fbpx Σερβία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τη δράση τους μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Σερβία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τη δράση τους μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία

Σερβία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ενισχύουν τη δράση τους μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία.

© Juan Carlos Tomasi/MSF
Σερβία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενισχύουν τη δράση τους μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία
Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση, απλά μεταθέτει την ευθύνη σε κάποια γειτονική χώρα, αναγκάζει τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν ακόμα πιο πολύ και κάνει το ταξίδι τους ακόμα πιο δύσκολο, με σαφείς επιπτώσεις στην υγεία τους.

Ένα μέρος της ομάδας των MSF που εργαζόταν στην πόλη Roszke (Ουγγαρία) τις τελευταίες εβδομάδες, πλέον παρέχει υποστήριξη στις ομάδες της οργάνωσης στην πόλη Horgos (Σερβία), γιατί το στρατόπεδο στην Roszke έχει αδειάσει. Καθώς επίσης οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να περνάνε από τη Σερβία στην Κροατία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουν ομάδες για να αξιολογήσουν την κατάσταση και στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας.

Αυτή τη στιγμή, οι ομάδες των MSF παρακολουθούν την κατάσταση εκείνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα και μπορεί να έχουν υποστεί τις συνέπειες από τις συγκρούσεις με την Ουγγρική αστυνομία και το στρατό στα σύνορα με τη Σερβία. Στις 4 το απόγευμα, δύο κινητές μονάδες των MSF ξεκίνησαν να φροντίζουν τους ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στα σημεία που έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό της Ουγγαρίας. Μετά το κλείσιμο των συνόρων, περίπου 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες στη νεκρή ζώνη  (περιοχή μεταξύ των συνοριακών ελέγχων), εγκλωβισμένοι από το φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία.

  

    © Juan Carlos Tomasi/MSF

Επίσης, χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κοντά στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους στην Ευρώπη καθώς δεν έχουν καμία πληροφόρηση από την Ουγγρική αστυνομία για το αν τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά. Οι MSF προσπαθούν να διασφαλίσουν 24ωρη ιατρική υποστήριξη ενώ παράλληλα μοιράζουν σκηνές στις οικογένειες που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση, απλά μεταθέτει την ευθύνη σε κάποια γειτονική χώρα, αναγκάζει τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν ακόμα πιο πολύ και κάνει το ταξίδι τους ακόμα πιο δύσκολο, με σαφείς επιπτώσεις στην υγεία τους», δηλώνει η Ana de Lemos, συντονίστρια του προγράμματος των MSF στη Σερβία. «Όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στις χώρες προέλευσης, οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες και θα συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους να ξεφεύγουν  ανεξαρτήτως των εμποδίων».

Τις τελευταίες εβδομάδες 2.000 με 4.000 άνθρωποι περνούσαν καθημερινά από το στρατόπεδο στην πόλη Roszke, στην Ουγγαρία, προτού οι Αρχές προχωρήσουν στην εκκένωσή του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν αρχικά με λεωφορεία και έπειτα με τρένα προς τα Αυστριακά σύνορα. Οι ομάδες των MSF  εργάσθηκαν από την Κυριακή το βράδυ και ολόκληρη τη Δευτέρα μέχρι που αναχώρησε το τελευταίο τρένο, παρέχοντας βοήθεια σε έγκυες γυναίκες και φροντίζοντας τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Παρά τις αντιξοότητες, κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 500 πρόσφυγες.

  

    © Juan Carlos Tomasi/MSF

Μόλις άδειασαν το στρατόπεδο και ο σταθμός του τρένου, ομάδα των MSF πέρασε τα σύνορα για να υποστηρίξει την ομάδα της οργάνωσης στη Σερβία όπου κινητές μονάδες παρέχουν φροντίδα και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στις πόλεις Subotica, Horgos, Βελιγράδι και Presevo από το Δεκέμβριο του 2014. Εκτός από την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και αναπνευστικών λοιμώξεων – άμεσο αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσω Ελλάδας και Βαλκανίων – οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης ψυχολογική υποστήριξη. Από τα τέλη του 2014 που ξεκίνησε το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σερβία μέχρι τις 31 Αυγούστου, οι ομάδες της οργάνωσης έχουν παράσχει φροντίδα σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Η Σερβία παραμένει μια χώρα ελλιπώς προετοιμασμένη για να φροντίσει τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών. Τα πέντε κέντρα ασύλου που διαθέτει μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 1.000 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Αρχές επιδίωξαν να αυξήσουν την ικανότητα υποδοχής της χώρας και έχτισαν τρεις ακόμα κατασκηνώσεις μέγιστης χωρητικότητας 1.200 ατόμων στις περιοχές Presevo και Miratovac στο νότο και στην Kanijza στο βορρά.

«Οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, μη μπορώντας να γυρίσουν πίσω ή να συνεχίσουν μπροστά και χωρίς να γνωρίζουν που μπορούν να βρουν προστασία», αναφέρει η Aurelie Ponthieu, σύμβουλος των MSF σε θέματα εκτοπισμένων πληθυσμών. «Δεν έχουν περάσει ούτε από μία Ευρωπαϊκή χώρα που να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες τους. Αυτό μας δείχνει τον παραλογισμό της Ευρωπαϊκής ανταπόκρισης στην κατάσταση των προσφύγων», δηλώνει.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ