fbpx Ιράκ: Χιλιάδες τραυματίες και περιστατικά παιδικού υποσιτισμού στη δυτική Μοσούλη | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Ιράκ: Χιλιάδες τραυματίες και περιστατικά παιδικού υποσιτισμού στη δυτική Μοσούλη

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται στη Μοσούλη, ο άμαχος πληθυσμός της πόλης είναι παγιδευμένος στα διασταυρούμενα πυρά με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Αφότου άρχισε η επίθεση στο δυτικό τμήμα της πόλης στις 19 Φεβρουαρίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ χιλιάδες τραυματίες έχουν διακομιστεί μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων με ασθενοφόρα.

Louise Annaud / MSF

Μέσα και γύρω από τη Μοσούλη υπάρχει έλλειψη ιατρικών πόρων για την περίθαλψη του μεγάλου αριθμού των ασθενών, ενώ τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τα επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομεία έξω από την πόλη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αριθμό των τραυματιών ούτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να μεταφέρουν τους ασθενείς που χρειάζονται περαιτέρω περίθαλψη.

«Η ανάγκη για επείγουσα ιατρική φροντίδα έχει αυξηθεί δραστικά» λέει η Δρ Isabelle Defourny, Διευθύντρια αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Έχουμε ομάδες που εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για την περίθαλψη των αντρών, γυναικών και παιδιών που έχουν τραυματιστεί από σφαίρες, εκρήξεις και οβίδες. Υπάρχουν και άλλα επείγοντα περιστατικά που απαιτούν ταχεία ιατρική φροντίδα, όπως οι έγκυες γυναίκες που πρέπει να κάνουν καισαρική.»

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέσα και γύρω από τη Μοσούλη έχουν δεχτεί περισσότερους από 1.800 ασθενείς που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα επειγόντως. Οι 1.500 χρειάζονταν περίθαλψη για τραύματα που οφείλονταν στις συγκρούσεις. Καθώς έγινε φανερό και το μέγεθος των αναγκών που δεν αφορούν τραύματα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να παρέχουν μαιευτικές υπηρεσίες στην ανατολική Μοσούλη στις αρχές Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει βοήθεια σε 100 τοκετούς και έχουν πραγματοποιήσει 80 καισαρικές.

Στις αρχές Μαρτίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να βλέπουν παιδιά από τη δυτική Μοσούλη με σοβαρό υποσιτισμό. Πραγματοποιήθηκαν ταχείες εκτιμήσεις υποσιτισμού σε δύο καταυλισμούς για ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί πρόσφατα. Σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν φύγει από τη δυτική Μοσούλη και μίλησαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δεν υπάρχει πλέον βρεφικό γάλα, παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν τώρα που έχουν αποκοπεί οι οδοί ανεφοδιασμού. Αυτό οδήγησε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να δημιουργήσουν ένα κέντρο θεραπευτικής σίτισης στο νοσοκομείο τους στο Qayyarah.

«Πρέπει επειγόντως να προσφερθεί περίθαλψη για τον υποσιτισμό και να παρέχεται επαρκής βοήθεια σε τρόφιμα στους εκτοπισμένους από τη δυτική Μοσούλη όταν φτάνουν» τονίζει η Δρ Defourny.

Παρόλο που οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν φροντίδα υγείας σε καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων, η κύρια δραστηριότητα της οργάνωσης ως τώρα είναι η παροχή επείγουσας φροντίδας. Ένας χειρουργός στο πρόχειρο νοσοκομείο τραυμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα νότια της Μοσούλης το περιέγραψε ως μία από τις πιο δύσκολες εμπειρίες στη μακρά θητεία του στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: «Η κατάσταση εδώ είναι πραγματικά κρίσιμη. Κάθε περιστατικό που έρχεται στο χειρουργείο είναι σοβαρό και σχεδόν μέρα πάρα μέρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαζικές απώλειες».

_____

Από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ τον Οκτώβριο του 2016, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αυξάνουν την ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν στην επαρχία Ninewa, καθώς εργάζονται μαζί με ιρακινό προσωπικό υγείας για να εξασφαλίσουν ότι ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας για μητέρες και παιδιά. Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην ανατολική Μοσούλη, σε κέντρα τραυμάτων και σταθμούς υγείας γύρω από την πόλη, και παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε νέους καταυλισμούς για εκτοπισμένους που έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη.

Στο Ιράκ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρικό και ανθρωπιστικό έργο σε 10 επαρχίες, με διεθνές και ντόπιο προσωπικό που αποτελείται από περισσότερους από 1.600 εργαζομένους. Προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν δέχονται χρηματοδότηση από κυβερνήσεις, θρησκευτικές επιτροπές ή διεθνείς οργανισμούς για τα προγράμματά τους στο Ιράκ και βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές από ιδιώτες σε όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσουν το έργο τους.