fbpx Τυνησία:Eφιάλτης χωρίς τέλος για 4.000 πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Λιβύη | msf.gr
prev
next

Languages

  • English
  • Ελληνικά

You are here

Τυνησία:Eφιάλτης χωρίς τέλος για 4.000 πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Λιβύη

Δελτίο ΤύπουΚαθώς η βία κλιμακώνεται στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) χτυπούν συναγερμό για την κατάσταση των προσφύγων που συνωστίζονται σε πρόχειρους καταυλισμούς και είναι εκτεθειμένοι στη βία.

Τυνησία:Eφιάλτης χωρίς τέλος για 4.000 πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Λιβύη © Jorge DirkxΕκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει από τον καταυλισμό Σούσα (Shousha) από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, αλλά 4.000 περίπου άτομα – κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική- δεν μπορούν να επαναπατριστούν εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις χώρες τους αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον. 


 

«Τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση της βίας με συνεχή περιστατικά ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων», επισημαίνει ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Mike Bates. «Είναι παγιδευμένοι στον καταυλισμό που είχε στηθεί ως ένα προσωρινό και μεταβατικό σημείο- για αόριστο χρόνο παραμονής. Οι περισσότεροι νιώθουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον»

Την Κυριακή, 22 Μαΐου, τέσσερεις πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους όταν η φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα στον καταυλισμό από άγνωστη αιτία εξαπλώθηκε καταστρέφοντας πάνω από 20 σκηνές. Κι ενώ η ένταση κλιμακωνόταν, εκδηλώθηκε περαιτέρω βία μεταξύ των προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στον καταυλισμό, στην οποία ενεπλάκησαν και ντόπιοι κάτοικοι. Την Τρίτη 24 Μαΐου, πέθαναν τουλάχιστον άλλα 2 άτομα, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν και κάηκαν 300 με 400 σκηνές.

Από τις αρχές Μαρτίου, οι ΓΧΣ έχουν προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 9.000 άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο της Λιβύης. Πολλοί από αυτούς έχουν τραυματική εμπειρία είτε γιατί έγιναν μάρτυρες είτε υπήρξαν οι ίδιοι θύματα βίας κατά την προσπάθειά τους να δραπετεύσουν από τη Λιβύη. Επιπλέον, χιλιάδες πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από τις διώξεις και την κακομεταχείριση που υπήρχαν στη Λιβύη πριν από τις συγκρούσεις.

Η σύγκρουση στη Λιβύη έχει θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στις 17 Φεβρουαρίου, 800.000 άτομα- στην πλειοψηφία τους όχι Λίβυοι, προσπαθούν να ξεφύγουν πηγαίνοντας οι περισσότεροι προς Αίγυπτο και Τυνησία. Χιλιάδες έχουν διακινδυνεύσει τις ζωές τους προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα κινούμενοι προς τα βόρεια σε όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πάνω από 11.000 έχουν ήδη καταφθάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, ενώ 60.000 άτομα έχουν προσπαθήσει να βρουν διαφυγή προς το νότο  μέσω της ερήμου προς και κάτω από το Νίγηρα.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου, οι ΓΧΣ απηύθυναν επείγουσα έκκληση στους ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στον πόλεμο της Λιβύης σχετικά  με τη φρικτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που αναζητούν διέξοδο προς την Ευρώπη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, επικρίνοντας  παράλληλα την ασυνέπεια  της ευρωπαϊκής μεταναστατευτικής πολιτικής. 

«Οι τελευταίες εξελίξεις στον καταυλισμό Σούσα δείχνουν ξεκάθαρα την απουσία ασφαλών επιλογών  για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Λιβύη, ειδικά για άτομα από την υποσαχάρια Αφρική, των οποίων το ταξίδι για την αναζήτηση καλύτερης ζωής μοιάζει με εφιάλτη χωρίς τέλος», λέει η  Bates.
 

Δραστηριότητες των ΓΧΣ
Οι ΓΧΣ προσφέρουν βοήθεια στα θύματα των συγκρούσεων στη Λιβύη από το Φεβρουάριο με ιατρικές ομάδες που εργάζονται στη Μιζουράτα, τη Βεγγάζη και τη Ζιντάν κατά μήκος των συνόρων Τυνησίας-Λιβύης, στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και στο Νίγηρα. Καθημερινά οι ομάδες της οργάνωσης γίνονται μάρτυρες των επιπτώσεων του πολέμου αυτού στον άμαχο πληθυσμό.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ