fbpx Ελλάδα: Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Ελλάδα: Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών  που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις δασώδεις περιοχές γύρω από το χωριό της Ειδομένης, στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και  ΠΓΔΜ έχει δεκαπλασιαστεί.

Ελλάδα: Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Πολλοί από τους ανθρώπους έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα στις πατρίδες τους και χρειάστηκε να υπομείνουν εξαντλητικά και επικίνδυνα ταξίδια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF), προσφέρουν από τον Απρίλιο του 2015 ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και είδη πρώτης ανάγκης  ενώ σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις δραστηριότητες τους στην περιοχή με μια επιπλέον κινητή μονάδα.

Λόγω της πρόσφατης ενίσχυσης της παρουσίας των συνοριακών δυνάμεων από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, περισσότεροι από 2000 πρόσφυγες που ταξιδεύουν με προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη, έχουν μπλοκαριστεί στην Ειδομένη και κάποιοι επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα από άλλα σημεία. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που αναζήτησαν βοήθεια από την ιατρική ομάδα των MSF, προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των 5 ετών.

Πολλοί ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, διαμένοντας έξω στην ύπαιθρο ή στο σταθμό του τραίνου, χωρίς στέγη, τροφή και πρόσβαση σε βασικές δομές υγιεινής.

«Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη εάν συνωστιστούν περισσότεροι πρόσφυγες στην περιοχή, μιας και υπάρχει έλλειψη βασικών δομών και οι άνθρωποι φοβούνται για το τι θα τους συμβεί. Πολλοί αναγκάζονται να πάρουν μεγάλα ρίσκα για να αποφύγουν να τους εντοπίσουν, και δυστυχώς έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός ατυχημάτων κατά μήκος της συνοριακής γραμμής. Είναι παράδοξο το γεγονός ότι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία αναγκάζονται να ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να φτάσουν ασφαλείς σε χώρες που μπορούν να εγγυηθούν την προστασία τους”, λέει ο Αντώνης Ρήγας συντονιστής του προγράμματος των MSF στην Ειδομένη.

Οι κινητές ιατρικές μονάδες των MSF επισκέπτονται την περιοχή 5 ημέρες την εβδομάδα, παρέχοντας ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, συμπληρώματα διατροφής και σαπούνι. Την τελευταία εβδομάδα, οι MSF παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περίπου 85 ανθρώπους την ημέρα, ενώ εγκατέστησαν παροχές νερού σε δύο σημεία κοντά στα σύνορα.

Η πλειοψηφία των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικές παθήσεις, μυϊκοί πόνοι και γαστρεντερικές παθήσεις και σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πολλοί ασθενείς υποφέρουν από σοβαρούς μυϊκούς πόνους και  φουσκάλες στις πατούσες, αφού έχουν αναγκαστεί να διανύσουν με τα πόδια περισσότερα από 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς δεν τους επιτρέπεται να μετακινηθούν με οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό μέσο συγκοινωνίας στις συνοριακές περιοχές.

«Πολλοί από τους ανθρώπους έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα στις πατρίδες τους και χρειάστηκε να υπομείνουν εξαντλητικά και επικίνδυνα ταξίδια» αναφέρει η Αγγέλα Μπολέτση, ψυχολόγος των MSF. «Οι συνοριακοί φύλακες σπρώχνουν τους ανθρώπους αυτούς και τους φωνάζουν, οι αστυνομικοί πυροβολούν στον αέρα για να τους απομακρύνουν, ενώ έχουμε περιθάλψει και ανθρώπους με μελανιές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί βία από τους συνοριακούς φύλακες. Όπως είναι λογικό, πολλοί από τους ανθρώπους φοβούνται όταν βιώνουν μια τέτοια αυστηρή αντιμετώπιση».

Για να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και υποστήριξης, οι MSF θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες τους με τη λειτουργία μιας δεύτερης κινητής μονάδας τον Ιούλιο, η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν συνεχή παρουσία, 7 ημέρες την εβδομάδα, στην περιοχή της Ειδομένης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους στην περιοχή των Βαλκανίων το 2014 με στόχο την παροχή βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν από την Τουρκία και διασχίζουν τα Βαλκάνια με την ελπίδα να εισέλθουν στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ομάδες στη Σερβία και δύο στην Ελλάδα, οι οποίες παρέχουν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη ενώ διανέμουν και είδη πρώτης ανάγκης. Οι ομάδες των MSF βρίσκονται στα σημεία εισόδου των ελληνικών νησιών και κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ΠΓΔΜ και Σερβίας και Σερβίας και Ουγγαρίας.