fbpx Γάζα: «Οι τραυματίες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους» | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Γάζα: «Οι τραυματίες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους»

Συνέντευξη, από την Cordelia Bonal- Liberation.fr
Η Βιρζινί Ματιέ είναι επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα και στα Παλαιστινιακά Εδάφη- μια αποστολή που αποτελείται από πέντε μέλη διεθνές προσωπικό και 40 Παλαιστίνιους. Μια μικρή ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατάφερε να μπει στη Λωρίδα της Γάζας και για να προσφέρει ενισχύσεις.

Συνέντευξη, από την Cordelia Bonal-Liberation.fr
Η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στη Γάζα.

Τι ανάγκες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή;
Από την έναρξη της επιχείρησης «Αμυντικός Πυλώνας», έχουν σκοτωθεί 140 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι, το 1/3 περίπου των οποίων είναι παιδιά. Οι γιατροί είναι σοκαρισμένοι. Κάποιοι που είχαν τραυματιστεί σοβαρά μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο μέσω της ανοικτής συνοριακής γραμμής στη Ραφά, αλλά και στα σύνορα με το Ισραήλ, κάτι που αξίζει να σημειωθεί. Άλλοι τραυματίες έχουν λάβει περίθαλψη στη χώρα. Παρά την κατάσταση που επικρατεί, οι ιατρικές υπηρεσίες στη Γάζα λειτουργούν καλά, με έμπειρους χειρουργούς. Ανησυχούμε, ωστόσο, ότι οι τραυματίες ή όσοι χρειάζονται συστηματική φροντίδα είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους ή αλλού, επειδή φοβούνται να κυκλοφορήσουν εξαιτίας των βομβιστικών επιθέσεων. Την Τρίτη έγινε ρίψη φυλλαδίων από τον ισραηλινό στρατό με τα οποία ζητούσαν από τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή δημιουργώντας μεγάλο πανικό. Πολλοί έσπευσαν να βρουν καταφύγιο αλλού. Οι κάτοικοι που υποφέρουν εξαιτίας των πολυετών συγκρούσεων, βιώνουν μια εξαιρετικά πιεστική κατάσταση.

Ποιες είναι οι πιο επείγουσες ιατρικές ανάγκες;
Η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στη Γάζα. Το 40% των φαρμάκων που θεωρούνται σημαντικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το 65% των «αναλώσιμων ειδών» (ενδοφλέβιες σταγόνες, βελόνες…) δεν υπάρχουν. Καταφέραμε να εισάγουμε υλικά (γάντια και επιδέσμους) και φάρμακα (αναισθητικά και απολυμαντικά) σε φαρμακείο στο κέντρο της Γάζας μέσω του Ισραήλ μια μέρα μετά τους βομβαρδισμούς. Έπειτα το φαρμακείο έστειλε αυτό το φαρμακευτικό απόθεμα σε 13 δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με τις ανάγκες που είχαν. Επίσης στη Γάζα δεν υπάρχει η δυνατότητα για παρακολούθηση των ασθενών. Εμείς είμαστε σε θέση να παρέχουμε εντατική και μετεγχειρητική φροντίδα.

Μπορείτε να μετακινηθείτε;
Όχι πολύ. Αυτή τη στιγμή, η μετακίνηση είναι δυνατή μόνο μέσα στην πόλη της Γάζας. Δεν μπορούμε να πάμε βόρεια ή νότια. Βομβάρδιζαν πάνω από την κλινική μας στη Γάζα. Κάποιες προμήθειές μας και κάποια ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί, όπως και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και ένα νοσοκομείο. Ένας από τους δυο κεντρικούς δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας έκλεισε. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο κινητό νοσοκομείο στην Καν Γιούνις, που χρησιμοποιούμε από το 2011, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης, 15 σχεδόν χιλιόμετρα μακριά. Παρόλα αυτά, αυτό το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο διαλογής των περιστατικών και ως ένα χειρουργείο για μικροεπεμβάσεις.

Πιστεύετε ότι θα αναγκαστείτε να φύγετε από τη Γάζα, αν η κατάσταση χειροτερέψει;
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας. Θα μείνουμε εδώ όσο περισσότερο μπορούμε, όπως τα ΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται επίσης στη Γάζα. Όσο για τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην ομάδα μας, δεν θα μπορούσαν να φύγουν ούτως ή άλλως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Liberation στις 21 Νοεμβρίου 2012