fbpx Μειώθηκαν αισθητά τα κρούσματα χολέρας στην Υεμένη | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Μειώθηκαν αισθητά τα κρούσματα χολέρας στην Υεμένη

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τα κρούσματα χολέρας στην Υεμένη τον τελευταίο μήνα σε σχέση με την περίοδο που η επιδημία βρισκόταν σε έξαρση. Ωστόσο, η επιδημία δεν έχει τελειώσει.

Malak Shaher/MSF

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τα κρούσματα χολέρας στην Υεμένη τον τελευταίο μήνα σε σχέση με την περίοδο που η επιδημία βρισκόταν σε έξαρση. Ωστόσο, η επιδημία δεν έχει τελειώσει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιορίζουν την ανταπόκρισή τους για τη χολέρα αλλά συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στην χώρα, καθώς είναι δεινή η κατάσταση υγείας εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης που δεν έχουν πρόσβαση σε βασική φροντίδα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εβδομαδιαίος αριθμός εισαγωγών στα θεραπευτικά κέντρα χολέρας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συρρικνώθηκε από 11.139 την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου –στο αποκορύφωμα της επιδημίας– σε 567 τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Μόνο το 9% των ασθενών που δέχτηκαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την τελευταία εβδομάδα νόσησαν, ενώ περιορισμένος αριθμός ασθενών έχουν συμπτώματα που συμφωνούν με τον ορισμό του κρούσματος χολέρας (οξεία διάρροια με ή χωρίς εμετούς). Τα υπόλοιπα περιστατικά πιστεύεται ότι οφείλονται σε άλλους παθογόνους παράγοντες. Έτσι, ορισμένα κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν.

«Σε ορισμένες τοποθεσίες, όπως το Καμίρ (Khamir), όπου γίνονταν καλλιέργειες σε εργαστήριο, δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις αρχές Σεπτεμβρίου» εξηγεί ο Γκασάν Αμπού Χαάρ (Ghassan Abou Chaar), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη.

«Η επιδημία χολέρας δεν έχει τελειώσει, αλλά δεν αποτελεί πλέον ιατρική προτεραιότητα για εμάς στην Υεμένη. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να επισκιάσει τη δεινή κατάσταση εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης που δεν έχουν πρόσβαση σε βασική φροντίδα υγείας» προσθέτει.

Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια, οι υψηλές τιμές των καταναλωτικών αγαθών και η ανεργία έχουν δραματικές επιπτώσεις στον πληθυσμό. Πολλοί ασθενείς φτάνουν στις ιατρικές δομές όταν η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν. Οι γυναίκες συχνά γεννούν στο σπίτι, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές, και αναζητούν βοήθεια μόνο σε περίπτωση επιπλοκών. Επιπλέον, ο αριθμός των παιδιών με σοβαρό υποσιτισμό είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Ταυτόχρονα, η μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους δημόσιας υγείας τους τελευταίους 13 μήνες έχει επηρεάσει σημαντικά το σύστημα υγείας, αναγκάζοντας πολλούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Οι θάνατοι από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αυξάνονται στην Υεμένη, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην κρίση μισθών.

«Τώρα είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα σύστημα εποπτείας που θα παρακολουθεί στενά την τάση των κρουσμάτων χολέρας και θα έχει αυξημένη δυνατότητα να τα επιβεβαιώνει. Χωρίς κατάλληλες και έγκαιρες ενέργειες από τους ανθρωπιστικούς φορείς, θα μπορούσε να υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας» τονίζει ο Χαάρ.

Από την αρχή της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δεχτεί περισσότερους από 103.000 ασθενείς σε 37 θεραπευτικά κέντρα χολέρας και σημεία ενυδάτωσης από το στόμα. Στο αποκορύφωμα της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούσαν ή παρείχαν οικονομική στήριξη σε 685 πρόσθετους εργαζόμενους υγείας για την περίθαλψη των ασθενών με χολέρα.

Η Υεμένη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση απασχολεί 1.600 ντόπιους εργαζόμενους και παρέχει οικονομική στήριξη σε 1.160 υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, καθώς και σε περιστασιακά απασχολούμενους εργαζόμενους.

 

 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ