fbpx Συρία: Ο πόλεμος στοχεύει τους αμάχους | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Συρία: Ο πόλεμος στοχεύει τους αμάχους

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία έχει εισέλθει στον έκτο χρόνο, οι γυναίκες και τα παιδιά πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα. Οι άμαχοι και οι κατοικημένες περιοχές εξακολουθούν να πλήττονται από τις αιματηρές συγκρούσεις, είτε στοχευμένα είτε ως παράπλευρη απώλεια, ενώ ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις υγείας, αντί να προστατεύονται, αποτελούν στόχο.

Συρία: Ο πόλεμος στοχεύει τους αμάχους


Σε μια έκθεση που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύσαμε τον Απρίλιο, περιγράφουμε λεπτομερώς τον απολογισμό του πολέμου όσον αφορά τους αμάχους και τις ιατρικές δομές, με βάση στοιχεία από 70 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζουμε στη βορειοδυτική, τη δυτική και την κεντρική Συρία. Συνολικά, το 2015, καταγράφηκαν στις ιατρικές  δομές 154.647 τραυματίες πολέμου και 7.009 νεκροί, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αντιπροσωπεύουν το 30-40% των θυμάτων. «Η έκθεση βασίζεται μόνο στις ιατρικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο συνολικός αριθμός των γυναικών και των παιδιών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη Συρία, καθώς και ο συνολικός αριθμός των ιατρικών εγκαταστάσεων που δέχθηκαν επίθεση, είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε η Δρ Τζοάν Λιου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Στην ίδια έκθεση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποκαλύπτουμε ότι 23 άνθρωποι, ιατρικό προσωπικό από τη Συρία, σκοτώθηκαν, 58 τραυματίστηκαν, ενώ 63 νοσοκομεία και κλινικές που υποστηρίζονται από την οργάνωση βομβαρδίστηκαν ή δέχθηκαν επίθεση σε 94 διαφορετικές περιπτώσεις. Το 2016, τουλάχιστον 17 δομές υγείας έχουν βομβαρδιστεί στη χώρα, από τις οποίες οι 6 υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Μόνο σε μία επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, ένα νοσοκομείο που υποστηρίζουμε στην επαρχία Ιντλίμπ, καταστράφηκε από διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα το θάνατο 25 ανθρώπων, από τους οποίους οι 9 ήταν μέλη του προσωπικού. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, βομβαρδίστηκε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο που υποστηρίζαμε στο Χαλέπι. Στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και ανάμεσά τους ένας από τους τελευταίους παιδιάτρους που είχαν απομείνει στην περιοχή.

 


Το σύστημα Υγείας της Συρίας έχει πια καταστραφεί. Η πρόσβαση στη βασική ιατρική φροντίδα έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη λόγω έλλειψης προμηθειών και ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού ή εξαιτίας των επιθέσεων σε ιατρικές δομές. Από τους εκτιμώμενους 2.500 γιατρούς που εργάζονταν στο Χαλέπι όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις, αυτή τη στιγμή παραμένουν μερικές δεκάδες στα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στην πόλη. Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν την πόλη, εκτοπίστηκαν μέσα στη χώρα, έπεσαν θύματα απαγωγής ή σκοτώθηκαν.

Οι επιπτώσεις στην υγεία, αποτελούν μέρος μόνο των σαρωτικών συνεπειών που έχει επιφέρει ο πόλεμος στη ζωή των ανθρώπων. Οι θάνατοι, οι τραυματισμοί και οι αναγκαστικοί εκτοπισμοί είναι άνευ προηγουμένου. Οι νεκροί υπολογίζονται στους 220.000, 12.000.000 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, 8.000.000 έχουν εκτοπιστεί μέσα στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς βρίσκονται υπό πολιορκία και 4.000.000 έχουν γίνει πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες. Ολόκληρες γειτονιές έχουν κατεδαφιστεί και άλλες είναι χωρίς ηλεκτροδότηση και τρεχούμενο νερό.

 

Πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη Συρία, είναι ανήμποροι να συνεχίσουν το ταξίδι τους καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αντιμέτωποι με κλειστά σύνορα.

 

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία

Παρά τις τεράστιες ανάγκες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες στην παροχή βοήθειας μέσα στη Συρία. Παρόλα αυτά, λειτουργούμε 6 δομές υγείας στα βόρεια της χώρας και υποστηρίζουμε περισσότερες από 150 ιατρικές δομές. Παράλληλα προσφέρουμε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις γειτονικές χώρες και σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

 

Επιμέλεια:  Μήτση Περσάνη

Υπεύθυνη Έντυπης Επικοινωνίας

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 93 του περιοδικού «Χωρίς Σύνορα»

Δείτε ολόκληρο το τεύχος εδώ

 

 

 

 

ΕΚΔΟΣΗ
Το πρώτο εξάμηνο του 2016 μας έφερε αντιμέτωπους με δύο μεγάλες προκλήσεις. Οι επιθέσεις σε...