίοι κάνουν επανορθωτική πλαστική χειρουργική και χειρουργούν περισσότερα από τριανταπέντε παιδιά.

Τα χειρουργικά προγράμματά μας σε όλο τον κόσμο -είτε είναι πολύ εξειδικευμένα όπως το πρόγραμμα για τη Νόμα στη Νιγηρία, είτε είναι φροντίδα τραύματος στις εμπόλεμες ζώνες, είτε είναι προγράμματα γενικής χειρουργικής- έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: σώζουν ζωές.

Στις χώρες που παρεμβαίνουμε, το αν υπάρχουν ή όχι τα μέσα να πραγματοποιηθεί ένα κρίσιμο χειρουργείο, είναι συχνά αυτό που καθορίζει τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή. Βοηθήστε μας να αυξήσουμε αυτές τις πιθανότητες. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε σωτήρια χειρουργική φροντίδα στους ανθρώπους που τη χρειάζονται.