fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με ειδική καμπάνια την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με ειδική καμπάνια την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Δείτε την ιστορία της Λίλιαν, της γυναίκας που νίκησε το AIDS, έτσι όπως την κατέγραψε το World Party στην Κένυα. Τον Ιούνιο, η δημοφιλής εκπομπή επισκέφθηκε την Κιμπέρα, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής για ένα διαφορετικό επεισόδιο από τα συνηθισμένα, καταγράφοντας τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Εκεί γνώρισαν μια μοναδική γυναίκα, τη Λίλιαν. Η Λίλιαν είναι 32 ετών, μια νέα γυναίκα γεμάτη ζωντάνια. Γελάει δυνατά. Το χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό της.

Η Λίλιαν έχει HIV/AIDS. Η ασθένεια θα μπορούσε να την έχει καταβάλει, θα μπορούσε να μην είναι καν στη ζωή. Η Λίλιαν όμως, όταν βρέθηκε θετική στον ιό στα 27 της κι ενώ ήταν έγκυος, πήγε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ξεκίνησε αμέσως την αντιρετροϊκή θεραπεία.

«Ήμουν έγκυος και έπρεπε να προστατέψω το μωρό μου» σημειώνει η ίδια. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν πρόγραμμα για την πρόληψη μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί και εντάχθηκα σε αυτό. Η κόρη μου γεννήθηκε υγιής και νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη γι’ αυτό».

Έκτοτε η Λίλιαν ακολουθεί πιστά τη θεραπεία κι έχει καταφέρει ο ιός να μην είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα της. Μεγαλώνει μόνη της τις δύο κόρες της και εργάζεται πλέον διδάσκοντας και συμβουλεύοντας μητέρες και νεαρά κορίτσια για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία.

Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις γυναίκες όπως η Λίλιαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη θεραπεία που χρειάζονται για να ζήσουν.

Κάνε τους το δώρο των φαρμάκων κατά του HIV/AIDS σήμερα στην ειδική καμπανιά που δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1/12) 

Στόχος της καμπάνιας είναι να συγκεντρωθει η αντιρετροϊκή θεραπεία 25 γυναικών για έναν χρόνο. Με μόλις 10 ευρώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλύπτουν τα έξοδα για τα αντιρετροϊκά φάρμακα ενός ολόκληρου μήνα.

Δείτε την ιστορία της Λίλιαν όπως την κατέγραψε το World Party εδώ:

 

 

«Αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση ή το ίντερνετ δεν συμβαίνουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν αλλά είναι πραγματικότητα. Πριν έρθουμε στην Κένυα, είχαμε στο μυαλό μας εικόνες ακόμη πιο δύσκολες. Είδαμε όμως στην πράξη ότι υπάρχει αποτέλεσμα όταν κάποιος προσπαθεί. Κι εδώ προσπαθούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Σε μια άλλη περίπτωση αυτός που προσπαθεί μπορεί να είμαι εγώ και εσείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το συνειδητοποιήσεις και να θέλεις να προσφέρεις», δήλωσαν οι παρουσιαστές της εκπομπής World Party Σάκης Tανιμανίδης και Γιώργος Μαυρίδης.

 

​Περίπου 250.000 άνθρωποι, συνωστίζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής. Η πλειοψηφία του πληθυσμού θα πρέπει να επιβιώσει καθημερινά μέσα στην απόλυτη φτώχεια, σε αυτοσχέδιες παράγκες από τσίγκο, λαμαρίνες και άλλα ευτελή υλικά, χωρίς καν πρόσβαση τις περισσότερες φορές σε νερό, ηλεκτρικό, τουαλέτες και εγκαταστάσεις υγιεινής. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν τους κατοίκους ακόμη πιο ευάλωτους σε μια σειρά από ασθένειες, σε μια χώρα που ήδη διατηρεί πολύ υψηλά ποσοστά σε μεταδιδόμενες ασθένειες όπως είναι το HIV/AIDS και η φυματίωση. Η Κένυα είναι η τρίτη Αφρικανική χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά φυματίωσης, ενώ 1.6 εκατομμύρια Κενυατών ζουν με HIV/AIDS, με μόλις τους μισούς να λαμβάνουν την απαραίτητη αντιρετροϊκή θεραπεία. Στις 100.000 νέες μολύνσεις HIV που προκύπτουν κάθε χρόνο στην Κένυα, περισσότερες από 13.000 μολύνσεις αφορούν σε παιδιά κάτω των 14 ετών.