fbpx «Αυτό που ζήσαμε στη Συρία ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος σε μια χώρα» | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

«Αυτό που ζήσαμε στη Συρία ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος σε μια χώρα»

Ο N. και η R. είναι ένα ζευγάρι Σύριων από το Χαλέπι. Είναι παντρεμένοι 10 χρόνια και έχουν 4 παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Η R. είναι 9 μηνών έγκυος. Ο σύζυγός της ελπίζει να γεννήσει αγόρι. Είναι μία από τις 19 οικογένειες για τις οποίες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξασφαλίζουν στέγη και φροντίδα στο νησί της Σάμου.

-

Αυτός είναι δικηγόρος κι εκείνη δασκάλα. Έζησαν 4 χρόνια τον πόλεμο στη Συρία ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα άλλαζε. Αλλά η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς. Κατέληξαν άνεργοι σε μια πόλη ολοσχερώς κατεστραμμένη. Φοβούνταν να βγουν έξω απ’ το σπίτι. «Αυτό που ζήσαμε στη Συρία ήταν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος σε μια χώρα» λένε.

Τον Μάρτιο αποφάσισαν να φύγουν δοκιμάζοντας να διασχίσουν την Τουρκία. Μόλις και μετά βίας γλίτωσαν τα πυρά. Δοκίμασαν δεύτερη φορά, πληρώνοντας περισσότερα χρήματα και τα κατάφεραν να φτάσουν στην Τουρκία. Το ταξίδι τους ήταν μια κόλαση, ειδικά για τα παιδιά. Πέρασαν 6 ώρες μέσα σε μια βάρκα για την Ελλάδα. Έμειναν από καύσιμα ενώ απείχαν μόλις 2 μίλια από τις ελληνικές ακτές. Η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά. Είδαν το χάρο με τα μάτια τους. Κάποιος από τους ανθρώπους στη βάρκα κατάφερε να  στείλει μήνυμα σε φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, διασώθηκαν από την Ακτοφυλακή.

Είχαν υπολογίσει να φτάσουν στη Χίο, αλλά βρέθηκαν στη Σάμο. Τους οδήγησαν στο hotspot. Εκεί έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο. Τους έδωσαν μια σκηνή έξι ατόμων και έμειναν στη σκηνή κάτω απ’ τον ήλιο για ένα μήνα. «Είχαμε τη χαρά ότι ξεφύγαμε απ' τον πόλεμο, αλλά βλέποντας τις συνθήκες σκεφτόμασταν να γυρίσουμε πίσω στην Τουρκία» λένε.

 

Μέρος της μαρτυρίας και αυτή η ζωγραφιά, αφού τα παιδιά έχουν τον δικό τους τρόπο να μιλούν για αυτά που έζησαν.

 

 

 

«Γνωρίσαμε το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Τους συναντήσαμε ξανά στη Σάμο. Ζούμε στον δικό τους χώρο φιλοξενίας εδώ κι ένα μήνα. Ευχαριστούμε το Θεό και τους ανθρώπους εδώ. Θέλουμε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να ξέρουν τι έχουμε περάσει. Θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στη Γερμανία να βρούμε την οικογένεια του αδερφού μου» λέει ο Ν. «Ελπίζουμε τα παιδιά μας να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να ζήσουν μια κανονική ζωή. Αυτό ελπίζουμε».

 

Βαθύ, Σάμος – Ιούλιος 2016