fbpx Νεπάλ: Κάθε ζωή αξίζει | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

Νεπάλ: Κάθε ζωή αξίζει

"Ήμουν τυχερός που με βρήκαν οι γιατροί, είχα φρικτούς πόνους, νόμιζα ότι θα πεθάνω", είπε ο 26χρονος Maila Gurung. "Τα περισσότερα από τα κοντινά κέντρα υγείας είχαν καταστραφεί, το  μοναδικό που θα μπορούσα να πάω ήταν μία ώρα δρόμος με τα πόδια, το οποίο προσέφερε μόνο βασική περίθαλψη και έκλεισε αμέσως μετά το δεύτερο σεισμό. Εκτός αυτού, δε μπορούσα να περπατήσω".

Νεπάλ: Κάθε ζωή αξίζει
Ήμουν τυχερός που με βρήκαν οι γιατροί, είχα φρικτούς πόνους, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Το χωριό του Maila Gurung στην Diol, στην επαρχία Gorkha βρίσκεται ψηλά στα βουνά, απομονωμένο από τις περισσότερες βασικές ανέσεις. Στην πραγματικότητα, ο Maila έσπασε το πόδι του, όταν μαζί με άλλους κουβαλούσε ηλεκτρικούς στύλους στο βουνό, σε μια προσπάθεια να πείσει την εταιρεία ηλεκτρισμού να τους προμηθεύσει με ηλεκτρική ενέργεια, καθώς έτσι θα βελτιωνόταν η ζωή τους. Ήταν όμως άτυχος και ένας ηλεκτρικός στύλος έπεσε πάνω του και του έσπασε το πόδι. Μετά συνέβη ο σεισμός και δεν μπόρεσε να πάει στο νοσοκομείο. Η οικογένειά του ανησυχούσε και όλο το χωριό ήταν συντετριμμένο: Ο Maila δεν μετέφερε τους ηλεκτρικούς στύλους για δικό του όφελος, το έκανε για το καλό όλων, έτσι ώστε η κοινότητα να έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου, όλοι του ευχήθηκαν περαστικά.

Ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο του Arughat, που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières /MSF), ο Maila ακούει τη νοσηλεύτρια, Aloise Vimard, να του εξηγεί τι πρέπει να κάνει όταν επιστρέψει σπίτι. Με το γύψο, θα μπορεί τώρα να περπατάει, προσέχοντας να μη ρίχνει πάρα πολύ βάρος στο σπασμένο πόδι. Ο Maila θα έχει το γύψο για πέντε εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που στελεχώνουν τις κινητές ιατρικές μονάδες στα γύρω χωριά θα παρακολουθούν την ανάρρωσή του. Και όταν έρθει η ώρα, θα του αφαιρέσουν το γύψο.

«Θα αναλάβω τη φροντίδα του, θα μαγειρεύω γι' αυτόν και θα δουλεύω στα χωράφια, ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, δήλωσε η Maili Gurung, η σύζυγος του Maila. Η μικρή τους κόρη, η Ranjana, παίζει ανέμελα με το κινητό του πατέρα της δίπλα στο κρεβάτι. Είχαν συνοδεύσει το Maila και έμειναν μαζί του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Ήταν χαρούμενοι που πήγαινε καλά και ανυπομονούσαν να επιστρέψουν σπίτι τους.

Όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο χωριό Diol, όλοι οι κάτοικοι τον περίμεναν: ετοίμασαν  με ενθουσιασμό το έδαφος για την προσγείωση και κατεύθυναν τον πιλότο. Ήταν εκεί για να καλωσορίσουν πίσω στο σπίτι έναν δικό τους άνθρωπο. Ο Δρ Hani Khalifa, ιατρικός συντονιστής των MSF, υπενθύμισε στο Maili και την οικογένειά του, τι πρέπει να κάνει στις πέντε αυτές εβδομάδες που θα έχει το γύψο, "θα πρέπει να προσέχεις το πόδι σου, να μη βραχεί ο γύψος και να τρώς καλά."

Βλέποντας πόσο απομακρυσμένο και απομονωμένο ήταν αυτό το χωριό, αναρωτιέται κανείς πώς έφτασαν εκεί οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τι θα είχε συμβεί στο Μάιλα αν δεν είχαν έρθει. Οι ομάδες έφθασαν εκεί για να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά το σεισμό της 25ης Απριλίου. Το Diol  βρίσκεται στην περιοχή Gorkha, η οποία ήταν το επίκεντρο του σεισμού. "Όταν αξιολογούμε τις καταστροφές και διενεργούμε κινητές κλινικές, περιθάλπουμε αυτούς που μπορούμε επί τόπου και απομακρύνουμε τους σοβαρά  τραυματισμένους, ανεξαρτήτως του αν οι τραυματισμοί σχετίζονται με τον σεισμό ή όχι" είπε ο Δρ Khalifa.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ