fbpx Δυτική και Κεντρική Αφρική: Καταδικασμένη να αποτύχει η μάχη ενάντια στον HIV | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Δυτική και Κεντρική Αφρική: Καταδικασμένη να αποτύχει η μάχη ενάντια στον HIV

Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2016 - Ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιεί με νέα έκθεσή του ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό της επιδημίας του HIV έως το 2020 δεν θα επιτευχθούν, αν δεν επιταχυνθεί δραστικά η αντιμετώπιση του HIV στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV εξακολουθούν να υποφέρουν αναίτια και να πεθαίνουν σιωπηλά. 

Δυτική και Κεντρική Αφρική: Καταδικασμένη να αποτύχει η μάχη ενάντια στον HIV
«Η γεφύρωση του θεραπευτικού χάσματος στη Δυτική και Κεντρική Αφρική θα επιτευχθεί σήμερα ή ποτέ. Οι χώρες με χαμηλή αντιρετροϊκή κάλυψη, πρέπει να επωφεληθούν από τις ανανεωμένες φιλοδοξίες παγκοσμίως για επιτάχυνση αντιμετώπισης του HIV»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières Greece (MSF) καλούν τους φορείς των Ηνωμένων Εθνών, τους Ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, το Παγκόσμιο Ταμείο και το αμερικανικό President's Emergency Plan for AIDS Relief (PERFAR), όπως επίσης και τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών, να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν ένα γρήγορο σχέδιο αναβάθμισης της αντιρετροϊκής θεραπείας στις χώρες στις οποίες η κάλυψη φτάνει σε λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού που τη χρειάζεται και, ιδιαίτερα, στη Δυτική και Κεντρική Αφρική .

Η έκθεση των Γιατρών χωρίς Σύνορα «Εκτός Πεδίου Προσοχής: Πώς εκατομμύρια άνθρωποι στη Δυτική και Κεντρική Αφρική μένουν εκτός της παγκόσμιας αντιμετώπισης του HIV» διερευνά τα αίτια του θεραπευτικού χάσματος που παρατηρείται σε μία τεράστια περιοχή, 25 χωρών, με λεπτομερή μελέτη τριών περιπτώσεων: της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Γουινέας.

«Η τάση που υιοθετείται από τους διεθνείς οργανισμούς να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε χώρες με υψηλό φορτίο και στα “hotspots” του HIV στην υποσαχάρια Αφρική, ενέχει τον κίνδυνο παράβλεψης της σημασίας γεφύρωσης του χάσματος της περίθαλψης σε περιοχές με χαμηλή αντιρετροϊκή κάλυψη. Οι ανάγκες στη Δυτική και Κεντρική Αφρική παραμένουν τεράστιες, με τρία από τα τέσσερα άτομα που χρήζουν ανάγκης να μην έχουν πρόσβαση στην φροντίδα για τον HIV - πρόκειται για 5 εκατομμύρια από τα 15 εκατομμύρια των νέων ασθενών παγκοσμίως, που θα έπρεπε να ξεκινήσουν θεραπεία έως το 2020», αναφέρει ο Δρ. Eric Goemaere, υπεύθυνος προγραμμάτων HIV των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η συνεχής παραμέληση της περιοχής αποτελεί τραγικό, στρατηγικό λάθος: αφήνοντας τον ιό ανεξέλεγκτο να εκτελεί το θανατηφόρο έργο του στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, υποσκάπτεται ο στόχος του περιορισμού του HIV/AIDS παγκοσμίως».

Η περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, θεωρείται ότι έχει χαμηλή παρουσία του HIV, με το 2,3% του πληθυσμού να ζει με τον ιό. Ωστόσο, βρίσκεται τρεις φορές πάνω από το παγκόσμιο ποσοστό του 0,8% και υπάρχουν θύλακες στην περιοχή όπου παραπάνω από το 5% του πληθυσμού ζει με τον HIV, όριο που ορίζει την υψηλή παρουσία. Παρά την, κατά μέσο όρο, χαμηλή παρουσία, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή σημειώνεται μία από τις πέντε νέες μολύνσεις HIV παγκοσμίως, ένας από τους τέσσερις θανάτους λόγω AIDS, ενώ γεννιούνται σχεδόν τα μισά από τα παιδιά με τον ιό παγκοσμίως. Αιτία είναι η πολύ χαμηλή κάλυψη σε αντιρετροϊκή περίθαλψη, η οποία μόλις που φτάνει το 24%, όσων συνολικά τη χρειάζονται. 

Η έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, διαπιστώνει ότι στη Δυτική και Κεντρική Αφρική οι ανάγκες έχουν υποτιμηθεί και δεν δίνεται η αναγκαία προτεραιότητα στον HIV, ως ζήτημα υγείας στην περιοχή. Η πορεία ένταξης σε θεραπεία κατά του HIV είναι δρόμος μετ' εμποδίων για τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV, γεμάτος φράγματα, όπως το στίγμα, η έλλειψη διαγνώσεων και φαρμάκων, το κόστος της νοσηλείας, και οικονομικά δυσβάσταχτες, επαχθείς και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις μετά από βία ή επιδημίες συναντούν τις ήδη υφιστάμενες δυσκολίες στην πρόσβαση της φροντίδας για τον HIV. Η έκθεση προτείνει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές και τα μοντέλα περίθαλψης, που αντικατοπτρίζουν τόσο όσα έχουμε διδαχθεί από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον αγώνα κατά του HIV σε άλλες περιοχές, όσο και καινοτόμες προσεγγίσεις, ειδικά προσαρμοσμένες σε πλαίσια με χαμηλή κάλυψη αντιρετροϊκής περίθαλψης.

«Η γεφύρωση του θεραπευτικού χάσματος στη Δυτική και Κεντρική Αφρική θα επιτευχθεί σήμερα ή ποτέ. Οι χώρες με χαμηλή αντιρετροϊκή κάλυψη, πρέπει να επωφεληθούν από τις ανανεωμένες φιλοδοξίες παγκοσμίως για επιτάχυνση αντιμετώπισης του HIV», τονίζει ο Δρ. Mit Philips, σύμβουλος πολιτικών υγείας στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. «Δεν είναι, όμως, ρεαλιστικό να σκεφτεί κανείς ότι μπορούν μόνες τους να σπάσουν το θανατηφόρο status quo. Αν ο κόσμος αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το στόχο να νικηθεί το AIDS, είναι καιρός να διορθώσει την τόσο στενή εστίαση στη Fast Track στρατηγική και να φέρει σωτήρια αντιρετροϊκά φάρμακα σε μερικά από τα πλέον παραμελημένα θύματα του HIV/AIDS, ως θέμα προτεραιότητας και επείγουσας ανάγκης».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιείται σε προγράμματα HIV/AIDS από τα τέλη του ’90. Σήμερα υποστηρίζει την περίθαλψη περισσοτέρων από 200.000 ασθενών σε 19 χώρες, κυρίως στην Αφρική. Η δράση περιλαμβάνει προγράμματα για τον HIV και δραστηριότητες στην Δυτική και Κεντρική Αφρική: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Νίγηρα και το Μάλι, καθώς και άλλες χώρες με χαμηλή κάλυψη αντιρετροϊκής θεραπείας, όπως το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και η Μυανμάρ.

Η περιοχή Δυτική και Κεντρική Αφρική αποτελείται από 25 χώρες:
Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήριο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Λιβερία, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας, Νιγηρία, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Τόγκο.