fbpx Κονγκό: Έναν χρόνο μετά, οι κάτοικοι γυρίζουν σπίτια τους έχοντας χάσει τα πάντα | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Κονγκό: Έναν χρόνο μετά, οι κάτοικοι γυρίζουν σπίτια τους έχοντας χάσει τα πάντα

Επείγουσα ανάγκη για βοήθεια στις αγροτικές περιοχές του Κασάι όπου οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων προβλημάτων, και εκτεταμένο υποσιτισμό στα παιδιά.

Marta Soszynska/MSF

Κινσάσα, 30 Οκτωβρίου 2017 – Περισσότερη βοήθεια απαιτείται επειγόντως στις αγροτικές περιοχές του Κασάι, στην κεντρική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς οι κάτοικοι παύουν να κρύβονται και γυρίζουν στα σπίτια τους έναν χρόνο αφότου ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν εκτεταμένο υποσιτισμό στα παιδιά, καθώς σε πολλές περιοχές ο οξύς υποσιτισμός φτάνει το ποσοστό του 10%, ιδίως σε πόλεις και χωριά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βία, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Πρόσφατα οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους αφού κρύβονταν για μήνες στα γύρω δάση, όπου ήταν εκτεθειμένοι σε ασθένειες και δεν είχαν αρκετά τρόφιμα.

Σχεδόν 1.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν λάβει περίθαλψη από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για οξύ υποσιτισμό από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο σε επισιτιστικά κέντρα στην Τσικάπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κασάι, και στις γύρω αγροτικές περιοχές.

«Η κρίση στην επαρχία Κασάι έχει αγνοηθεί τελείως» λέει ο Γκαμπριέλ Σάντσεθ (Gabriel Sánchez), διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι άνθρωποι που επιστρέφουν στα χωριά και τις πόλεις τους είναι αναγκασμένοι να ξαναχτίσουν τα κατεστραμμένα σπίτια και να αρχίσουν πάλι να καλλιεργούν χωρίς βοήθεια από κανέναν, συχνά χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και με τις παραδοσιακές πηγές εισοδήματός τους να έχουν πληγεί σημαντικά».

Λόγω των βιαιοπραγιών, πολλά τοπικά κέντρα υγείας μετά βίας λειτουργούν. «Τα μισά κέντρα υγείας που επισκεφθήκαμε τους τελευταίους τρεις μήνες είχαν λεηλατηθεί, καεί ή καταστραφεί» λέει ο Σάντσεθ. «Σιγά-σιγά αποκαθίσταται η λειτουργία τους, υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού υγείας, φαρμάκων και βασικού εξοπλισμού».

 

 

Ενώ οι κύριες πόλεις της επαρχίας, Τσικάπα και Κανάνγκα, έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, δεν έχει φτάσει σχεδόν καθόλου βοήθεια σε άλλα σημεία της περιοχής, παρόλο που δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας τους τελευταίους μήνες.

Οι κινητές ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισκέπτονται χωριά της επαρχίας Κασάι για να περιθάλψουν ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική φροντίδα, ιδίως υποσιτισμένα παιδιά, και να ανεφοδιάσουν τα τοπικά κέντρα υγείας με φάρμακα και εξοπλισμό. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ένα νοσοκομείο και τρία κέντρα υγείας στην Τσικάπα και έχουν συμβάλει στη δημιουργία 10 κέντρων θεραπευτικής σίτισης στις γύρω αγροτικές περιοχές.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν ευάλωτες κοινότητες στις μεγάλες πόλεις, ιδίως εκτοπισμένοι άνθρωποι που δεν είναι ακόμη έτοιμοι να γυρίσουν στα χωριά τους, και χρειάζονται φροντίδα υγείας, κατάλυμα, τρόφιμα και υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τις τραυματικές εμπειρίες που έχουν ζήσει» λέει ο Σάντσεθ. «Όμως η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να παρέμβουν και άλλες οργανώσεις βοήθειας στις αγροτικές περιοχές του Κασάι. Η παρέμβαση γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι αμελητέα για μια κρίση τέτοιου μεγέθους».

 

Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Κασάι πραγματοποίησαν περισσότερες από 5.000 παιδιατρικές συνεδρίες και περισσότερες από 200 χειρουργικές επεμβάσεις, περιέθαλψαν 155 ανθρώπους για τραύματα από βιαιοπραγίες και παρείχαν φροντίδα σε 30 θύματα σεξουαλικής βίας. Στην επαρχία του Κεντρικού Κασάι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το επαρχιακό νοσοκομείο της Κανάνγκα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο άρχισαν επίσης να βοηθούν θύματα σεξουαλικής βίας.