fbpx Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν εξηγήσεις μετά τις θανατηφόρες αεροπορικές επιθέσεις στο νοσοκομείο της Κουντούζ | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν εξηγήσεις μετά τις θανατηφόρες αεροπορικές επιθέσεις στο νοσοκομείο της Κουντούζ

Καμπούλ / Βρυξέλλες, 3 Οκτωβρίου 2015. Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τον τρομακτικό αεροπορικό βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της στην Κουντούζ του Αφγανιστάν. 

Αφγανιστάν: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν εξηγήσεις μετά τις θανατηφόρες αεροπορικές επιθέσεις στο νοσοκομείο της Κουντούζ
Καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους, τις εγκαταστάσεις υγείας και το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο

Τελευταία ενημέρωση: 5 Οκτωβρίου

"Σήμερα 5 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι ήταν αμερικανική η αεροπορική επιδρομή που έπληξε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ασθενών και προσωπικού της οργάνωσης. Η περιγραφή της επίθεσης τροποποιείται διαρκώς από τις αμερικανικές Αρχές - από 'παράπλευρες απώλειες' σε 'τραγικό συμβάν', ενώ τώρα οι εν λόγω Αρχές προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ έριξαν αυτές τις βόμβες. Οι ΗΠΑ χτύπησαν ένα τεράστιο νοσοκομείο, γεμάτο με τραυματίες και προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί στο ακέραιο την ευθύνη για τους στόχους που χτυπά, ακόμη και αν η ενέργεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός συνασπισμού στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση. Οι συνεχείς αποκλίσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν για το τι πραγματικά συνέβη, υπογραμμίζουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για πλήρη, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα".

Κρίστοφερ Στόουκς (Christopher Stokes), Γενικός Διευθυντής του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

4 Οκτωβρίου

Δώδεκα μέλη του προσωπικού και δέκα ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους

"Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούμε αποτρόπαιες τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων κυβερνητικών Αρχών του Αφγανιστάν σύμφωνα με τις οποίες δικαιολογούν την επίθεση στο νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ. Αυτές οι δηλώσεις υποδηλώνουν ότι οι αφγανικές και οι αμερικάνικες Αρχές αποφάσισαν να ισοπεδώσουν ένα πλήρως λειτουργικό νοσοκομείο, γεμάτο με περισσότερους από 180 ανθρώπους ιατρικό προσωπικό και ασθενείς, γιατί όπως ισχυρίζονται, υπήρχαν ανάμεσά τους και μέλη των Ταλιμπάν. Αυτό ισοδυναμεί με ομολογία εγκλήματος πολέμου και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αρχικές προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να υποβαθμίσει τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντάς την ως «παράπλευρη απώλεια». Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την αποτρόπαια επίθεση στο νοσοκομείο, η οποία οδήγησε στο θάνατο, προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εν ώρα εργασίας και ασθενείς που βρίσκονταν στα κρεβάτια τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιμένουμε στο αίτημά μας για πλήρη διαφάνεια και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα." Κρίστοφερ Στόουκς (Christopher Stokes), Γενικός Διευθυντής του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

________________________________________________________________

«Σύμφωνα με τη σαφή παραδοχή ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα πολέμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαιτούν τη διεξαγωγή πλήρους και διαφανούς έρευνας σχετικά με το γεγονός από ανεξάρτητη διεθνή αρχή. Θεωρούμε ανεπαρκές να στηριχθούμε  μόνο σε μια εσωτερική έρευνα που θα διεξαχθεί από τη μία πλευρά των συγκρούσεων. Ούτε ένα μέλος του προσωπικού μας δεν ανέφερε οποιαδήποτε εχθροπραξία μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πριν από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν  12 μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και δέκα ασθενείς,  εκ των οποίων τρία  παιδιά. Επαναλαμβάνουμε ότι το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, όπου το ιατρικό προσωπικό φρόντιζε τους ασθενείς, χτυπήθηκε επανειλημμένα και με μεγάλη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της εναέριας επιδρομής, ενώ το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα έμεινε ως επί το πλείστον ανέπαφο. Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» αναφέρει ο Κρίστοφερ Στόουκς (Christopher Stokes), Γενικός Διευθυντής του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

___________________________________________________________________________

Δώδεκα μέλη του προσωπικού και τουλάχιστον επτά ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 19 μελών του προσωπικού. Η επίθεση αυτή αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Προς το παρόν όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η βομβιστική επίθεση διεξήχθη από συμμαχικές δυνάμεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαιτούν μια πλήρη και διαφανή αναφορά από τη Διεθνή Συμμάχια για τους εναέριους βομβαρδισμούς πάνω από την Κουντούζ το πρωί του Σαββάτου. Επίσης, οι MSF απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.

«Αυτή η επίθεση είναι αποτρόπαια και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», δήλωσε η Meinie Nicolai, Πρόεδρος του Κέντρου Συντονισμού Προγραμμάτων του Βελγίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ζητούμε πλήρη διαφάνεια από τις δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτή η τρομακτική απώλεια ανθρωπίνων ζωών θα ερμηνευθεί απλά «παράπλευρη απώλεια».

       

Από τις 02:08 π.μ. έως τις 03.15 π.μ. τοπική ώρα σήμερα, το Κέντρο Τραύματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ δέχθηκε πυρά από μια σειρά εναέριων βομβαρδισμών σε διαστήματα περίπου 15 λεπτών. Το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, που στεγάζει τη μονάδα   εντατικής θεραπείας, αίθουσες επειγόντων και την πτέρυγα φυσιοθεραπείας, χτυπήθηκε επανειλημμένα και με μεγάλη ακρίβεια κατά τη διάρκεια κάθε εναέριας επίθεσης, ενώ τα παρακείμενα κτίρια έμειναν σχεδόν αλώβητα.

"Έπεσαν οι βόμβες και στη συνέχεια ακούσαμε το αεροπλάνο να κάνει έναν γύρο από πάνω", δήλωσε ο Heman Nagarathnam, Επικεφαλής των Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο βόρειο Αφγανιστάν. "Υπήρξε μια παύση και στη συνέχεια ακολούθησε η ρίψη περισσότερων βομβών. Αυτό συνέβη ξανά και ξανά. Όταν κατάφερα να βγω έξω από το γραφείο, το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί γρήγορα στους δύο χώρους ασφαλείας του κτιρίου για να προστατευθούν. Αλλά οι ασθενείς που δεν ήταν σε θέση να διαφύγουν κάηκαν μέχρι θανάτου την στιγμή που ξάπλωναν στα κρεβάτια τους».

     

Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ενημερώσει για τις ακριβείς συντεταγμένες (GPS) του Κέντρου Τραύματος τους Συμμαχικούς και Αφγανούς στρατιωτικούς και τους κρατικούς αξιωματούχους την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να αποτελέσει στόχο. Όπως είναι η συνήθης πρακτική για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε εμπόλεμες ζώνες, οι MSF είχαν ανακοινώσει την ακριβή θέση του νοσοκομείου σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη.

Μετά το τέλος της επίθεσης, η ομάδα των MSF προσπαθούσε απεγνωσμένα να σώσει τις ζωές των συναδέλφων και των ασθενών που τραυματίστηκαν, με τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου χειρουργείου σε μία αίθουσα που δεν καταστράφηκε. Μερικοί από τους σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στη Puli Khumri, που απέχει μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Κουντούζ.

"Εκτός από τους θανάτους των συναδέλφων και των ασθενών μας, αυτή η επίθεση έχει διακόψει την πρόσβαση στην επείγουσα φροντίδα τραύματος για τον πληθυσμό της Κουντούζ σε μια εποχή που οι υπηρεσίες της χρειάζονται περισσότερο από ποτέ», ανέφερε η Nicolai. "Για άλλη μια φορά, καλούμε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους, τις εγκαταστάσεις υγείας και το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο."

Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι μάχες τη Δευτέρα, οι MSF έχουν περιθάλψει 394 τραυματίες. Κατά την στιγμή της εναέριας επίθεσης υπήρχαν 105 ασθενείς και οι συνοδοί τους στο νοσοκομείο, μαζί με περισσότερα από 80 μέλη του διεθνούς και ντόπιου προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Οι MSF εκφράζoυν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους φίλους των μελών του προσωπικού τους και των ασθενών που έχασαν τραγικά τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση.

Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι η μόνη εγκατάσταση αυτού του είδους στη βόρειο-ανατολική περιοχή του Αφγανιστάν. Για τέσσερα χρόνια έχει προσφέρει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε σοβαρά τραυματισμένους. Το 2014, περισσότεροι από 22.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο νοσοκομείο και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.900 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι MSF περιθάλπουν όλους τους ανθρώπους με γνώμονα τις ιατρικές τους ανάγκες και δεν κάνουν καμία διάκριση με βάση την εθνικότητα του ασθενούς, τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις του.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Αφγανιστάν το 1980. Οι MSF ξεκίνησαν τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος στη Κουντούζ  τον Αύγουστο του 2011 για να παρέχουν υψηλής ποιότητας, δωρεάν ιατρική και χειρουργική φροντίδα σε θύματα τραυμάτων όπως είναι εκείνα που προκαλούνται από τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και εκείνα που σχετίζονται με τραυματισμούς εξαιτίας των συγκρούσεων από εκρήξεις βομβών ή πυροβολισμούς. Στο Αφγανιστάν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το Υπουργείο Υγείας στο νοσοκομείο Ahmad Shah Baba στην ανατολική Καμπούλ, το κέντρο μητρότητας Dasht-e-Barchi στη δυτική Καμπούλ και το νοσοκομείο Boost στη Lashkar Gah, της επαρχίας Helmand. Στο Khost, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι MSF λειτουργούν ένα μαιευτήριο. Οι MSF βασίζεται μόνο σε ιδιωτικoύς πόρους για το έργο τους στο Αφγανιστάν και δεν δέχονται χρήματα από καμία κυβέρνηση.