fbpx Γάζα: Ο πληθυσμός μιας πόλης πήγε στη διαδήλωση και αμέσως μετά μπήκε στο χειρουργείο | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Γάζα: Ο πληθυσμός μιας πόλης πήγε στη διαδήλωση και αμέσως μετά μπήκε στο χειρουργείο

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στους διαδηλωτές της «Πορείας της Επιστροφής» με πραγματικά πυρά.

Laurence Geai

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με τη βία, έχουν μάθει να στέκονται απέναντι σε έναν στρατό που δεν διστάζει να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών. Η εικόνα είναι αυτή, έφηβοι και νέοι άντρες στη σειρά, με πατερίτσες, με τραύματα κυρίως στα κάτω άκρα. Οι θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται και οι προγραμματισμένες επισκέψεις τους στις κλινικές συγκροτούν μια κοινωνική πραγματικότητα. Συζητούν, αστειεύονται, ανταλλάσσουν πειράγματα. Αυτή είναι η ζωή τους. Δεν έχουν πολλές επιλογές. Ανεργία, καταπίεση, κανένα άλλο μέλλον.

Από τις 30 Μαρτίου χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα πήραν μέρος στις διαδηλώσεις της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής». Στις 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Στο τέλος της ημέρας το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού και 2.771 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 1.359 από πραγματικά πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στους διαδηλωτές με πραγματικά πυρά θεωρώντας ότι όποιος πλησιάζει τον φράχτη αποτελεί νόμιμο στόχο. Από την 1η Απριλίου, οι τέσσερις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα δέχτηκαν εκατοντάδες τραυματίες.

Για τους ανθρώπους μας στη Γάζα, για τις ιατρικές ομάδες που έρχονται αντιμέτωπες με την πιο ωμή πλευρά αυτής της πραγματικότητας υπάρχει ένα όριο που κλονίζεται. Μπορείς να αντέξεις το θέαμα ενός νέου ανθρώπου που γύρισε από μια διαδήλωση και δεν θα ξαναπερπατήσει;

 

Ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης γύρισε από τη διαδήλωση και μπήκε στο χειρουργείο

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, μέχρι τις 16 Μάϊου οι τραυματίες από σφαίρες ανέρχονταν σε 3.598 – ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης γύρισε από τη διαδήλωση και μπήκε στο χειρουργείο. Μόνο στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εισήχθησαν για μετεγχειρητική φροντίδα 936 άνθρωποι με σοβαρά τραύματα από σφαίρες. Στην πλειοψηφία τους νέοι άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 25, ενώ ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής μας ήταν 8 χρονών. Οι νεκροί έφτασαν τους 102.

Αυτό ακόμα και ο πιο έμπειρος χειρουργός, δεν μπορεί να το αντέξει. Δεν αντέχεται η εικόνα ενός νέου ανθρώπου που δεν θα ξαναπερπατήσει στη ζωή του. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές της αντοχής, της ηθικής ανοχής των ομάδων μας μπροστά στη βία που αντικρίζουν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε στη διεθνή κοινότητα αυτό που είδαν οι χειρουργοί μας: Ασυνήθιστα σοβαρά τραύματα από σφαίρες σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό άοπλων διαδηλωτών. Μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των ασθενών που έφτασαν στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεπέρασε τον αριθμό των ασθενών που περιθάλψαμε όλο το 2014, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρηση «Ασπίδα Προστασίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Με λένε Γιάχα, είμαι 11 ετών και πηγαίνω στην πέμπτη τάξη. Πριν τραυματιστώ, μου άρεσε πολύ το σχολείο και οι βαθμοί μου ποτέ δεν ήταν κάτω από 95/100! Πήγα στη “Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής” με δύο από τα αδέρφια μου, για να ανακαλύψω τη γη των γονιών μου και να δω με τα μάτια μου τους ανθρώπους που βομβαρδίζουν τη Γάζα και πυροβολούν τους κατοίκους. Ήθελα να καταλάβω γιατί. Το μόνο πράγμα που κάνει τους Ισραηλινούς ισχυρότερους από εμάς είναι τα όπλα τους». Ο Γιάχα ήταν πολύ κοντά στον φράχτη όταν τον πυροβόλησαν.

 

Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έδωσαν τη δική τους μάχη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκριθήκαμε αμέσως στις επείγουσες ανάγκες. Με την κλιμάκωση της κατάστασης στείλαμε αμέσως στη Γάζα μια ομάδα ειδικών χειρουργών και αναισθησιολόγων για να αναλάβουν τα πιο σοβαρά περιστατικά. Η ομάδα αυτή εργάστηκε μαζί με το παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία Αλ-Σίφα και Αλ-Ακσά.

Στις 14 Μαΐου είχαμε μια τεράστια εισροή τραυματιών στο Αλ-Ακσά. Μέσα σε τρεις ώρες δεχτήκαμε περισσότερους από 300 ασθενείς. Μέσα σε λίγη ώρα και τα τέσσερα χειρουργεία ήταν γεμάτα. Όλοι όσοι υποβλήθηκαν σε επέμβαση έφεραν τραύματα από σφαίρες, τα περισσότερα στα κάτω άκρα. Πολλοί έχουν τραύματα που θα τους αφήσουν προβλήματα για την υπόλοιπη ζωή τους. Οι μαρτυρίες των χειρουργών συγκλίνουν: «μικρό τραύμα εισόδου και τεράστιο τραύμα εξόδου. Το οστό καταστρέφεται και θρυμματίζεται».

 Ο Τιερί Σοσιέρ, ορθοπεδικός χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, εξηγεί: «Όταν μια σφαίρα περνάει μέσα από το σώμα, το τραύμα εξόδου είναι πάντα ελαφρά μεγαλύτερο από το τραύμα εισόδου. Όμως, στους ασθενείς που περιθάλπουμε στις κλινικές μας, το τραύμα εξόδου είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο. Μπορεί να έχει το μέγεθος γροθιάς ή ακόμη και ανοιχτής παλάμης».

 

Σημείωση: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε στην Παλαιστίνη από το 1989 με προγράμματα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 98 του περιοδικού «Χωρίς Σύνορα»