fbpx To Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκινάει δοκιμές για πιθανή θεραπεία Έμπολα στο Κέντρο Θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μονρόβια | msf.gr
prev
next

Languages

You are here

To Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκινάει δοκιμές για πιθανή θεραπεία Έμπολα στο Κέντρο Θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μονρόβια

Την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η κλινική δοκιμή για πιθανή θεραπεία του ιού Έμπολα στο Κέντρο Διαχείρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ELWA 3 στη Μονρόβια. Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η δοκιμή αυτή έχει ως στόχο να προσδιορίσει εάν το αντιικό φάρμακο brincidofovir είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό Έμπολα. Ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ελπίζουν ότι το brincidofovir θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να επιβιώσουν από τη λοίμωξη, αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο.

To Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκινάει δοκιμές για πιθανή θεραπεία Έμπολα στο Κέντρο Θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μονρόβια
Με κάθε πιθανή θεραπεία γεννιέται η ελπίδα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπορούμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας πέρα από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με τις καθιερωμένες μεθόδους υποστηρικτικής θεραπείας, όπως είναι η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Η δοκιμή έχει σχεδιαστεί χωρίς ομάδα ελέγχου και η αποτελεσματικότητα θα προσδιοριστεί με τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των ασθενών που συμμετέχουν στη δοκιμή με τα αποτελέσματα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία στο ELWA 3, νωρίτερα κατά το ξέσπασμα της επιδημίας. Η τυχαία επιλογή ασθενών που θα μπορούσαν να λάβουν ένα εικονικό φάρμακο (placebo) δεν θεωρήθηκε ηθική στο πλαίσιο της τρέχουσας επιδημίας Έμπολα.

«Γνωρίζουμε ότι το brincidofovir έχει ληφθεί με ασφάλεια από περισσότερα από 1.000 άτομα σε κλινικές δοκιμές για άλλες ιογενείς λοιμώξεις και γνωρίζουμε ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε εργαστηριακές δοκιμές που χρησιμοποιούν κύτταρα μολυσμένα από Έμπολα. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν θα είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του Έμπολα στους ανθρώπους κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η δοκιμή είναι απαραίτητη», αναφέρει ο Δρ Jake Dunning, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όλοι οι νέοι ασθενείς με εξετάσεις αίματος θετικές στον ιό Έμπολα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, με την συγκατάθεσή τους. Όσοι δεν επιθυμούν να τους δοθεί η δοκιμαστική θεραπεία θα λαμβάνουν την καθιερωμένη υποστηρικτική φροντίδα όπως οι υπόλοιποι, αλλά χωρίς τη χορήγηση του δοκιμαστικού φαρμάκου.

«Με κάθε πιθανή θεραπεία γεννιέται η ελπίδα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπορούμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας πέρα από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με τις καθιερωμένες μεθόδους υποστηρικτικής θεραπείας, όπως είναι η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών», αναφέρει ο ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Brett Adamson. «Αλλά αυτή η θεραπεία, ακόμη και αν φαίνεται να είναι αποτελεσματική, δεν θα τερματίσει την επιδημία. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση της επιδημίας στη Λιβερία όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο. Μια συντονισμένη και συνολική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη αλλά μαζί έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να οδηγήσουμε το ξέσπασμα στη Λιβερία σε ένα τέλος».

Αν το brincidofovir αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα είναι διαθέσιμο σε ασθενείς με Έμπολα σε άλλα Κέντρα Θεραπείας μέσω της προώθησης της  δοκιμης στην επόμενη φάση.

Η δοκιμή διενεργείται με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Λιβερίας (LMHRA) και επιτροπών δεοντολογίας του Πανεπιστημίου της Λιβερίας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Από τον Ιούλιο του 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στην επιδημία Έμπολα στη Λιβερία. Επί του παρόντος, η οργάνωση λειτουργεί ένα Κέντρο Θεραπείας Έμπολα 50 κλινών στο Πέινσβιλ, στη Μονρόβια, μια μονάδα διακομιδής 10 κλινών στο Νοσοκομείο της Νιου Κρου Τάουν, στη Μονρόβια και ενέργειες αγωγής υγείας σε όλη την πόλη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν περίπου 1400 άτομα στη Λιβερία όπου έχουν περιθάλψει περισσότερους από 1.600 ανθρώπους που αποδείχθηκαν θετικοί στον Έμπολα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμμετέχουν, επίσης, σε μια κλινική δοκιμή στο Γκεγκεντού, στη Γουινέα και αναμένουν να ξεκινήσουν μια άλλη δοκιμή στο Κόνακρι, στη Γουινέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στη Λιβερία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούσαν προγράμματα έκτακτης παρέμβασης κατά τη διάρκεια των δεκατεσσάρων ετών της εμφύλιας σύγκρουσης που μαινόταν μέχρι το 2004, καθώς και κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου μέχρι την παράδοση όλων των προγραμμάτων στο Υπουργείο Υγείας και σε άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις και την έξοδό τους από τη χώρα το 2012.