fbpx Λέσβος: ιατρική φροντίδα, ανθρωπιστική βοήθεια και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Λέσβος: ιατρική φροντίδα, ανθρωπιστική βοήθεια και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής

«Μπήκα στη βάρκα μαζί με άλλους 60 ανθρώπους. Πλήρωσα 1.200 δολάρια. Πέταξαν όλα τα πράγματά μας στη θάλασσα και μείναμε μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε. Κάθε στιγμή φοβόμουν ότι θα πνιγούμε.

Λέσβος: ιατρική φροντίδα, ανθρωπιστική βοήθεια και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής

Είμαι εδώ 6 μέρες και μόλις χθες κατάφερα να μιλήσω με την οικογένειά μου στη Συρία και να τους πω ότι είμαι ζωντανός! Θέλω να φτάσω στη Νορβηγία και να δουλέψω ως λογιστής γιατί αυτό έχω σπουδάσει».

Ο Φάις, 23 ετών, Σύριος από τη Δαμασκό, είναι πολύ απογοητευμένος από την κατάσταση που συνάντησε στην Ελλάδα αλλά είναι συγκινημένος από την προσφορά των ανθρώπων στη Λέσβο και το έργο που κάνουν οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 

Με 55 άτομα προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, διερμηνείς), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατρική φροντίδα και ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν καθημερινά στο νησί της Λέσβου ενώ παράλληλα εργάζονται για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στα σημεία που μένουν οι πρόσφυγες.

Λειτουργούν μία κινητή ιατρική μονάδα, η οποία μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες, παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ πραγματοποιούν δραστηριότητες καθαριότητας και βελτίωσης των υποδομών τόσο στο Καρά Τεπέ όσο και στον δεύτερο καταυλισμό που βρίσκεται έξω από το κέντρο υποδοχής της Μόριας

Καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν με βάρκες στις βόρειες ακτές του νησιού και είναι αναγκασμένοι να περπατήσουν πάνω από 65 χλμ για να φτάσουν στα σημεία όπου πραγματοποιείται η διαδικασία καταγραφής τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επίσης δρομολόγια με λεωφορείο προκειμένου να μεταφέρουν τους ανθρώπους αυτούς προς τα νότια του νησιού. Επίσης, στην περιοχή του Μανταμάδου, έχουν δημιουργήσει έναν μικρό χώρο αναμονής (με τρεις σκηνές, δέκα τουαλέτες και δύο βρύσες) για όσους καταφθάνουν εξουθενωμένοι από τις γύρω περιοχές και περιμένουν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για τη Μυτιλήνη.

Στην κινητή κλινική της οργάνωσης εξετάζονται καθημερινά περίπου 60 άνθρωποι. Πρόκειται για ένα τροχόσπιτο το οποίο έχει μετατραπεί σε μία απολύτως λειτουργική ιατρική μονάδα και στο οποίο μπορούν να εξετάζουν ταυτόχρονα δύο γιατροί και μία νοσηλεύτρια. Διαθέτει καρδιογράφο για επείγοντα περιστατικά (πχ έμφραγμα), φορείο και πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο.

«Μέσα στο τροχόσπιτο εξετάζουμε τους ασθενείς και τους παρέχουμε δωρεάν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν έχουμε κάποιο περιστατικό που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε εδώ, το παραπέμπουμε στο νοσοκομείο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής συνοδεύεται από δικό μας νοσηλευτή και μεταφραστή, ενώ φροντίζουμε και για όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Κάνουμε 3-5 παραπομπές τη μέρα», αναφέρει ο γιατρός Δημήτρης Γιανούσης που μετά τις αποστολές του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην  Υεμένη, το Σουδάν και τη Συρία, προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Λέσβο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης ιατρική βοήθεια και προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής στο Καρά Τεπέ, έναν χώρο που παλιότερα λειτουργούσε ως πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιείται ως προσωρινός καταυλισμός για τους Σύρους πρόσφυγες. «Η κλινική στο Καρά Τεπέ ξεκίνησε να λειτουργεί στις 27 Ιουλίου. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου είχαμε δει 1.800 ανθρώπους κι είχαμε παραπέμψει περίπου 100 στο νοσοκομείο. Καθημερινά βλέπουμε κατά μέσο όρο 40 με 50 ασθενείς ενώ έχουν υπάρξει και μέρες που είδαμε και 80 άτομα», λένε ο γιατρός Γρηγόρης Γρίβας και η νοσηλεύτρια Δάφνη Γαρέφου.

Τα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εξετάζονται οφείλονται κυρίως στις κακουχίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Πρόκειται για τραυματισμούς, δερματικές παθήσεις, αφυδάτωση, διάρροια, εγκαύματα.

Eκτός από την παροχή ιατρικής φροντίδας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν τοποθετήσει 15 χημικές τουαλέτες και φροντίζουν καθημερινά για την καθαριότητα και τη συντήρησή τους.

Δραστηριότητες καθαριότητας και παροχής ύδατος πραγματοποιούν και στη Μόρια, όπου διαμένουν οι άνθρωποι που δεν είναι από τη Συρία

«Στη Μόρια έχουμε προσλάβει συνεργείο καθαρισμού για τις τουαλέτες και τον περιβάλλοντα χώρο, έχουμε τοποθετήσει 10 χημικές τουαλέτες και αδειάζουμε τα λύματα σχεδόν καθημερινά, ενώ προχωρήσαμε σε επισκευές και συντήρηση των ντους που υπάρχουν στο χώρο. Έχουμε στήσει επίσης και αρκετές σκηνές για τη διαμονή των προσφύγων. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο υγιεινής μέσω της καθαριότητας του χώρου και της συντήρησης των εγκαταστάσεων», αναφέρει ο  Μιχάλης Παπαγεωργίου, υπεύθυνος παροχής ύδατος και δημόσιας υγιεινής, ο οποίος μετά την αποστολή του στη Δυτική Αφρική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, εργάζεται στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ