fbpx Ιατρικό προσωπικό σε κίνδυνο: Η τραγική πραγματικότητα της αντιμετώπισης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Ιατρικό προσωπικό σε κίνδυνο: Η τραγική πραγματικότητα της αντιμετώπισης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Με σχεδόν 3.000 προσωπικό στην περιοχή και λαμβάνοντας υπόψη την ταχεία εξάπλωση της νόσου μέσα στις ίδιες τις κοινότητες καθώς και την καθυστερημένη διεθνή ανταπόκριση, είναι δυστυχώς πολύ πιθανό επιπλέον προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ή μέλη των οικογενειών τους να μολυνθούν από τον ιό Έμπολα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούν μόνο να επαναλάβουν για μια ακόμη φορά,  στην προσπάθειά τους να περιορίσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, την έκκλησή τους προς τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγείσες χώρες.

Ιατρικό προσωπικό σε κίνδυνο: Η τραγική πραγματικότητα της αντιμετώπισης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Αυστηρές διαδικασίες ασφάλειας για το προσωπικό των MSF
Λόγω της υψηλού κινδύνου φύσης του έργου, οι MSF εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής προστατευτικής ενδυμασίας για το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς. Η φροντίδα των ασθενών γίνεται σε καλά σχεδιασμένα κέντρα διαχείρισης του Έμπολα ώστε να εξασφαλιστεί ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον. Υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ των ασθενών, σαφής διαχωρισμός μεταξύ των περιοχών υψηλού και χαμηλού κινδύνου, επαρκής φωτισμός, ασφαλής διαχείριση των αποβλήτων και τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των θαλάμων.

Διοικητικοί έλεγχοι περιορίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο κίνδυνος έκθεσής τους. Μόνο το προσωπικό που είναι απαραίτητο επιτρέπεται να εισέλθει στην περιοχή αυτή. Επίσης, ο χρόνος για τον οποίο μπορεί να παραμείνει εντός της συγκεκριμένης περιοχής το προσωπικό, είναι περιορισμένος.

Τα μέλη του διεθνούς προσωπικού μας εναλλάσσονται κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι πάρα πολύ κουρασμένοι, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των κινδύνων. Το προσωπικό μας πάντα εργάζεται σε ζεύγη με ένα σύστημα συνεργασίας, υψίστης σημασίας,  που τους επιτρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον για να βεβαιωθούν ότι  δεν γίνονται λάθη ή ότι δεν είναι πολύ κουρασμένοι.

Με πολύχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση του  Έμπολα, οι MSF έχουν εξειδικευθεί στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το προσωπικό τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε ποτέ να εγγυηθούμε μηδενικό κίνδυνο, και το προσωπικό μας είναι πλήρως ενημερωμένο και κατανοεί αυτό το γεγονός  πριν αποδεχτεί να εργασθεί σε μια περιοχή με τη νόσο.

Έξω από τις ιατρικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν επίσης πραγματικοί κίνδυνοι εντός  της κοινότητας

Για τους MSF η εξάλειψη του κινδύνου είναι αδύνατο να επιτευχθεί, παρά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί, όπως η κατάρτιση και η ενημέρωση που παρέχεται στο προσωπικό σχετικά με τη συμπεριφορά  που θα έπρεπε να υιοθετήσουν τόσο στο χώρο εργασίας όσο και γενικότερα εντός της κοινότητας. Πρωταρχική ευθύνη των MSF είναι να διατηρήσουν ένα περιβάλλον εργασίας που θα είναι όσο περισσότερο δυνατόν ασφαλές.

Από τον Μάρτιο, όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν στο ξέσπασμα της επιδημίας, δεκατρείς συνάδελφοι από το τοπικό και ένας από το διεθνές προσωπικό νόσησαν, με αποτέλεσμα να εισαχθούν σε κέντρα διαχείρισης Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Οχτώ από αυτούς, δυστυχώς απεβίωσαν.

Η απώλεια του προσωπικού υγείας αφήνει ένα συγκλονιστικό κενό

Παρά το γεγονός ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης δεν μπορεί να εκμηδενιστεί με τη μεγαλύτερη απειλή μετάδοσης να παραμένει εντός της κοινότητας και όχι κατά τη διάρκεια της εργασίας. Από τον Μάρτιο 2014, δεκατέσσερα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν νοσήσει, οχτώ εκ των οποίων, δυστυχώς, απεβίωσαν.