fbpx Λαμπεντούζα: Πολύ άσχημες οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Λαμπεντούζα: Πολύ άσχημες οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών

110405-italy-62492Ανακοίνωση - Οι συνθήκες υγιεινής στα κέντρα υποδοχής στο νησί της Λαμπεντούζα στηνΙταλία είναι ανυπόφορες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ανεξάρτητης διεθνούςιατρικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Πρέπει να δοθεί ηαπαραίτητη βοήθεια.Αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του νησιού της Λαμπεντούζα, 3.000 μετανάστεςμοιράζονται 16 χημικές τουαλέτες. Υπάρχουν μόνο δύο δεξαμενές νερού, απότις οποίες οι αρχές παρέχουν σε κάθε μετανάστη 1,5 λίτρο νερό τη μέρα.Αυτές οι συνθήκες είναι πολύ πιο χαμηλές από τα διεθνή στάνταρ, πουυπαγορεύουν τη διανομή είκοσι λίτρων νερού ανά άτομο τη μέρα και μίατουαλέτα για κάθε 25 άτομα.

 «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτό συμβαίνει στην Ιταλία, μία χώρα μέλος του G8! Οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί είναι ακόμα χειρότερες από αυτές που βλέπουμε σε καταυλισμούς προσφύγων σε άλλες χώρες του κόσμου όπου παρεμβαίνουν οι ΓΧΣ,» λέει ο Κώστας Μοσχοχωρίτης, Διευθυντής του Ιταλικού Τμήματος των ΓΧΣ.   Από τις 14 Φεβρουαρίου, οι ΓΧΣ συνεργάζονται με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο, από την πρώτη στιγμή που φτάνουν στο νησί.

Η ιατρική ομάδα εξετάζει τους ασθενείς και λειτουργεί κινητές ιατρικές κλινικές. Από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις και οι βίαιες συγκρούσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Λαμπεντούζα έχει δεχτεί πάνω από 18.000 μετανάστες.  Η Ιταλική κυβέρνηση άρχισε να μεταφέρει μετανάστες με πλοία από τη Λαμπεντούζα σε κέντρα ταυτοποίησης και κράτησης στην Πούλια, τη Σικελία και άλλες περιοχές της Ιταλίας. Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνθήκες υγιεινής στο νησί και στα άλλα κέντρα, όπου επίσης μπορεί να επικρατήσει συνωστισμός. «Οι άσχημες συνθήκες υγιεινής μπορεί να οδηγήσουν στη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Πρέπει να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες υποδοχής και πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη στα κέντρα όπου μεταφέρονται οι μετανάστες,» τόνισε η Μπάρμπαρα Μακάνιο, ιατρική συντονίστρια των προγραμμάτων των ΓΧΣ στην Ιταλία. 

«Οι περισσότεροι μετανάστες ήρθαν από την Τυνησία τις τελευταίες μέρες, αλλά είδαμε επίσης μετανάστες που ήρθαν από τη Λιβύη. Είναι κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Γκάμπια, τη Νιγηρία και το Σουδάν. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για όσους φτάνουν από τη Λιβύη, γιατί έχουν επιβιώσει από μεγάλα και πιο επικίνδυνα ταξίδια,» είπε η Δρ Μακάνιο. Μέσα στις επόμενες μέρες οι ΓΧΣ για δεύτερη φορά θα διανέμουν 3.000 κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής που περιλαμβάνουν κουβέρτες, σαπούνια, πετσέτες για τους άστεγους μετανάστες που μένουν στο λιμάνι. Ωστόσο, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, αυτά τα είδη δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. «Αυτές οι συνθήκες υποδοχής είναι ανυπόφορες και δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή που προσβάλει την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων,» τόνισε ο Κώστας Μοσχοχωρίτης.

Οι δραστηριότητες των ΓΧΣ χρηματοδοτούνται από ιδιωτικές δωρεές. Η οργάνωση δε λαμβάνει καμία θεσμική χρηματοδότηση από την Ιταλική κυβέρνηση. Οι ΓΧΣ εργάζονταν στην Λαμπεντούζα από το 2002 ως το 2009, με μία κινητή ιατρική μονάδα αποτελούμενη από ένα γιατρό, ένα νοσηλευτή και ένα διερμηνέα, που παρείχε ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες που έφταναν στο νησί. Συνολικά, οι ΓΧΣ προσέφεραν ιατρική περίθαλψη σε 5.000 μετανάστες.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ