fbpx Βόρεια Υεμένη: Απόσυρση του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από 6 νοσοκομεία | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Βόρεια Υεμένη: Απόσυρση του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από 6 νοσοκομεία

Λόγω των τυφλών βομβαρδισμών και την απουσία αξιόπιστων εγγυήσεων από τον συνασπισμό που ηγείται η Σαουδική Αραβία

Βόρεια Υεμένη: Απόσυρση του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από 6 νοσοκομεία
Η απόφαση για απομάκρυνση του προσωπικού ποτέ δεν λαμβάνεται εύκολα. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή όταν δεν υπάρχουν αξιόπιστες εγγυήσεις ότι τα εμπόλεμα μέρη σε μια σύρραξη θα σεβαστούν το καθεστώς προστασίας των ιατρικών δομών, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών.

Sanaa - 18 Αυγούστου 2016. Έπειτα από τον αεροπορικό βομβαρδισμό στις 15 Αυγούστου του νοσοκομείου Abs στην επαρχία Hajjah της Υεμένης, που προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 24, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) αποφάσισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν στις επαρχίες Saada και Hajjah στη Βόρεια Υεμένη, συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Haydan, Razeh, Al Gamouri και Yasnim στη Saada και τα νοσοκομεία Abs και Al Gamouri στη Hajjah. Η επίθεση στο νοσοκομείο Abs είναι η τέταρτη και πιο πολύνεκρη που πραγματοποιείται σε δομή που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη διάρκεια αυτού του πολέμου, ενώ έχουν σημειωθεί αμέτρητες επιθέσεις σε άλλες δομές και υπηρεσίες υγείας σε όλη την Υεμένη.

Ύστερα από τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και των δυνάμεων των Χούτι που πραγματοποιήθηκαν στο Κουβέιτ πριν από 11 ημέρες, ο συνασπισμός άρχισε νέες, πιο εντατικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Υεμένη.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντήθηκαν δύο φορές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του συνασπισμού στο Ριάντ με σκοπό τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας για τους κατοίκους της Υεμένης και την παροχή εγγυήσεων ότι οι επιθέσεις σε νοσοκομεία θα σταματούσαν. Ωστόσο, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, παρόλο που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συστηματικά γνωστοποιούν στα εμπόλεμα μέρη τις συντεταγμένες GPS των νοσοκομείων στα οποία δραστηριοποιούνται. Οι αξιωματούχοι του συνασπισμού έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ωστόσο η επίθεση αυτή δείχνει την αδυναμία ελέγχου της χρήσης στρατιωτικής δύναμης, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε καθησυχάζονται από τη δήλωση του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία ότι η επίθεση αυτή οφειλόταν σε λάθος.

Με δεδομένη την ένταση των επιχειρήσεων και την απώλεια της εμπιστοσύνης ως προς τη δυνατότητα του συνασπισμού να αποφεύγει τέτοιες πολύνεκρες επιθέσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν ότι τα νοσοκομεία στις επαρχίες Saada και Hajjah δεν είναι ασφαλή για τους ασθενείς και το προσωπικό. Η απόφαση για απομάκρυνση του προσωπικού, στο οποίο περιλαμβάνονται μαιευτήρες, παιδίατροι, χειρουργοί και ειδικοί για επείγοντα περιστατικά, από ένα πρόγραμμα  ποτέ δεν λαμβάνεται εύκολα. Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή όταν δεν υπάρχουν αξιόπιστες εγγυήσεις ότι τα εμπόλεμα μέρη σε μια σύρραξη θα σεβαστούν το καθεστώς προστασίας των ιατρικών δομών, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις επαρχίες Hajjah και Saada όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα.

Αν και εξακαλουθεί να είναι απαραίτητη μια ανεξάρτητη έρευνα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν κοινοποιηθεί στην οργάνωση τα πορίσματα των προηγούμενων ερευνών του στρατιωτικού συνασπισμού που αφορούσαν δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αυτό το τελευταίο περιστατικό δείχνει ότι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις και τα στρατιωτικά πρωτόκολλα και διαδικασίες που εφαρμόζονται σε αυτή τη φάση είναι ανεπαρκή για την αποφυγή των επιθέσεων σε νοσοκομεία και χρειάζονται αναθεώρηση και αλλαγές», λέει ο Ζοάν Τουμπό (Joan Tubau), Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία και από τα κράτη που υποστηρίζουν τον συνασπισμό, ιδίως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, να διασφαλίσουν την άμεση εφαρμογή μέτρων που θα αυξήσουν σημαντικά την προστασία των αμάχων».

Τα νοσοκομεία που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις περιοχές Saada, Haydan, Razeh, Abs, Yasnim και Hajjah θα συνεχίσουν να λειτουργούν με προσωπικό του υπουργείου Υγείας και εθελοντές. Τα νοσοκομεία αυτά ήδη αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις ιατρικές ανάγκες που προκαλούν οι νέοι βομβαρδισμοί και στις οξείες ανάγκες που δημιουργούνται ή επιτείνονται από τις πολυάριθμες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Υεμένης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από όλα τα εμπόλεμα μέρη να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών των νοσοκομείων και να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα με ουδετερότητα και αμεροληψία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λυπούνται βαθιά για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρησή τους στους ασθενείς και στους συναδέλφους τους από το υπουργείο Υγείας της Υεμένης, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στις δομές υγείας κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Ελπίζουν ότι το επίπεδο της ασφάλειας θα βελτιωθεί, ώστε ο πληθυσμός να έχει μια ανάπαυλα και οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να μπορέσουν να επιστρέψουν για να προσφέρουν την ιατρική φροντίδα που είναι τόσο απαραίτητη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λυπούνται για τη συλλογική αδυναμία προστασίας των αμάχων της Υεμένης από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και για την αδυναμία παροχής επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν τον τρόπο με τον οποίο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους) διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο και πραγματοποιούν τυφλές επιθέσεις χωρίς κανένα σεβασμό για τους αμάχους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιθυμούν να εκφράσουν, για άλλη μια φορά, τα πιο ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων μας και των ασθενών που σκοτώθηκαν στην επίθεση. Το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτές, καθώς και ασθενείς και τραυματίες σκοτώνονται μέσα σε νοσοκομείο δείχνει τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα αυτού του πολέμου.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Πριν αποχωρήσουν από τα παραπάνω νοσοκομεία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνταν σε 11 νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Υεμένη, ενώ παρείχαν υποστήριξη σε άλλα 18 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε 8 επαρχίες: Aden, Al-Dhale’, Taiz, Saada, Amran, Hajjah, Ibb και Sana’a. Το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην Υεμένη ξεπερνά τα 2.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου διεθνούς προσωπικού 90 ατόμων.