fbpx Συρία: Μία ακόμα μαύρη ημέρα στο Χαλέπι | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Συρία: Μία ακόμα μαύρη ημέρα στο Χαλέπι

Συρία: Μία ακόμα μαύρη ημέρα στο Χαλέπι

19 Νοεμβρίου, 2016 - Το μοναδικό εξειδικευμένο παιδιατρικό νοσοκομείο στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι δέχθηκε επίθεση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, μετά τον πρώτο βομβαρδισμό στις 15 Νοεμβρίου. Από τον νέο βομβαρδισμό καταστράφηκαν και οι τρεις όροφοι του κτηρίου και το νοσοκομείο τέθηκε εκτός λειτουργίας. Τρία επιπλέον νοσοκομεία δέχθηκαν στοχευμένα χτυπήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί μεταξύ του προσωπικού και των ασθενών. Πρόκειται για δύο χειρουργικές κλινικές και το μεγαλύτερο γενικό νοσοκομείο, τα οποία τέθηκαν και αυτά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα για το ανατολικό Χαλέπι. Η σφοδρότητα των βομβαρδισμών έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα λίγα, εναπομείναντα νοσοκομεία που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους εγκλωβισμένους», σημειώνει η Teresa Sancristoval, Συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οι επιθέσεις κατέστρεψαν ολόκληρα νοσοκομεία, ηλεκτρικές γεννήτριες, δωμάτια και θαλάμους στα επείγοντα περιστατικά, αναγκάζοντας τις δομές αυτές υγείας να αναστείλουν κάθε ιατρική δραστηριότητα. Δεν είμαστε μόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που καταδικάζουμε τις τυφλές και εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων και των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων. Είναι παραβιάσεις οι οποίες καταγγέλλονται από το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Το μήνυμα είναι απλό και δεν ξέρω πώς να το πω πιο δυνατά: Σταματήστε τους βομβαρδισμούς κατά των νοσοκομείων!».

Τα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι έχουν δεχθεί περισσότερες από 30 ξεχωριστές επιθέσεις από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία τον Ιούλιο. Όλα τα νοσοκομεία αυτά υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και από άλλους οργανισμούς.

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση: «Η πολιορκία και ο βομβαρδισμός στο ανατολικό Χαλέπι επιδεινώνουν μια τραγική υγειονομική κρίση»

Μια τραγωδία εκτυλίσσεται, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα. Έπειτα από μήνες πολιορκίας και τυφλών βομβαρδισμών από τις συριακές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, ο πληθυσμός στο ανατολικό Χαλέπι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, ενώ το σύστημα υγείας της πόλης είναι διαλυμένο.

Για τους 250.000 ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Επιπλέον, δεν είναι δυνατός ο ανεφοδιασμός με τρόφιμα και ιατρικό υλικό. Από το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφοδιάζουν οκτώ νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι με ιατρικό υλικό, φάρμακα και χειρουργικά κιτ που σώζουν ζωές, στέλνοντας φορτηγά κάθε τρεις μήνες. Η τελευταία φορά που οι ομάδες μας κατάφεραν να περάσουν κάποια είδη ήταν τον Αύγουστο, στη διάρκεια της σύντομης περιόδου που είχε σπάσει η πολιορκία από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Εντωμεταξύ, και τα οκτώ νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί, από μία έως έξι φορές. Συνολικά έχουν χτυπηθεί 27 φορές, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να σταματούν εντελώς να λειτουργούν. Το προσωπικό κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση τούς υπερβαίνει: πιστεύεται ότι δεν έχουν απομείνει περισσότεροι από 32 γιατροί.

Οι γιατροί αυτοί δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να βοηθήσουν. Στη διάρκεια των σφοδρών αεροπορικών επιδρομών μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και 436 παιδιά. Οι ασθενείς πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετά χειρουργεία και αρκετοί γιατροί.

Συχνά οι τραυματίες δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον έξι ασθενοφόρα έχουν γίνει στόχος και ορισμένα έχουν καταστραφεί. Υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών. Το ιατρικό υλικό, τα καύσιμα για τις γεννήτριες, το πόσιμο νερό και σχεδόν κάθε άλλο είδος πρώτης ανάγκης εξαντλούνται.

Οι ιατρικές επιπτώσεις της διαβίωσης σε αυτό το περιβάλλον είναι δραματικές. Οι γιατροί που υποστηρίζουμε ανησυχούν για μια πιθανή αύξηση του υποσιτισμού στα μικρά παιδιά και των υδατογενών νόσων. Κάποιες μητέρες είναι πολύ αδύναμες για να θηλάσουν, ενώ η έλλειψη βρεφικού γάλακτος και άλλων βασικών ειδών έχει ως συνέπεια θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει διακοπεί. Όλα αυτά συνιστούν μεγάλη απειλή για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως παιδιά, εγκυμονούσες γυναίκες και ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Αυτό που απαιτείται είναι η παύση όλων των τυφλών αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές αμάχων, ο σεβασμός των ιατρικών δομών και των ασθενών, καθώς και η λήξη της καταστροφικής πολιορκίας.

Όσοι είναι σοβαρά τραυματίες ή άρρωστοι πρέπει να διακομιστούν σε ασφαλείς περιοχές για περίθαλψη. Πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ιατρικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας και να δοθεί μια ανακούφιση σε μια πόλη που καταρρέει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό με το λεπτό».

 

 

 

Οι τελευταίες επιθέσεις σε νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι αποδυναμώνουν κι άλλο την ιατρική φροντίδα

 

Γκαζίαντεπ/Αμμάν, 15 Οκτωβρίου 2016    -   Η 14η Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη μέρα ως τώρα για το πολύπαθο σύστημα υγείας του πολιορκημένου ανατολικού Χαλεπίου, με επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε τέσσερα νοσοκομεία και σε ένα ασθενοφόρο, με απολογισμό δύο γιατρούς τραυματίες και έναν οδηγό ασθενοφόρου νεκρό, ανακοίνωσε σήμερα η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières. Πρόκειται για το χειρότερο πλήγμα στις δομές υγείας από τις αεροπορικές επιδρομές των συριακών και ρωσικών δυνάμεων αφότου κατέρρευσε η σύντομη εκεχειρία στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το νέο αυτό πλήγμα είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των βομβαρδισμών στην πολιορκημένη πόλη της βόρειας Συρίας, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 467 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και 98 παιδιά, το διάστημα μεταξύ 11 και 13 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αναφορές της τοπικής Διεύθυνσης Υγείας και του ιατροδικαστικού κέντρου του ανατολικού Χαλεπίου. Οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι, καθώς πολλές οικογένειες θάβουν οι ίδιες τους νεκρούς τους αντί να φέρνουν τις σορούς στα νοσοκομεία.

«Είναι σαφές ότι οι τυφλοί βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί» λέει ο Carlos Francisco, Επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία. «Ένα από τα νοσοκομεία που χτυπήθηκαν χθες υπέστη τεράστιες καταστροφές. Ήταν ένα μεγάλο κέντρο τραυμάτων που είχε χτυπηθεί ήδη τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η συχνότητα των επιθέσεων είναι τέτοια που το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τις λιγοστές δυνατότητες που διαθέτει ακόμη, σε μια πόλη που καταρρέει μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα. Είναι σαφές ότι η Συρία και η Ρωσία, καταστρέφοντας τα λιγοστά μέρη που απομένουν στα οποία μπορούν να σωθούν ζωές, έχουν βάλει στο στόχαστρο την ανθρώπινη ζωή στο ανατολικό Χαλέπι.»

Σύμφωνα με αναφορές που κοινοποιήθηκαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα από νοσοκομειακές πηγές, ο αποθηκάριος ενός από τα νοσοκομεία υπέστη εγκαύματα και δύο γιατροί τραυματίστηκαν στη χθεσινή επίθεση. Μέχρι χθες, είχαν απομείνει μόλις 35 γιατροί για έναν πολιορκημένο πληθυσμό περίπου 250.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 7 είναι χειρουργοί με τις δεξιότητες που απαιτεί η περίθαλψη των πολλών τραυματιών πολέμου, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας. Αφότου ξεκίνησε η πολιορκία στο ανατολικό Χαλέπι τον Ιούλιο, έχουν χτυπηθεί νοσοκομεία 27 φορές, ενώ όλα ανεξαιρέτως τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς σε αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, κατά τον χθεσινό βομβαρδισμό καταστράφηκε ολοσχερώς ένα ασθενοφόρο της Al Sham Humanitarian Foundation (AHF), μιας ΜΚΟ η οποία παρέχει δωρεάν ιατρική βοήθεια στους κατοίκους της Συρίας από το 2011, και σκοτώθηκε ο οδηγός του ασθενοφόρου. Η Διεύθυνση Υγείας ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μόνο 11 ασθενοφόρα κινούνται πλέον στην πόλη, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων και της έλλειψης ανταλλακτικών εξαιτίας του αποκλεισμού. Υπάρχει επίσης ένας μικρός αριθμός οχημάτων για την επείγουσα μεταφορά των τραυματιών από εθελοντές και ΜΚΟ όπως η AHF.

«Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: όλα τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να επιτρέψουν –τώρα, πριν να είναι πολύ αργά– την ασφαλή διακομιδή των σοβαρά τραυματιών και ασθενών από το ανατολικό Χαλέπι, καθώς και την είσοδο βασικών ιατρικών προμηθειών και ζωτικών αγαθών για έναν πληθυσμό που υποφέρει όχι μόνο από τους συνεχείς βομβαρδισμούς αλλά και από την απουσία οποιασδήποτε βοήθειας» λέει ο Pablo Marco, Διευθυντής αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μέση Ανατολή.

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τα περιθώρια στενεύουν για τα παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι

 

13 Οκτωβρίου 2016 – Τα παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στους τυφλούς βομβαρδισμούς από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 320 παιδιά τραυματίστηκαν και 114 σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μόνο, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières.

Επιπλέον, τα παιδιά δεν μπορούν να λάβουν βασικά εμβόλια, ενώ υπάρχουν αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων υδατογενών νόσων.

Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής Διεύθυνσης Υγείας, αφότου ξανάρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στις 23 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια σύντομη εκεχειρία, τραυματίζονται καθημερινά 17 παιδιά κατά μέσο όρο.

Σε αυτόν τον υπολογισμό όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι απώλειες που σημειώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες, οπότε κλιμακώθηκαν οι βομβαρδισμοί. Από την έναρξη του πολέμου της Συρίας το 2011 μέχρι τον φετινό Απρίλιο, η Διεύθυνση Υγείας έχει καταγράψει 5.200 θανάτους παιδιών στο Χαλέπι.

«Η διεθνής κοινότητα έχει αναισθητοποιηθεί στις εικόνες νεκρών παιδιών που ανασύρονται από τα συντρίμμια των χτυπημένων από βόμβες κτιρίων. Έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Πλήττονται όλοι οι χώροι του άμαχου πληθυσμού, καταστρέφονται σχολεία. Η πραγματικότητα είναι ότι παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα σε μια πόλη που έχει γίνει πεδίο βολής» λέει ο Carlos Francisco, Επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία.

Τα νοσοκομεία αναφέρουν ότι επειδή η πρόσβαση των ασθενών στις ιατρικές δομές δεν είναι εύκολη, κάποιοι άνθρωποι με τραύματα που αντιμετωπίζονται εύκολα αναπτύσσουν επιπλοκές ή φτάνουν καθυστερημένα στις δομές λόγω της απρόβλεπτης φύσης του πολέμου, και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτό.

 

 

 

 

«Εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών και της πολιορκίας στο ανατολικό Χαλέπι, πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους. Κάποια παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά και θα μείνουν ανάπηρα για την υπόλοιπη ζωή τους. Άλλα υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα. Βλέπουμε επιπτώσεις που θα επιδρούν στα παιδιά για πολλά χρόνια» λέει ο Pablo Marco, Διευθυντής αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μέση Ανατολή.

Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει όχι μόνο λόγω των αεροπορικών επιδρομών αλλά και επειδή τα προγράμματα βασικής παιδιατρικής φροντίδας έχουν περιοριστεί ή σταματήσει.

«Στο παρελθόν πραγματοποιούνταν εκστρατείες εμβολιασμού πόρτα-πόρτα και εκτεταμένα προγράμματα ανοσοποίησης στο ανατολικό Χαλέπι, όμως έχουν σταματήσει πλέον, καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στην πόλη εμβόλια και προμήθειες» λέει ο Δρ Hassan Nerabani, που εργάζεται στη Διεύθυνση Υγείας του Χαλεπίου. «Οι ιατρικές ομάδες που εργάζονται στο ανατολικό Χαλέπι επίσης δεν επαρκούν. Ο αριθμός των τραυματιών πολέμου είναι τεράστιος, και η προτεραιότητα του ιατρικού προσωπικού είναι να σώζει ζωές. Πολλά παιδιατρικά προγράμματα έχουν διακοπεί.»

Καθώς οι πηγές καθαρού νερού λιγοστεύουν, τα νοσοκομεία αναφέρουν ότι τα παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι υποφέρουν από διάρροια και αφυδάτωση. Κάποιες αντλίες νερού έχουν χτυπηθεί από τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ για τις άλλες τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους εξαντλούνται. «Βλέπουμε πολλά παιδιά με ηπατίτιδα Α εξαιτίας της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού. Επίσης, η έλλειψη τροφίμων και βρεφικού γάλακτος είναι υπεύθυνη για ορισμένα σοβαρά κρούσματα υποσιτισμού» λέει ο Δρ Nerabani.

Η πολιορκία έχει επιπτώσεις και στην εκπαίδευση. Αφότου ξανάρχισαν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 7 από τα 100 σχολεία που απομένουν στο ανατολικό Χαλέπι έχουν χτυπηθεί από βόμβες, ένα από αυτά δύο φορές, ενώ έχει σκοτωθεί ένας δάσκαλος, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών. «Οι γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο» λέει ο Mohammed Bakir, από την Επιτροπή Δασκάλων του ανατολικού Χαλεπίου.

«Όλα τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να διασφαλίσουν την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση του ιατρικού και ανθρωπιστικού προσωπικού, καθώς και την έγκαιρη διακομιδή των σοβαρά τραυματιών και ασθενών σε περιοχές όπου θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και θα αισθάνονται ασφαλείς» λέει ο Marco.

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση, 11 Οκτωβρίου 2016  

Συρία: Επικίνδυνη ακόμα και η πρόσβαση στα νοσοκομεία στο πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι 

 

Τα λιγοστά νοσοκομεία που απομένουν στο ανατολικό Χαλέπι, τα οποία ήδη κατακλύζονται από τραυματίες, αντιμετωπίζουν άλλη μια δυσκολία: την περισυλλογή των ανθρώπων που τραυματίζονται στις αεροπορικές επιδρομές. Μόλις 11 ασθενοφόρα εξακολουθούν να κινούνται στην πολιορκημένη πόλη, καθώς άλλα 8 είναι ακινητοποιημένα και χρειάζονται εκτεταμένες επισκευές, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF).

«Όχι μόνο έχουν χτυπηθεί νοσοκομεία τουλάχιστον 23 φορές αφότου ξεκίνησε η πολιορκία τον Ιούλιο, αλλά πλήττονται και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους τραυματίες. Σήμερα πάλι, μια κλινική στο ανατολικό Χαλέπι που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα βομβαρδίστηκε» αναφέρει ο Κάρλος Φρανθίσκο (Carlos Francisco), Επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία. «Είναι μια υπενθύμιση ότι οι κανόνες του πολέμου παραβιάζονται διαρκώς στη Συρία.»

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, τα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι δέχθηκαν τουλάχιστον 1.384 τραυματίες, κατά μέσο όρο 86 την ημέρα, σύμφωνα με την τοπική Διεύθυνση Υγείας. Όμως η πρόσβαση στους τραυματίες γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς κινούνται μόλις 11 ασθενοφόρα για 250.000 ανθρώπους. Πέντε ασθενοφόρα δέχτηκαν απευθείας πλήγματα από βόμβες τον περασμένο μήνα και δύο από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ακόμα, στις επιθέσεις τραυματίστηκαν οδηγοί και διασώστες, δύο από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με το σύστημα ασθενοφόρων του ανατολικού Χαλεπίου, το οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Υγείας.

Οι ιατρικές οργανώσεις στο Χαλέπι αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται τακτικά διπλές επιθέσεις. «Μόλις φτάσουν οι ομάδες διάσωσης, τα αεροπλάνα χτυπούν το ίδιο σημείο για δεύτερη φορά, με συνέπεια περισσότερους νεκρούς και τραυματίες και περισσότερα κατεστραμμένα ασθενοφόρα» λέει ο Ahmad Sweid, Διευθυντής του συστήματος ασθενοφόρων. «Χάνουμε εκπαιδευμένο προσωπικό και οχήματα. Επιπλέον, εξαιτίας της πολιορκίας δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα μας.» Καθώς συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί, η κατάσταση των δρόμων γίνεται όλο και χειρότερη, αναγκάζοντας τους οδηγούς να κάνουν συνεχώς παρακάμψεις.

«Μετά από μια επίθεση, προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους επιζώντες από ένα κτίριο όταν δεχτήκαμε και δεύτερη επίθεση» λέει ο Hasan Al Humsi, οδηγός ασθενοφόρου που τραυματίστηκε ελαφρά στην επίθεση. «Ευτυχώς τα καταφέραμε. Η θέλησή μας να κάνουμε τη δουλειά μας μάς δίνει τη δύναμη να σώζουμε γυναίκες και παιδιά.»

«Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί το δράμα των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι, που βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια σφοδρή μάχη χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής» λέει ο Pablo Marco, Διευθυντής αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Μέση Ανατολή. «Η Συρία και η Ρωσία πρέπει να σταματήσουν τους τυφλούς βομβαρδισμούς της πόλης. Όλα τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη διακομιδή των σοβαρά τραυματιών και ασθενών.»

Το σύστημα ασθενοφόρων της Διεύθυνσης Υγείας στο ανατολικό Χαλέπι στελεχώνεται από μια ομάδα 35 οδηγών και διασωστών. Λειτουργούν επίσης μικρότερες υπηρεσίες για την επείγουσα μεταφορά των τραυματιών, από εθελοντές και ΜΚΟ.

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση, 10 Οκτωβρίου 2016

Συρία: Μόνο 35 γιατροί για εκατοντάδες τραυματίες στο ανατολικό Χαλέπι 

Κατά την έναρξη της πολιορκίας τον Ιούλιο από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, πολλοί από τους γιατρούς που εργάζονταν στο ανατολικό Χαλέπι είχαν διαφύγει στην Τουρκία.

Σήμερα αρκετοί από αυτούς «παρακολουθούν με μεγάλη λύπη την εξέλιξη της κρίσης, καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν έναν πληθυσμό σε απόλυτη ανάγκη» δηλώνει ο Carlos Francisco, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία.

«Γνωρίζουμε ότι αρκετοί γιατροί έχουν εκφράσει την προθυμία τους να επιστρέψουν το συντομότερο εάν δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», συμπληρώνει.

Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει μόνο 35 γιατροί στο ανατολικό Χαλέπι και μόνο επτά από αυτούς είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις.

 

 

 

 

 

«Οι ασθενείς έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα στα λίγα εναπομείναντα και περιορισμένης λειτουργικότητας νοσοκομεία. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι, καθώς εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο», αναφέρει ο Francisco.

Μέσα σε τρεις μέρες, από τις 6 ως τις 8 Οκτωβρίου, τα νοσοκομεία στο ανατολικό Χαλέπι δέχθηκαν τουλάχιστον 98 τραυματίες, ανάμεσά τους 11 παιδιά, ενώ 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις.

«Τραυματίες κοιμούνται μπροστά στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια σφοδρών βομβαρδισμών γιατί οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι», δήλωσε ο Ahmed Laila, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγείας στο ανατολικό Χαλέπι.

Ακόμα, τα νοσοκομεία και οι ιατρικές οργανώσεις ανησυχούν για τα αποθέματα καυσίμων, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία των ιατρικών δομών και η παρέμβαση των ασθενοφόρων.

Σήμερα στο ανατολικό Χαλέπι κινούνται 21 ασθενοφόρα τη στιγμή που ο πληθυσμός της περιοχής υπολογίζεται στις 250.000, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

«Ο αποκλεισμός έχει οδηγήσει σε έλλειψη καυσίμων. Οι ιατρικές δομές είναι στο όριο της λειτουργίας τους και αυτό μπορεί να στοιχίσει την απώλεια σωτήριων ενεργειών για την ανθρώπινη ζωή», επισημαίνει ο Pablo Marco, διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μέση Ανατολή.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ρωσία και η Συρία πρέπει να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τώρα και να συνταχθούν με τους κανόνες διεξαγωγής του πολέμου προκειμένου να περιοριστούν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού» τονίζει ο Pablo Marco.

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση, 5 Οκτωβρίου 2016


Συρία: Εκατοντάδες τραυματίες καταδικάζονται σε βέβαιο θάνατο μετά τις τελευταίες ρωσικές και συριακές αεροπορικές επιδρομές

 

Το ανατολικό Χαλέπι ζει τους πιο ανηλεείς βομβαρδισμούς από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.  Η πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένη.

 

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους 377 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας, η οποία καταγράφει μόνο τις απώλειες που έχουν επιβεβαιωθεί στα νοσοκομεία.

H αναζήτηση ιατρικής φροντίδας εγκυμονεί επίσης κινδύνους, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 23 επιθέσεις στα οκτώ νοσοκομεία που έχουν απομείνει στο ανατολικό Χαλέπι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου δύο νοσοκομεία που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καταστράφηκαν από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς. Μια τράπεζα αίματος καταστράφηκε επίσης.

Παρά τις καταστροφές, οι ιατρικές ομάδες στις τρεις εγκαταστάσεις κατάφεραν να τις κρατήσουν ανοικτές.

 

 

 

Την 1η Οκτωβρίου ένα μεγάλο νοσοκομείο τραύματος υπέστη τόσο σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς που αναγκάστηκε να κλείσει.

Δύο μέρες αργότερα, ενώ γίνονταν εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών, η περιοχή βομβαρδίστηκε και πάλι, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να σκοτωθούν και το νοσοκομείο να υποστεί περαιτέρω καταστροφές.

Στις 2 Οκτωβρίου ένα χειρουργικό νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, αλλά παρέμεινε ανοικτό.

«Τα λίγα εναπομείναντα νοσοκομεία καταρρέουν υπό το βάρος της ροής εκατοντάδων τραυματιών που κείτονται στο πάτωμα, τους θαλάμους και τους διαδρόμους»,  λέει ο Pablo Marco, διευθυντής αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μέση Ανατολή. «Οι γιατροί χειρουργούν τα θύματα των βομβαρδισμών στον εγκέφαλο και την κοιλιακή χώρα, στο πάτωμα της πτέρυγας των επειγόντων περιστατικών ελλείψει διαθέσιμων χειρουργείων. Η Ρωσία και η Συρία πρέπει να σταματήσουν αυτό το μακελειό τώρα».

 

 

Δείτε προηγούμενες ενημερώσεις

 

[26/9] Συρία: 23 νεκροί και 145 τραυματίες μετά από μέρες έντονων βομβαρδισμών στο Χαλέπι 

 

[20/9] Συρία: Ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση σε κομβόι μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας   

 

  [9/9] Χαλέπι: «Δεχόμαστε επίθεση σχεδόν κάθε μέρα, είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις εδώ»  

 

 

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν οκτώ νοσοκομεία στο Χαλέπι. Λειτουργούν έξι ιατρικές εγκαταστάσεις σε όλη τη βόρεια Συρία και υποστηρίζουν περισσότερα από 150 κέντρα υγείας και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, πολλά από αυτά σε περιοχές υπό πολιορκία.