fbpx Ιράκ: Οι εχθροπραξίες στη Χαουίτζα εκτοπίζουν 14.000 ανθρώπους σε γειτονικές περιοχές της επαρχίας Κιρκούκ | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Ιράκ: Οι εχθροπραξίες στη Χαουίτζα εκτοπίζουν 14.000 ανθρώπους σε γειτονικές περιοχές της επαρχίας Κιρκούκ

Η επίθεση στη Χαουίτζα (Hawijah) έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 14.000 ανθρώπων στις γειτονικές περιοχές της επαρχίας Κιρκούκ. Ανάγκη για επείγουσα φροντίδα.

Baudouin Nach/MSF

11 Οκτωβρίου 2017 – Η επίθεση στη Χαουίτζα (Hawijah) έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 14.000 ανθρώπων στις γειτονικές περιοχές της επαρχίας Κιρκούκ. Σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF), οι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Καθώς φτάνουν στα λεγόμενα σημεία εισόδου, 25 χιλιόμετρα βόρεια και 40 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της πόλης Χαουίτζα, οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως κατάλυμα, ιατρική φροντίδα και τροφή. Έως τις 5 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι 14.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι είχαν φτάσει στο σημείο ελέγχου του Debis, στους καταυλισμούς εκτοπισμένων του Daquq και στο σημείο εισόδου του Maktab Khalid από την έναρξη της επίθεσης στις 21 Σεπτεμβρίου.

Από τότε, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε διάφορες τοποθεσίες του Κιρκούκ έχουν πραγματοποιήσει 3.201 ιατρικές συνεδρίες για όσους φτάνουν από τη Χαουίτζα, συμπεριλαμβανομένων 6 τραυματιών πολέμου, μεταξύ αυτών κι ένα οκτάχρονο αγόρι, όλοι με τραύματα από εκρήξεις που προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και νάρκες.

Η Τατιάνα Κότοβα, συντονίστρια της δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κιρκούκ αναφέρει: «Ο καταυλισμός του Daquq είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος καταυλισμός στην επαρχία Κιρκούκ που δέχεται ανθρώπους που εκτοπίζονται εξαιτίας της επίθεσης στη Χαουίτζα. Φιλοξενεί περίπου 11.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή από τον Οκτώβριο του 2016. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό παρέχει ιατρική φροντίδα από τον Ιανουάριο του 2017, με εξωτερικά ιατρεία για γενικές ιατρικές συνεδρίες, θεραπεία για χρόνιες ασθένειες, όπως διαβήτη και υπέρταση, και φροντίδα ψυχικής υγείας».

Ένας 37χρονος άντρας που διέφυγε από το νότιο τμήμα της Χαουίτζα λέει: «Είναι τόσο δύσκολο να διαφύγεις από τη Χαουίτζα. Είναι ο λεγόμενος "δρόμος του θανάτου". Έπρεπε να περάσουμε από έναν στενό δρόμο ανάμεσα σε ένα βουνό και μια κοιλάδα. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν στον δρόμο αυτόν. Κάποιοι έπεσαν στην κοιλάδα. Χρειαστήκαμε 15-16 ώρες για να διαφύγουμε από την πολιορκημένη πόλη».

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε πολιορκία για σχεδόν τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν στερηθεί βασικών υπηρεσιών, όπως ιατρική φροντίδα, καθώς η υποδομή και οι εγκαταστάσεις της περιοχής δεν λειτουργούσαν κανονικά και δεν είχαν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Λόγω της πολιορκίας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα στην εμπόλεμη ζώνη, όμως τοποθετήσαμε τις δραστηριότητές μας όσο το δυνατόν πιο κοντά στις γραμμές του μετώπου προκειμένου να προσφέρουμε υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε όσους τις χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ιατρικής φροντίδας σε τραυματίες πολέμου», αναφέρει η Κότοβα.

Από την έναρξη της επίθεσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο του Καγιαράχ έχουν δεχτεί συνολικά 56 τραυματίες πολέμου. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραμένουν σε επιφυλακή στο Κιρκούκ, το Τικρίτ και το Καγιαράχ, με έναν σταθμό διαλογής και σταθεροποίησης τραυματιών έτοιμο να λειτουργήσει εάν χρειαστεί.

Η Κότοβα προσθέτει: «Όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να φύγουν από τη Χαουίτζα, οι περισσότεροι είναι ήδη εξαιρετικά ευπαθείς, και στη συνέχεια προστίθεται η σωματική και ψυχική εξάντληση από το ταξίδι. Δεχόμαστε ασθενείς σε πραγματικά κρίσιμη κατάσταση».

Ένας 40χρονος άντρας από την περιοχή λέει: «Η κατάσταση της υγείας των ανθρώπων στη Χαουίτζα είναι φρικτή. Είτε δεν υπάρχουν φάρμακα είτε είναι τόσο ακριβά που δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε. Η μητέρα μου έχει υπέρταση, δεν μπορούσαμε να βρούμε τα φάρμακά της και έτσι αποφασίσαμε να φύγουμε».

 

Η ανθρωπιστική παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά την επίθεση στη Χαουίτζα

Μέσω κινητών μονάδων, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα και φροντίδα τραυμάτων στο κέντρο διαλογής τραυματιών του Debis και στο σημείο εισόδου του Maktab Khalid σε όσους φτάνουν από τη Χαουίτζα.

Οι ομάδες ξεκίνησαν να παρέχουν ιατρική βοήθεια στα σημεία αυτά τον Νοέμβριο του 2016, κυρίως μέσω των εξωτερικών ιατρείων (για γενικές ιατρικές συνεδρίες) και με υποστήριξη για χρόνιες ασθένειες (διαβήτη, υπέρταση και άλλες).

Το διάστημα που προηγήθηκε της επίθεσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να υποστηρίζουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα δύο κύρια νοσοκομεία του Κιρκούκ με ιατρικό υλικό και εκπαίδευση για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας του Ιράκ, ώστε να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν περιστατικά τραυματιών πολέμου. Ταυτόχρονα, στο νοσοκομείο του Καγιαράχ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν χειρουργική και επείγουσα ιατρική φροντίδα σε τραυματίες πολέμου που φτάνουν από τη Χαουίτζα. Το νοσοκομείο διαθέτει 62 κλίνες, που περιλαμβάνουν μονάδα αυξημένης φροντίδας, κλίνες παρακολούθησης και δύο κλίνες ανάνηψης. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς του Καγιαράχ επισκέπτονται τους καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων, για να παρακολουθούν τη διατροφική κατάσταση όσων φτάνουν και να αξιολογούν την ανάγκη πιθανής παρέμβασης.

Νότια της Χαουίτζα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν ιατρικές δραστηριότητες με κινητές μονάδες στην επαρχία Salah al-Din τον Αύγουστο του 2016. Αυτή τη στιγμή, παρέχονται υπηρεσίες βασικής φροντίδας υγείας στον καταυλισμό του Al Alam, όπου φιλοξενούνται 9.000 εκτοπισμένοι.
 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ