fbpx Κονγκό: Εμβολιασμός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά του Έμπολα σε απομακρυσμένες κοινότητες | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Κονγκό: Εμβολιασμός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά του Έμπολα σε απομακρυσμένες κοινότητες

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του «δακτυλίου». Αρχικά θα προσδιοριστούν τα νέα διαγνωσμένα και τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και θα εντοπιστούν τα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή οι ασθενείς.

Louise Annaud/MSF

Εμβολιασμό του προσωπικού που παρεμβαίνει κατά του Έμπολα στο Μπικόρο  στην επαρχία Εκουατέρ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) μαζί με το Epicentre, το κέντρο επιδημιολογικών ερευνών της οργάνωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ο δοκιμαστικός εμβολιασμός θα γίνει και στα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή οι ασθενείς.

Το εμβόλιο κατά του Έμπολα (rVSVDG-ZEBOV-GP) χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τον έλεγχο της επιδημίας. Αυτό το δοκιμαστικό εμβόλιο που είναι σε διαδικασία έγκρισης χρησιμοποιείται μέσω ενός ερευνητικού πρωτοκόλλου, το οποίο έχει γίνει δεκτό από τις εθνικές αρχές και την Επιτροπή Δεοντολογίας στην Κινσάσα, καθώς και από την Επιτροπή Δεοντολογίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Το πρωτόκολλο καθορίζει σε ποιον, πότε και με ποιον τρόπο θα πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο.

Στους συμμετέχοντες δίνονται πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο προτού συναινέσουν, ενώ θα παρακολουθούνται προσεκτικά για ένα χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και ο εμβολιασμός είναι δωρεάν.

 

Εμβολιασμός «δακτυλίου»

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του «δακτυλίου». Αρχικά θα προσδιοριστούν τα νέα διαγνωσμένα και τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και θα εντοπιστούν τα άτομα με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή οι ασθενείς. Τα άτομα αυτά και οι επαφές τους –συνήθως οι συγγενείς, οι γείτονες, οι συνάδελφοι και οι φίλοι του ασθενούς– θα αποτελέσουν τον δακτύλιο. Το υγειονομικό προσωπικό στην παρέμβαση κατά του Έμπολα στην πληγείσα περιοχή επίσης θα έχει τη δυνατότητα εμβολιασμού, καθώς διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να εκτεθεί στον ιό και κατά συνέπεια να νοσήσει.

Με τον εμβολιασμό αυτό τα άτομα που βρίσκονται στον δακτύλιο δημιουργούν μια προστατευτική ζώνη που αποτρέπει την εξάπλωση της επιδημίας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες υπηρεσίες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Epicentre, το κέντρο επιδημιολογικών ερευνών της οργάνωσης, πραγματοποίησαν δοκιμές του εμβολίου στο Κόνακρι της Γουινέας στο τέλος της επιδημίας Έμπολα το 2015.

«Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών είμαστε αισιόδοξοι για τη χρήση του εμβολίου στην τρέχουσα επιδημία. Καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση ακόμη, θα παρακολουθούμε στενά τον εμβολιασμό. Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι το εμβόλιο θα ωφελήσει πραγματικά τους ανθρώπους που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν, προστατεύοντάς τους από τη μόλυνση. Ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι απλώς άλλο ένα εργαλείο στον αγώνα κατά της νόσου. Ο προσδιορισμός των ασθενών και των επαφών είναι το πρώτο βήμα» λέει η Μικαέλα Σεραφίνι, Ιατρική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γενεύη.

Τα άτομα που εμβολιάζονται συνεχίζουν να ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα ελέγχου μόλυνσης, ενώ οι εργαζόμενοι υγείας κατά του Έμπολα θα συνεχίσουν να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό. Οι άξονες της παρέμβασης κατά του Έμπολα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου:

  • παροχή ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας και απομόνωση των ασθενών
  • δραστηριότητες εκτός δομών, που περιλαμβάνουν την ανίχνευση και την παρακολούθηση των επαφών
  • ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους πρόληψης και τη διαθέσιμη περίθαλψη
  • υποστήριξη της υπάρχουσας φροντίδας υγείας
  • προσωρινή προσαρμογή της πολιτισμικής συμπεριφοράς, όπως τα ταφικά έθιμα

 

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πεδίο δράσης

 

Η τρέχουσα επιδημία κηρύχθηκε στις 8 Μαΐου, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Μέχρι τις 28 Μαΐου, είχαν καταγραφεί 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα και 12 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε τέσσερα σημεία για την περίθαλψη των ασθενών και τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας.

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκονται σε Μπαντάκα και  Μπικόρο, όπου έχουν δημιουργήσει δύο θεραπευτικά κέντρα Έμπολα με 12 και 20 κρεβάτια αντίστοιχα. Ακόμη, οι ομάδες ανιχνεύουν τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα. Παράλληλα, ενημερώνουν τις κοινότητες με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό της έκθεσης και την υιοθέτηση ασφαλών διαδικασιών ταφής.

Υπάρχουν, επίσης, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στις απομακρυσμένες περιοχές Ιτίπο  και Ιμπόκο. Στο Ιτίπο έχει δημιουργηθεί ένα διαμετακομιστικό κέντρο με 10 κρεβάτια, όπου τα ύποπτα κρούσματα Έμπολα απομονώνονται και περιθάλπονται μέχρι να υπάρξει εργαστηριακή διάγνωση. Εάν οι ασθενείς βρεθούν θετικοί στον ιό, μεταφέρονται στο θεραπευτικό κέντρο Έμπολα του Μπικόρο. Στο Ιμπόκο, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος απομόνωσης στο νοσοκομείο, ενώ η ομάδα κατασκευάζει ένα νέο θεραπευτικό κέντρο Έμπολα.

Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πεδίο δράσης στην επαρχία Εκουατέρ περιλαμβάνει γιατρούς, ειδικούς στον έλεγχο λοιμώξεων και τεχνικούς υπεύθυνους με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Έμπολα.

 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ