fbpx Καταυλισμός Dadaab - Κένυα: Στο κόκκινο ο υποσιτισμός | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Καταυλισμός Dadaab - Κένυα: Στο κόκκινο ο υποσιτισμός

Πρόσφυγες, θύματα της κρίσης υποσιτισμού στην ανατολική Αφρική

Καταυλισμός Dadaab-Κένυα: Στο κόκκινο ο υποσιτισμός © Serene Assir/MSFΑνακοίνωση - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εντοπίσει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά υποσιτισμού μεταξύ των Σομαλών προσφύγων που καταφθάνουν και εγκαθίστανται στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Νταντάμπ βορειοανατολικά της Κένυας. Η οργάνωση ενισχύει την παρέμβασή της μέσα στον καταυλισμό.


Συγκρούσεις και ξηρασία
Καθημερινά, χιλιάδες άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη Σομαλία συνεχίζουν να καταφθάνουν στο συνωστισμένο καταυλισμό. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την ξηρασία που πλήττει τις χώρες τους και την Κένυα. Η περιοχή δοκιμάζεται από μια πολύ σοβαρή περίοδο ξηρασίας μετά από δυο συνεχόμενες περιόδους λειψυδρίας, γεγονός που έχει ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στη σημερινή κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι καταφθάνουν στον καταυλισμό εξουθενωμένοι μετά από ταξίδι πολλών ημερών ή εβδομάδων και λαμβάνουν ανεπαρκή βοήθεια.


Το συγκρότημα Νταντάμπ αποτελείται από τους καταυλισμούς Άιφο (Ifo), Αγκαντέρα (Hagadera) και Νταγκαχέλεϊ (Dagahaley). Είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στον κόσμο και αυτή τη στιγμή είναι γεμάτος. Οι νεοαφιχθέντες αναγκάζονται να εγκατασταθούν σε πρόχειρα καταλύματα στα περίχωρα του καταυλισμού και παρά το γεγονός ότι οι ΓΧΣ έχουν ζητήσει επανειλημμένως λύση για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση. Οι κάτοικοι αυτών των καταυλισμών αγγίζουν τους 400.000 ακόμη και αν η προβλεπόμενη χωρητικότητά τους είναι 90.000 άτομα.  © Yahya Dahiye/MSF

Οι ΓΧΣ προσφέρουν ιατρική περίθαλψη στους 113.000 κατοίκους του καταυλισμού Νταγκαχέλεϊ. Ο αριθμός των νεοαφιχθέντων αυξάνει κάθε μήνα, καταγράφοντας ένα μέσο όρο 500 νέων αφίξεων καθημερινά. Περίπου 25.000 άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή έξω από τον καταυλισμό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ομάδες των ΓΧΣ προσέφεραν βοήθεια στους νεοαφιχθέντες στα περίχωρα του καταυλισμού Άιφο, αναμένοντας το άνοιγμα της επέκτασής του (IFO 2) που θα βοηθούσε την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων.

Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά υποσιτισμού
Από τις αρχές Ιουνίου, άνοιξε ένα νέο κέντρο υποδοχής στο Νταγκαχέλεϊ, υπό την ευθύνη των Κενυατικών Αρχών και την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) με στόχο να βελτιωθεί η παρεχόμενη βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Καθημερινά, μια ομάδα των ΓΧΣ αξιολογούσε την κατάσταση όσων κατέφθαναν στο κέντρο υποδοχής. Κατά τη διενέργεια συστηματικού επισιτιστικού ελέγχου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στα οποία χρησιμοποιείται το ειδικό περιβραχιόνιο MUAC (Μεσαία και Ανώτερη Περιφέρεια του βραχίονα/ middle upper arm circumference) για την μέτρηση των επιπέδων υποσιτισμού, βρέθηκαν ανησυχητικά ποσοστά υποσιτισμού. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια γρήγορη θεραπευτική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή στα μέσα Ιουνίου φέρνοντας αποτελέσματα που ξεπέρασαν τους χειρότερους φόβους μας.

Ο συνδυασμός καύσωνα, έλλειψης νερού και αποχέτευσης, καθυστερήσεων στην καταγραφή των νεοαφιχθέντων και στη διανομή τροφής επιδείνωσαν τις συνθήκες διαβίωσης για τους νεοαφιχθέντες. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης ταχείας αξιολόγησης που έγινε στα μέσα Ιουνίου, μετρήθηκαν και ζυγίστηκαν 500 περίπου παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών. Μέχρι και το 37,7% των παιδιών που εξετάστηκαν υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό, ενώ το 17,5% αυτών είχε επηρεαστεί σοβαρά διατρέχοντας υψηλό κίνδυνο θανάτου. Υψηλά ποσοστά υποσιτισμού καταγράφηκαν και σε παιδιά άνω των δέκα.

«Ο υποσιτισμός κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», δήλωσε η Monica Rull, επικεφαλής των προγραμμάτων των ΓΧΣ σε Κένυα και Σομαλία. «Περίμενα να βρω μια δύσκολη αλλά όχι καταστροφική κατάσταση», εξηγεί η Anita Sackl, συντονίστρια της αξιολόγησης της επισιτιστικής κατάστασης προσθέτοντας «Η πλειοψηφία των νεοαφιχθέντων αναγκάστηκε να φύγει επειδή δεν είχε τίποτα να φάει και όχι μόνο εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα τους για δεκαετίες».

Εξαιτίας αυτών των ανησυχητικών αποτελεσμάτων στις περιοχές που καταγράφονται νέες αφίξεις, οι ΓΧΣ εντάσσουν πλέον στα επισιτιστικά τους προγράμματα στον καταυλισμό Νταγκαχέλεϊ και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Με πολύ αργούς ρυθμούς η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
Η συνεχής καθυστέρηση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι επίσης προβληματική. Οι πρόσφυγες πρέπει να περιμένουν 40 μέρες πριν την επίσημη καταγραφή τους από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες λαμβάνοντας μια κάρτα με την οποία δικαιούνται να λαμβάνουν φαγητό από τις τακτικές διανομές τροφίμων. Μέχρι να περάσουν αυτές οι 40 μέρες, λαμβάνουν μόνο μια μερίδα φαγητού για δύο μέρες και ένα πεντάλιτρο πλαστικό δοχείο νερού.

«Ήταν εντελώς απαράδεκτο», καταγγέλλει η Monica Rull, καλωσορίζοντας, ωστόσο, τις πρόσφατες βελτιώσεις. «Από τις αρχές Ιουλίου, οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες λαμβάνουν φαγητό για τουλάχιστον 15 μέρες. Κι αυτό, όμως, εξακολουθεί να μην είναι αρκετό. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να διασφαλίσει πιο τακτικές διανομές τροφίμων, ενώ πρέπει να διεξαχθεί μια επισιτιστική έρευνα για όλους τους καταυλισμούς στο  συγκρότημα Νταντάμπ. Στην έρευνα πρέπει να συμπεριληφθούν παιδιά άνω των δέκα ετών, κάτι που θα βοηθήσει στην επιβεβαίωση των ποσοστών υποσιτισμού σε μεγαλύτερα παιδιά και κατά συνέπεια στην ανάλογη προσαρμογή των διατροφικών προγραμμάτων

Επιπλέον, οι ΓΧΣ ζητούν μια ταχεία διαδικασία εγγραφής των νεοαφιχθέντων. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο ένα κέντρο εγγραφής για ολόκληρο το συγκρότημα Νταντάμπ, το οποίο βρίσκεται στον καταυλισμό Άιφο.

Σε κάποιες περιοχές πρόχειρων καταυλισμών έξω από τον Νταγκαχέλεϊ, οι ΓΧΣ διαπίστωσαν ότι κάποιοι πρόσφυγες δεν λάμβαναν ούτε τρία λίτρα νερό τη μέρα, ποσότητα αρκετή για την ημερήσια πρόσληψη νερού σε θερμά κλίματα, που διασφαλίζει, ωστόσο, δύσκολα τις βασικές πρακτικές υγιεινής. Επομένως, είναι επίσης απαραίτητη η αύξηση του παρεχόμενου νερού. Ομάδες των ΓΧΣ έχουν αρχίσει να διανέμουν καθημερινά με φορτηγά πάνω από 100 κυβικά μέτρα νερού.

Το ιατρικό πρόγραμμα των ΓΧΣ ενισχύεται
Η πίεση αυξάνει στο νοσοκομείο που λειτουργούν οι ΓΧΣ στον καταυλισμό Νταγκαχέλεϊ καθώς και στα πέντε κέντρα υγείας. Σήμερα περισσότερα από 1.600 παιδιά με σοβαρό, οξύ υποσιτισμό λαμβάνουν θεραπεία σε κινητές μονάδες, ενώ  καταγράφονται κάθε εβδομάδα πάνω 700 νέες εισαγωγές στα προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας. Η πλειοψηφία προέρχεται από τα κέντρα υγείας που έχουν τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία και βρίσκονται στα περίχωρα του καταυλισμού, όπου εγκαθίστανται οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το προσωπικό πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 107 νέες εισαγωγές την εβδομάδα στα εντατικά επισιτιστικά προγράμματα που λειτουργούν στο νοσοκομείο. Κι επειδή η εγκατάσταση ήταν ήδη υπερπλήρης, έγινε επέκταση με την προσθήκη 60 ακόμη κλινών για περίθαλψη παιδιατρικών περιστατικών μεταξύ των οποίων και υποσιτισμού.

Οι ΓΧΣ επαναλαμβάνουν σε όλους τους φορείς που εργάζονται στον καταυλισμό την ανάγκη να επιταχύνουν τις δραστηριότητες τους για να προσφέρουν κατάλληλη βοήθεια στους πρόσφυγες. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή άμεσης βοήθειας στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και την εξεύρεση αποδεκτών λύσεων για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών. 


Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στην Κένυα προσφέροντας  ιατρική περίθαλψη από το 1992, και έχουν εργαστεί στους καταυλισμούς του συγκροτήματος Νταντάμπ, για 14 συνολικά χρόνια. Από το 2009, οι ΓΧΣ είναι η μόνη οργάνωση που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στον καταυλισμό Νταγκαχέλεϊ, λειτουργώντας ένα νοσοκομείο 170 κλινών και πέντε κέντρα υγείας που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στους 113.000 κατοίκους του καταυλισμού.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ