fbpx Σουδάν: Διώξεις, εκφοβισμοί και έλλειψη βοήθειας στο Νταρφούρ | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Σουδάν: Διώξεις, εκφοβισμοί και έλλειψη βοήθειας στο Νταρφούρ

«Τόσα λόγια, τόση προσοχή, αλλά τόσο λίγες αλλαγές επί τόπου. Ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι η βία και ο πόνος δεν έχουν σταματήσει ακόμη.»

Παρά τις πολλές υποσχέσεις, ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε η κυβέρνηση του Σουδάν έχουν παράσχει την αναγκαία βοήθεια και ασφάλεια στους ανθρώπους στο Νταρφούρ, καταλήγει έκθεση των ΓΧΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Νοεμβρίου.

Πάνω από ένα χρόνο μετά την εγκατάλειψη των χωριών τους και μετά από αμέτρητες υποσχέσεις από την κυβέρνηση του Σουδάν και τους ηγέτες του κόσμου, οι άνθρωποι στο Νταρφούρ εξακολουθούν να ζουν κάτω από συνεχείς απειλές.

«Τόσα λόγια, τόση προσοχή, αλλά τόσο λίγες αλλαγές επί τόπου όσον αφορά την ασφάλεια των αμάχων», λέει ο συντονιστής επειγουσών επιχειρήσεων Τον Κένε.

«Ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι η βία και ο πόνος δεν έχουν σταματήσει ακόμη».

Για περισσότερο από ένα χρόνο, οι άνθρωποι του Νταρφούρ υπέστησαν μια εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας που είχε ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο αριθμό θανάτων και ανάγκασε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να τραπούν σε φυγή από τα κατεστραμμένα χωριά τους αναζητώντας ασφάλεια.

Η έκθεση των ΓΧΣ δείχνει την έκταση της βίας και τις φρικιαστικές συνέπειες των θηριωδιών που διαπράχθηκαν εναντίον των ανθρώπων στο Νταρφούρ. Οι καταυλισμοί κάθε άλλο παρά καταφύγιο συνιστούν. Εκτοπισμένοι από το Νταρφούρ διηγήθηκαν στους ΓΧΣ ότι ζουν υπό τη φύλαξη ενόπλων οι οποίοι πυρπόλησαν τα χωριά τους και σκότωσαν τις οικογένειές τους. Φοβούνται πολύ να γυρίσουν στα σπίτια τους και ακόμη περισσότερο να παραμείνουν εκεί που είναι. Ακόμη και τώρα, η ασφάλεια μοιάζει με όνειρο για τους ανθρώπους του Νταρφούρ. Γι' αυτό το θέμα, ούτε η κυβέρνηση του Σουδάν ούτε η διεθνής κοινότητα τους έχουν προσφέρει τίποτε.

Αυτήν τη στιγμή, οι επιχειρήσεις των ΓΧΣ στο Νταρφούρ είναι η μεγαλύτερη επείγουσα παρέμβαση της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 250 μέλη του διεθνούς προσωπικού και πάνω από 2.000 ντόπιοι εργαζόμενοι προσφέρουν βοήθεια σε περισσότερους από 700.000 εκτοπισμένους στο Νταρφούρ και 85.000 στο Τσαντ. Από την αρχή της κρίσης, οι ΓΧΣ υπήρξαν μάρτυρες της έκτασης και της φύσης της βίας εναντίον των ανθρώπων στο Νταρφούρ και των επιπτώσεών της στην υγεία και τη διατροφική κατάσταση του πληθυσμού.

Η έκθεση της οργάνωσης επιδιώκει να ενημερώσει για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων στο Νταρφούρ, βασισμένη σε δεδομένα από τις κλινικές και τις έρευνες των ΓΧΣ. Μαζικοί εκτοπισμοί, επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης και έλλειψη τροφίμων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κατάσταση υγείας του πληθυσμού.

Οι σημαντικότερες αναφερόμενες αιτίες θανάτου είναι οι διαρροϊκές ασθένειες, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και η ελονοσία. Τα υψηλά ποσοστά εμφάνισης και των τριών ασθενειών μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη κατάλληλων καταλυμάτων και τις φρικτές συνθήκες ύδρευσης και υγιεινής στους καταυλισμούς. Οι ΓΧΣ εργάζονται στα όρια των δυνατοτήτων τους, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη βοήθεια.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι άνθρωποι στο Νταρφούρ πρέπει να έχουν:

Διευρυμένη, όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα, βοήθεια

Παροχή βοήθειας οπουδήποτε οι ίδιοι έχουν επιλέξει να αναζητήσουν καταφύγιο

Ελευθερία, μακριά από τις απειλές βίας, που είναι η θεμελιώδης αιτία αυτής της κρίσης.

Δείτε επίσης:

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ