fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν στη Μαδαγασκάρη για την αντιμετώπιση της επιδημίας πανώλης (Video/Photos) | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν στη Μαδαγασκάρη για την αντιμετώπιση της επιδημίας πανώλης (Video/Photos)

«Η γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων και να δώσει τέλος στην επιδημία»

RIJASOLO/Riva Press

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) άρχισε να συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση της επιδημίας πνευμονικής πανώλης στην πόλη Ταματάβε στην ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης.

Το διεθνές ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Μαδαγασκάρης για την παροχή θεραπείας στους ασθενείς που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο διαλογής και θεραπείας. Το εξειδικευμένο κέντρο κατασκευάστηκε έξω από το νοσοκομείο της πόλης από διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ αυτών και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, και ξεκίνησε να λειτουργεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

«Η πανώλη είναι εύλογα μια τρομακτική νόσος, όμως η γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει δραστικά τον αριθμό των θανάτων και να δώσει τέλος στην επιδημία» λέει ο Λούκα Φοντάνα, Υπεύθυνος παροχής ύδατος και δημόσιας υγιεινής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η πνευμονική πανώλη είναι ιάσιμη και οι ασθενείς έχουν 100% πιθανότητα να αναρρώσουν πλήρως αν ξεκινήσουν θεραπεία εγκαίρως. Επιπλέον, όσοι κινδυνεύουν να μολυνθούν μπορούν να λάβουν θεραπεία προφύλαξης ώστε να μην νοσήσουν. Γι' αυτό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν με ουσιαστικές ενέργειες στην έκκληση των αρχών της Μαδαγασκάρης για βοήθεια στο Ταματάβε.»

Πέρα από την περίθαλψη των ασθενών, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βοηθά τις τοπικές αρχές να βελτιώσουν τα συστήματα διαλογής ασθενών ώστε να εντοπίζουν και να απομονώνουν γρήγορα τους ασθενείς με πανώλη, ενώ παράλληλα συντονίζουν το σύστημα ασθενοφόρων στο Ταματάβε. Ακόμη, οι ειδικοί παροχής ύδατος και δημόσιας υγιεινής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με τις τοπικές ομάδες, καταρτίζουν πρωτόκολλα υγιεινής και απολύμανσης στο νοσοκομείο και την κοινότητα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανώλης.

Η πόλη-λιμάνι του Ταματάβε, γνωστού και ως Τοαμασίνα, έχει περίπου 300.000 κατοίκους και μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις κρουσμάτων πνευμονικής πανώλης στη χώρα, με 261 κρούσματα και 10 θανάτους από την αρχή της επιδημίας. Ενώ η βουβωνική πανώλη μεταδίδεται μέσω μολυσμένων ψύλλων από κοινά θηλαστικά, η πνευμονική πανώλη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στη Μαδαγασκάρη καταγράφονται κάθε χρόνο κρούσματα βουβωνικής πανώλης στα οροπέδια, όπου η νόσος μεταφέρεται από αρουραίους, όμως στην πόλη δεν υπάρχουν ζώα-φορείς και δεν είχαν καταγραφεί τακτικά κρούσματα πανώλης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου καταγράφηκαν στη Μαδαγασκάρη 1.032 κρούσματα πανώλης, από τα οποία τα 695 ήταν πνευμονικής πανώλης, και 89 θάνατοι.

 

 

 

 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ 

«Δεν θέλω να ζω με αυτό το μυστικό: είχα πανώλη και θεραπεύτηκα»

Η Ινοσέντε, 33 ετών, είναι γιατρός σε ένα νοσοκομείο 45 χιλιόμετρα από το Ταματάβε, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το τοπικό νοσοκομείο.

«Για πέντε μέρες ένιωθα πολύ κουρασμένη. Πονούσα, είχα πονοκέφαλο και πόνο στο στήθος. Νόμιζα ότι είχα στηθάγχη. Στις 5 Οκτωβρίου, είχα ένα ανησυχητικό σύμπτωμα: άρχισα να κάνω αιμοπτύσεις. Καθώς είχα εκπαιδευτεί στην πνευμονική πανώλη μαζί με μερικούς συναδέλφους, πήγα στο νοσοκομείο του Ταματάβε για να κάνω εξετάσεις. Ήμουν ξεκάθαρα πιθανό κρούσμα, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι είχα πανώλη. Μου έκαναν μια ένεση και έμεινα στο νοσοκομείο. Η οικογένειά μου πανικοβλήθηκε. Από τη δεύτερη μέρα τα συμπτώματα άρχισαν να εξαφανίζονται: οι πρησμένοι αδένες, οι πονοκέφαλοι κλπ. Καθώς αισθανόμουν καλύτερα, άρχισα να βοηθάω το ιατρικό προσωπικό εκεί, παρόλο που ανάρρωνα ακόμη. Υπήρχαν πολλοί ασθενείς, πολλά κρούσματα πανώλης την πρώτη εβδομάδα της επιδημίας. Τώρα η επιδημία έχει επιβραδυνθεί. Οι γιατροί μού είπαν να πάρω δύο εβδομάδες άδεια για να ξεκουραστώ. Δεν ξέρω αν η οικογένειά μου είναι έτοιμη να με δεχτεί ξανά στο σπίτι. Λένε ότι είναι, αλλά νιώθω ότι ακόμη με φοβούνται. Γι' αυτό μένω αλλού για να μην αναστατώσω την οικογένειά μου. Έχω θετική διάθεση. Δεν θέλω να ζω με αυτό το μυστικό: είχα πανώλη και θεραπεύτηκα».

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ