fbpx Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διανέμουν τρόφιμα σε 10.500 εκτοπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους στον βορρά | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διανέμουν τρόφιμα σε 10.500 εκτοπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους στον βορρά

Από τις 22 Δεκεμβρίου, ομάδες της οργάνωσης έχουν διανείμει σχεδόν 100 τόνους τροφίμων σε επτά σημεία στα οποία έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι άνθρωποι στις περιοχές Kabo, Gbazara και Moyenne Sido.

© MSF

Bangui/Βαρκελώνη, 12 Ιανουαρίου 2017 – Περίπου 10.500 άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχουν λάβει έκτακτη βοήθεια σε τρόφιμα από τη διεθνή ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières.

Από τις 22 Δεκεμβρίου, ομάδες της οργάνωσης έχουν διανείμει σχεδόν 100 τόνους τροφίμων σε επτά σημεία στα οποία έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι άνθρωποι στις περιοχές Kabo, Gbazara και Moyenne Sido. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν ξέσπασε η βία στη χώρα πριν από δύο χρόνια και δεν μπορούν να επιστρέψουν εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη διανομή τροφίμων, που δεν αποτελεί συνηθισμένη ενέργεια για τις ιατρικές ομάδες τους, ως προληπτική ενέργεια, όταν διαπίστωσαν ότι οι εκτοπισμένοι λάμβαναν ανεπαρκείς ποσότητες τροφίμων.

Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη χρηματοδότησης όσον αφορά την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία ανάγκασε την οργάνωση να περικόψει τη βοήθεια σε τρόφιμα σχεδόν στο μισό.

«Είδαμε ότι η κατάσταση για πολλούς εκτοπισμένους ήταν πολύ εύθραυστη» λέει η Maria Simon, συντονίστρια των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. «Κανονικά οι δραστηριότητές μας δεν περιλαμβάνουν διανομές τροφίμων. Ύστερα όμως από τις πρόσφατες συγκρούσεις στο Kaga Bandoro και Bambari, άλλες οργανώσεις αναγκάστηκαν να διαθέσουν πόρους στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν, γεγονός που μας παρακίνησε να δράσουμε.»

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σχεδίαζε να χορηγήσει βοήθεια σε 700.000 ανθρώπους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την προσεχή χρονιά, ωστόσο η έλλειψη πόρων ανάγκασε την οργάνωση να μειώσει στο μισό την ποσότητα των τροφίμων που θα λάβει κάθε άτομο, καθώς και να περιορίσει τους αποδέκτες σε μόλις 400.000 ανθρώπους.

Ως απάντηση, ο Συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όμως ούτε αυτό το ποσό θα καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες των ανθρώπων.

Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι –το 40% του πληθυσμού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας– χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα.

Καθένα από τα 2.000 νοικοκυριά στα οποία διένειμαν τρόφιμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβε 36 κιλά ρύζι, 5 κιλά φασόλια, λάδι, αλάτι και ζάχαρη. Παράλληλα, οι ιατρικές ομάδες της οργάνωσης πραγματοποίησαν προληπτικές δραστηριότητες για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, που περιλάμβαναν τον εμβολιασμό σχεδόν 3.000 παιδιών κάτω των 15 ετών για κοινές παιδικές ασθένειες. Επίσης, οι ομάδες έλεγξαν τη διατροφική κατάσταση των εκτοπισμένων, τους εξέτασαν για ελονοσία, τους έκαναν αποπαρασίτωση και τους έδωσαν συμπληρώματα βιταμίνης Α. Ακόμη, οι έγκυες γυναίκες εμβολιάστηκαν και τους δόθηκαν συμπληρώματα σιδήρου και φυλλικού οξέος.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα και η κατάστασή τους χειροτερεύει» λέει η Simon. «Βλέπουμε τη δυστυχία που προκαλεί η ανθρωπιστική κρίση και οι συγκρούσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν τώρα από διεθνείς δωρητές, υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται σε μια χώρα που έχει γνωρίσει μεγάλη δυστυχία και παραμέληση».

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1996. Σήμερα απασχολούν στη χώρα 2.400 ντόπιους εργαζομένους, καθώς και διεθνές προσωπικό 230 ατόμων. Από το 2013, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διπλασιάσει το επίπεδο ιατρικής υποστήριξης που παρέχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούν περίπου 20 προγράμματα στη χώρα παρέχοντας δωρεάν φροντίδα υγείας, που περιλαμβάνει παιδιατρική φροντίδα, εμβολιασμούς, φροντίδα υγείας και εγχειρήσεις για μητέρες, καθώς και περίθαλψη για ασθένειες όπως το AIDS και η φυματίωση.