fbpx Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάχονται κατά του κίτρινου πυρετού στην Αγκόλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάχονται κατά του κίτρινου πυρετού στην Αγκόλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμβολιάζουν το σύνολο του πληθυσμού της πόλης Matadi, ενώ παρέχουν περίθαλψη και πραγματοποιούν δραστηριότητες ελέγχου φορέων του κίτρινου πυρετού (κουνουποκτονία) στην Kinshasa και στην επαρχία Κεντρικού Κονγκό. Στην Αγκόλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το Υπουργείο Υγείας στην περίθαλψη των ασθενών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μάχονται κατά του κίτρινου πυρετού στην Αγκόλα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κίτρινο πυρετό. Επομένως, η πρόληψη μέσω του στοχευμένου εμβολιασμού και των μέτρων ελέγχου φορέων παραμένει το καλύτερο όπλο κατά της νόσου

Έπειτα από την επιδημία κίτρινου πυρετού στην Αγκόλα τον Δεκέμβριο και, στη συνέχεια, την επιβεβαίωση δεκάδων κρουσμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στάλθηκαν ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και στις δύο χώρες για να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Στις 19 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρινε ότι η επιδημία, αν και σοβαρή και ιδιαίτερα ανησυχητική, δεν συνιστά προς το παρόν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο. Η χρήση του ιδιαίτερα αποτελεσματικού εμβολίου του κίτρινου πυρετού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης, ενώ τα περιορισμένα αποθέματα του εμβολίου πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αποδοτικό τρόπο.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχουν επιβεβαιωθεί 48 κρούσματα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανθρώπους που είχαν έρθει από την Αγκόλα, όμως έχουν διαπιστωθεί τρία αυτόχθονα κρούσματα (τοπικής μετάδοσης) στην Kinshasa και στις επαρχίες Κεντρικού Κονγκό και Kwango, στα σύνορα με την Αγκόλα.

Στο Matadi, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κεντρικού Κονγκό, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν στις 26 Μαΐου μια εκστρατεία εμβολιασμού των 350.000 κατοίκων, η οποία αποτελεί μέρος ενός προγράμματος του Υπουργείου Υγείας του Κονγκό με στόχο έναν πληθυσμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει δύο υγειονομικές περιφέρειες στην Kinshasa και άλλες εννέα στην επαρχία Κεντρικού Κονγκό. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφαρμόζουν μέτρα ελέγχου φορέων στην Kinshasa και στην επαρχία Κεντρικού Κονγκό. Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η καταπολέμηση του κουνουπιού Aedes aegypti, που είναι ο φορέας του κίτρινου πυρετού. Τα σπίτια ψεκάζονται ή απολυμαίνονται με υποκαπνισμό, ώστε να θανατωθούν τα ενήλικα κουνούπια και να καταστραφούν τα σημεία στα οποία πολλαπλασιάζονται, όπως σκουπίδια ή λιμνάζοντα νερά, όπου το κουνούπι αποθέτει τα αβγά του. Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε ευάλωτες τοποθεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και αγορές.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν ασθενείς, παρέχουν ιατρικές προμήθειες σε συγκεκριμένα κέντρα υγείας και εκπαιδεύουν το προσωπικό στην αντιμετώπιση του κίτρινου πυρετού.

«Για να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου, είναι πολύ σημαντική η επαγρύπνηση και η γρήγορη αντίδραση», λέει η Elisabetta Maria Faga, Συντονίστρια επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κίτρινο πυρετό. Επομένως, η πρόληψη μέσω του στοχευμένου εμβολιασμού και των μέτρων ελέγχου φορέων παραμένει το καλύτερο όπλο κατά της νόσου.»

Περίθαλψη ασθενών στην Αγκόλα

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Αγκόλας, υποστηρίζοντας τη διαχείριση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού. Ακόμη, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν απευθείας περίθαλψη των ασθενών στην πρωτεύουσα, τη Luanda (νοσοκομείο Kapalanga), καθώς και στις επαρχίες Huambo, Huila και Benguela. Έως σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει 299 ασθενείς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διαθέσει 70 άτομα σε διάφορες ομάδες στην Αγκόλα για την παροχή διάγνωσης και περίθαλψης καθώς και για την εκπαίδευση του τοπικού ιατρικού προσωπικού στη διαχείριση των κρουσμάτων. Επίσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν την εφαρμογή του εθνικού πρωτοκόλλου όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου και την επάρκεια των εμβολίων. Έως τώρα, έχουν αναφερθεί στην Αγκόλα 2.420 πιθανά κρούσματα (συμπεριλαμβανομένων 298 θανάτων), με 736 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 459 ήταν στη Luanda και τα υπόλοιπα σε 13 άλλες επαρχίες. Το Υπουργείο Υγείας της Αγκόλας πραγματοποιεί μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στις επαρχίες, έχοντας ολοκληρώσει ήδη μια ανάλογη εκστρατεία στη Luanda. 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο κίτρινος πυρετός είναι μια οξεία ιογενής αιμορραγική νόσος που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Το όνομά του αναφέρεται στον ίκτερο που προσβάλλει ορισμένους ασθενείς. Ο κύριος φορέας του κίτρινου πυρετού είναι το κουνούπι Aedes aegypti, που μεταδίδει επίσης τον δάγκειο πυρετό, τη νόσο Chikungunya και τον ιό Zika. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον κίτρινο πυρετό, και ο εμβολιασμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και μυαλγία, ενώ ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και εσωτερική αιμορραγία. Έως το 50% των ασθενών που νοσούν σοβαρά πεθαίνει μέσα σε 14 ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.